FRAMED: Εξορμήσεις & Εκθέσεις

Και ενώ όλοι προετοιμάζονται σιγά-σιγά (και άλλοι πιο γρήγορα) για τα Χριστούγεννα, το FRAMED είναι εδώ για να σας προτείνει εορταστικούς προορισμούς, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συνδυαστούν – με τι άλλο βέβαια; – με βόλτες σε κομιξάδικα και επισκέψεις σε εκθέσεις comics. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Πρόταση #1: Καναδάς

Ο Καναδάς μπορεί να είναι πολυυυυυύ μακριά και πολυυυυυύ κρύος, αλλά αναμφισβήτητα έχει παράδοση σε μεγάλους δημιουργούς. Ας πούμε, για παράδειγμα, τον Seth. Αν θέλετε, λοιπόν, να συνδυάσετε ένα ταξιδάκι στον Καναδά με μια επίσκεψη σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση, τότε Seth's Dominionβγάλτε ευθύς αμέσως εισιτήρια για Alberta.  Εκεί, μπορείτε να επισκεφτείτε την Art Gallery του Πανεπιστημίου Lethbridge, για να θαυμάσετε ένα ξεχωριστό installation που προήλθε από τη δημιουργική ευφυία του Seth.

Πριν από κάποια χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο δημιουργός, ξεκίνησε να πειραματίζεται με μια ιδέα για ένα καινούριο graphic novel, αποτελούμενο από πέντε σπονδυλωτές ιστορίες βασισμένες σεπέντε χαρακτήρες. Κάθε κεφάλαιο θα αφηγούνταν τη μοναδική ιστορία καθενός από τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι όλοι είναι κάτοικοι του Dominion, μιας φανταστικής πόλης, κάπου βόρεια του Ontario. Πώς είναι άραγε το Dominion; Με τι μοιάζουν τα κτίρια και οι πλατείες του; Αυτά τα ερωτήματα βασάνιζαν τον Seth, ο οποίος σιγά σιγά άρχισε να χτίζει – μεταφορικά και κυριολεκτικά – μια μακέτα της πόλης, χτίζοντας έτσι, κτίριο, κτίριο και την ιστορία που ήθελε να πει. Έφτιαξε, λοιπόν, περισσότερα από 70 μοντέλα κτιρίων από χαρτόνι, φέρνοντας στη ζωή το Dominion και την ιστορία των κατοίκων του. Η έκθεση συνοδεύεται από προσχέδια και τελικά σχέδια από τα κτίρια και τους κατοίκους του Dominion.

Με το ίδιο όνομα, DOMINION, τιτλοφορείται και το ολόφρεσκο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και την καριέρα του Seth. Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2015.

Πρόταση #2: Παρίσι

Τα Χριστούγεννα στο Παρίσι είναι από μόνα τους μια εμπειρία! Η εμπειρία αυτή μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με μια επίσκεψη στο Art Ludique-Le Musee, προκειμένου να δείτε μια έκθεση αφιερωμένη στο Studio Ghibli. 1300 original layouts από τις ταινίες που όλοι αγαπήσαμε (MY NEIGHBOR TOTORO, GRAVE OF THE FIRERFLIES, LAPUTA: CASTLE IN THE SKY, PRINCESS MONONOKE, SPIRITED AWAY, PONYO, THE WIND RISES) εκτίθενται και μας ξεναγούν στη μαγεία των φοβερών storytellers Isao Takahata και Hayao Miyazaki.  Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015.

Πρόταση #3: Βρυξέλλες

Και μιας και θα είστε στο Παρίσι κάντε έναν κόπο και πεταχτείτε μέχρι το Βέλγιο και το αγαπημένο Belgian Comic Strip Center για να γνωρίσετε το έργο ενός μεγάλου Πολωνού δημιουργού: του Grzegorz Rosinski, που οι περισσότεροι τον ξέρουμε μέσα από το Thorgal.  Η έκθεση θα σας περιμένει μέχρι τις 31 Μαϊου 2015.

Ελπίζω να σας άνοιξα λίγο την όρεξη για ταξιδάκια! Θα τα πούμε ξανά λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου.