TOP SHELVES: FAIRY TAIL

Volume1coverWriter/Artist: Hiro Mashima
Kodansha Comics

Έχουν, άραγε, ουρές οι νεράιδες; Αυτή η ρομαντική σκέψη βασάνιζε τον ιδρυτή της Συντεχνίας Μάγων (Mage Guild) Fairy Tail, όταν βάφτιζε το δημιούργημά του. Σε έναν κόσμο όπου η μαγεία αποτελεί συχνό φαινόμενο, η οργάνωση όσων την κατέχουν σε συντεχνίες είναι ένας τρόπος επιβίωσης… και όχι μόνο! Το Βασίλειο Fiore έχει στην επικράτειά του μυριάδες συντεχνίες μάγων, καμία, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των πρωταγωνιστών μας. Γιατί; Γιατί έτσι.

Τί είναι, όμως, μία συντεχνία; Ιστορικά, η οργάνωση των “τεχνιτών” σε κοινότητες, έχει την αφετηρία της στο Μεσαίωνα. Άνθρωποι με κοινές δραστηριότητες και στόχους – και κυρίως, συμφέροντα – δημιουργούσαν συλλόγους, τις συντεχνίες, προκειμένου να συνεργάζονται και να αποδίδουν τα μέγιστα με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, υπήρχαν συντεχνίες ναυτικών, εμπόρων κ.ο.κ.. Η Fairy Tail είναι μία… μαγική συντεχνία! Στον κόσμο της ιστορίας μας, δεν κατέχουν όλοι οι άνθρωποι μαγικές ικανότητες. Συνεπώς, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τρομερή απειλή, όπως, για παράδειγμα, ένα μυθικό τέρας που κάνει εφόδους στα γύρω χωριά, ή μία δαιμονική κατάρα (συνηθισμένα πράγματα), καταφεύγουν στις συντεχνίες μάγων, αποστέλλοντας αιτήσεις για βοήθεια – με το αζημίωτο, φυσικά.

Η ιστορία ξεκινά όταν η Lucy, μία νεαρή φέρελπις συγγραφέας, με μαγικές ικανότητες που βασίζονται στα Celestial Spirits (ελληνιστί, Αστρικά Πνεύματα – wow!), δηλαδή κάποιες μαγικές μορφές, που κατοικούν σε μία άλλη διάσταση και έρχονται στη δική μας μέσω των Πυλών, που ανοίγει η εκάστοτε Celestial Mage με τα Celestial Keys (OK, OK, το σταματάω). Η Lucy, λοιπόν, θέλει να γίνει μέλος της Fairy Tail, αφενός γιατί το όνομα φιγουράρει σε όλα τα σικ περιοδικά για νεαρές μαγισσοπούλες, αφετέρου, όμως, για να αντλήσει εμπειρίες που θα τη βοηθήσουν να γράψει ένα best seller. Ουσιαστικά, για την πλάκα της.

summerlucyΤυχερή καθώς είναι, πέφτει πάνω στον Natsu Dragneel – επονομαζόμενο Salamander – και την μπλε γάτα του, τον Happy. Ο Natsu είναι “γιος δράκου” και συγκεκριμένα του Igneel, ενός δράκου της φωτιάς. Ο “πατέρας” του, λοιπόν, τον δίδαξε Dragon Slayer Magic, δηλαδή του έδωσε τα εφόδια να σκοτώνει δράκους με τις μαγικές του δυνάμεις, που βασίζονται στο στοιχείο της φωτιάς. Παράδοξο, ε; Ενώ ο Natsu ήταν ακόμη μικρός, ο Igneel εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω του (Natsu, was that you?) και έκτοτε, ο μικρός του γιος ψάχνει να τον βρει. Η συνάντηση, λοιπόν, του Natsu με τη Lucy, θα οδηγήσει στην ένταξη της τελευταίας στη Fairy Tail. Κι εκεί αρχίζουν όλα.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες ατελείωτες για την πλοκή, το setting, τους χαρακτήρες κτλ., ωστόσο βαριέμ… εεε, προτιμώ να σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας τη μαγεία της σειράς, και θα πω λίγα πράγματα ακόμη. Αρχηγός (Master, όπως τον φωνάζουν) της Συντεχνίας είναι ο Makarov, ένας κοντοπίθαρος παππούλης με τρομερές δυνάμεις. Από κάτω στην ιεραρχία, είναι οι S-Class Mages, εκείνοι δηλαδή που, έχοντας περάσει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις, μπορούν να αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές. Σε αυτή την ομάδα, ανήκουν ο Guildarts, το πιο δυνατό μέλος μετά τον Master, o Laxus, εγγονός του Master, η Erza Scarlet, η κοκκινομάλλα πανοπλιοφορούσα, που μοιράζει πόνο και φόβο, και η Mira, μία καλοκάγαθη μάγισσα, που κρύβει μία σκοτεινή πλευρά. Άλλα εξέχοντα μέλη είναι ο γυμνιστής μάγος του πάγου, Gray, η μπεκρού Cana, ο σφίχτης Elfman, ο καζανόβα Loke, και η παρέα δεν τελειώνει…

Σε έναν κόσμο που θυμίζει έντονα το Μεσαίωνα, εμπεριέχοντας, όμως, πολλούς αναχρονισμούς, οι ήρωες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προκλήσεις, πολλές φορές έξω από τα πλαίσια της “δουλειάς” τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι Dark Guilds, δηλαδή οι συντεχνίες που δεν αναγνωρίζονται από το Magic Council (Μαγικό Συμβούλιο) και αποτελούν άνδρο μάγων με κακές προθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως το Συμβούλιο, σε μεγάλο βαθμό, δεν εκτιμά τις δραστηριότητες της Fairy Tail, κάτι που δε διευκολύνει το έργο των ηρώων μας.

Κατευθείαν από το σχεδιαστήριο...!

Ψάχνοντας το καλύτερο πλάνο για την μπουνιά του Natsu, κατευθείαν από το σχεδιαστήριο…!

Το στήσιμο που επέλεξε ο mangaka Hiro Mashima για το FAIRY TAIL, του χαρίζει μία τεράστια αφηγηματική ελευθερία, αφού μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, χωρίς να κουράζει, δημιουργώντας συνεχώς νέες ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Ο Mashima, γνωστός στον κύκλο των manga από την προηγούμενη δουλειά του, το RAVE MASTER, ξεκίνησε το FAIRY TAIL το 2006, στο περιοδικό WEEKLY SHONEN MAGAZINE και συνεχίζει ακάθεκτος για οκτώ συναπτά έτη. Την αγγλική έκδοση ανέλαβε, αρχικά, η Del Rey Books και αργότερα η θυγατρική της Kodansha στην Αμερική.

Το artwork του Mashima δεν διαφέρει πολύ από αυτό των κλασικών shounen manga, όπως το DRAGONBALL, που αποτελεί μία από τις βασικές επιρροές του, διατηρεί, δε, μία αξιοζήλευτα καθαρή γραμμή, που το κάνει να ξεχωρίζει. Το μοναδικό αρνητικό, κατ’ εμέ, είναι τα συχνά και αδικαιολόγητα κλισέ. Δηλαδή, στήνει άψογα καταστάσεις και σε αφήνει να αναλογίζεσαι ποιον από τους εκατομμύρια πιθανούς τρόπους θα βρει να το κλείσει. Όλοι οι τρόποι που φαντάζεσαι είναι επικοί. Κι όμως, ο κύριος Mashima (συχνά) επιλέγει τον εκατομμυριοστό πρώτο, που δεν είχες σκεφτεί, και είναι ένα απίστευτο κλισέ, του τύπου “με τη δύναμη της φιλίας μπλαμπλα”. Shounen…

fairytailmangaΦυσικά, το manga έδωσε έμπνευση για τη δημιουργία μίας σειράς κινουμένων σχεδίων (anime) – ή μάλλον δύο! Το anime του FAIRY TAIL ξεκίνησε το 2009, από την A-1 Studios, και σταμάτησε το 2013, για να συνεχίσει η “δεύτερη σεζόν” του, το 2014. Πέρα από τα (κοινότοπα πλέον) fillers, τα οποία διατηρούνται σε λογικά πλαίσια, σε σχέση με άλλες σειρές τέτοιου είδους, η σειρά δεν αποκλίνει παρά ελάχιστα από το αυθεντικό έργο στο οποίο βασίζεται. Παράλληλα, έχει ένα από τα πιο εμπνευσμένα και ζωντανά original soundtrack που έχω ακούσει ποτέ (η πρώτη σεζόν, κυρίως).

Προτείνεται σε κάθε λάτρη των shounen manga, των έξυπνων gags, των ιστοριών με μάγους, δράκους, νεράιδες και, γενικά, του έντονου στοιχείου φαντασίας, αλλά και σε όσους αρέσκονται στο ecchi στοιχείο – γιατί ο Mashima δεν παραλείπει να γεμίσει το FAIRY TAIL με πληθωρικές ηρωίδες και να τις παρουσιάσει υπό… ενδιαφέρουσες λήψεις. Όπως είπα πριν, το θέμα της ιστορίας μπορεί να της δώσει ζωή για πολλά ακόμη χρόνια, ωστόσο θεωρώ πως ο δημιουργός έχει επιλέξει να την κλείσει σιγά-σιγά. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως θα συνεχίσει για περισσότερα από δύο χρόνια.

Υ.Γ.: Το twitter του δημιουργού (όπου συχνά ανεβάζει διάφορα σχέδια με τους ήρωές του).

ΥΓ.2: Παράλληλα με τη βασική σειρά του FAIRY TAIL, εδώ και μερικούς μήνες τρέχει η σειρά FAIRY TAIL ZERO, του ίδιου δημιουργού, όπου παρακολουθούμε την απαρχή της ιστορίας, με πρωταγωνιστές τα ιδρυτικά μέλη της Συντεχνίας. Επίσης, ένα λιγότερο ενδιαφέρον spin-off, με πρωταγωνιστή τον Gray, δείχνει την νεαρή ζωή του. Τη σειρά αυτή έχει αναλάβει ο Shirato Yuusuke και ονομάζεται FAIRY TAIL ICE TRAIL. Και τα δύο spin-offs είναι μηνιαία.

ΥΓ.3 Εκτός από την anime σειρά, έχει κυκλοφορήσει και μία αξιόλογη ταινία μεγάλου μήκους, εμπνευσμένη από το έργο. Μάλιστα, στην παραγωγή συμμετείχε ο ίδιος ο Mashima, ο οποίος δημιούργησε νέους χαρακτήρες για τις ανάγκες της ταινίας. Ρίξτε μια ματιά στο trailer.