LAST BORN #1

lastborn-01_cover_r_1000px-661x1024Writer: Patrick Meaney
Artist: Eric Zawadzki
Black Mask Studios

H Black Mask Studios είναι μια μικρή εκδοτική, η οποία έγινε περισσότερο γνωστή (σε εμένα, τουλάχιστον) από την “επαναστατική” σειρά OCCUPY COMICS (πως λέμε “Occupy Wall Street”; Κάτι τέτοιο). Πρόσφατα, ξεκίνησε μια νέα sci-fi σειρά, ονόματι LAST BORN. Η ιστορία ξεκινάει το 1961, και πρωταγωνίστρια είναι η έφηβη Julia Thorne, η οποία έχει μεγαλώσει με τη θεία της, Ella, καθώς ο μοναδικός (απ’ όσο γνωρίζουμε) γονιός της, ο πατέρας της, δεν είναι σε θέση να τη φροντίσει.

Πριν από 16 χρόνια, δυο κυβερνητικοί πράκτορες, ο πατέρας της Julia, Nathaniel Thorne, και ο Frank Rowan, πήγαν σε μια σπηλιά, κουβαλώντας εκρηκτικά. Με την πυροδότηση, η σπηλιά φανέρωσε μια “πύλη” σε έναν άλλο – μελλοντικό – κόσμο, με αποτέλεσμα ο Rowan να εξαφανιστεί και ο Thorne να χάσει το μυαλό του.

H Julia έχει όνειρο να φύγει από τη μικρή της πόλη και να πάει να σπουδάσει. Η θεία της, όμως, και ο φίλος της, Tom, έχουν σκοπό το γάμο και μία ήσυχη ζωή. Τη νύχτα της αποφοίτησης από το σχολείο, ο Tom κάνει πρόταση στη Julia, κι εκείνη, τρομαγμένη από την προοπτική, φεύγει μακριά του…

…Καταλήγοντας στην ίδια σπηλιά που τρέλανε τον πατέρα της (η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι κοντά στην περιοχή που μένει). H Julia περνάει από την πύλη και μεταφέρεται στο έτος 2341. Από ‘κει και πέρα, αρχίζουν τα περίεργα (ναι, ως τώρα όλα ήταν “νορμάλ”). Η Julia βρίσκει ένα gadgetάκι που περιέχει ένα μήνυμα από κάποιον εξωγήινο (;). Αυτός (λίγο πριν πεθάνει, προφανώς) μιλάει για “cycles”, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε μήτρα και χρειάζονται προστασία. (Α, ναι! Αναφέρεται και σε μια “Θεά”.) Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μπροστά της… ο πατέρας της, ο οποίος (surprise, surprise) είναι ένας shapeshifter, που θέλει να την “κάνει ένα μ’ αυτούς”.

Η πρωταγωνίστρια σώζεται από έναν ηλικιωμένο άντρα και μια άγρια γυναίκα, οι οποίοι την παίρνουν μαζί τους, για να γλιτώσουν από τους shapeshifters, που τους κυνηγούν. Το τεύχος τελειώνει με έναν τύπο που πέφτει στη Γη. Ο τύπος αυτός γνωρίζει πως, σε 46 ημέρες, ο κόσμος θα τελειώσει και η Julia (φυσικά), με τους καινούριους της φίλους, θα παίξουν κάποιο ρόλο σ’ αυτό.

lastborn2Όπως καταλαβαίνετε, αν κάθε #1 έχει τα “WTF?” σημεία του, το συγκεκριμένο κάνει ένα βήμα παραπέρα. Τα ασαφή κομμάτια είναι μπόλικα, αλλά η υπόσχεση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας είναι (ευτυχώς) ξεκάθαρη.

Το σενάριο το έχει γράψει ο Patrick Meaney (OCCUPY COMICS, αλλά και παραγωγός/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ GRANT MORRISON: TALKING WITH GODS) και το σχέδιο είναι του Eric Zawadski (HEADSPACE). To σχέδιο, συγκεκριμένα, δε θα ‘λεγα ότι είναι και το καλύτερο που έχουμε δει. Απλό, σχεδόν απλοϊκο, και, κατά κάποιον τρόπο, ρηχό, flat.

Η αλήθεια είναι ότι το LAST BORN είναι ένα αρκετά φιλόδοξο comic. Προσπαθεί να εισάγει στοιχεία, τα οποία έχουν κάθε προοπτική να εξελιχθούν σε έπος. Εξωγήινοι και ταξίδι στο χρόνο. Μεταλλαγμένοι και το τέλος του κόσμου. Και το ίδιο “εύκολα”, δημιουργία καινούριων κόσμων. Το σύντομο μέλλον (αναλόγως με τη συχνότητα κυκλοφορίας, μια και η Black Mask είναι μικρή εταιρία) θα δείξει αν η ιστορία της Julia αξίζει ή όχι την προσοχή μας…