SPOTLIGHT: Γιάννης Ρουμπούλιας

Ένας Έλληνας δημιουργός. Μία συνέντευξη με στόχο να σκιαγραφήσει όχι μόνο το επαγγελματικό προφίλ του καλλιτέχνη, αλλά και όσα συνιστούν τη διαχρονική σχέση του με τα comics, τους συνεργάτες και το κοινό του. Κάθε μήνα, φιλοξενώ έναν Έλληνα δημιουργό comics απεύθυνοντάς του 20 – κοινές για όλους – ερωτήσεις και ποντάροντας στις μοναδικές απαντήσεις του.

Rubus avatarΘα έλεγα ότι είναι ένας τυχερός άνθρωπος. Αν φυσικά, ονομάσουμε τύχη το συνδυασμό ταλέντου, αποφασιστικότητας και πίστης στις ικανότητές του. Έγραψε και σχεδίασε τον δικό του κόσμο επικής φαντασίας (ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ) και στη συνέχεια τον μετέφερε στην πρώτη εγχώρια ταινία του είδους, ενσαρκώνοντας μάλιστα τον πρωταγωνιστή του. Έχει εργαστεί ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, έχει υπάρξει για τρεις συνεχείς χρονιές (2006-2008) νικητής του ελληνικού 24 hour comic day, ενώ έχει σχεδιάσει και για την καναδική εκδοτική Arcana Comics τα graphic novels DEADLY HARVEST και THE STEAM ENGINES OF OZ. Κι όμως, παρά τα όσα έχει πετύχει, κάθε φορά που τον βλέπεις, έχει την ορμητικότητα και τη διάθεση κάποιου που μόλις ξεκινάει…

Κυρίες και κύριοι, το SPOTLIGHT αυτού του μήνα έχει τη χαρά να παρουσιάζει τον Γιάννη Ρουμπούλια!

conan-cobra-press—– Tο πρώτο comic που θυμάμαι να διαβάζω…
Τα ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ του Καμπανά, τα οποία όμως ήταν τυπωμένα σε πορτοκαλί και ασπρόμαυρα δισέλιδα. Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κι ακόμη ψάχνω μια λογική εξήγηση! Βέβαια το “διαβάζω” δεν κολλάει τόσο εδώ, καθότι τότε έβλεπα μόνο τις εικόνες, δεν ήξερα ανάγνωση ακόμη. Και τώρα που ξέρω βέβαια, πάλι τις εικόνες βλέπω! Ουγκ!

—– Αγαπημένα μου comics όταν ήμουν παιδί…
Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι, αλλά θα απαντήσω κι ας γίνω γραφικός. Ο ΚΟΝΑΝ Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ. Ναι, αυτό το μεγάλο το ασπρόμαυρο με τις πιο “ενήλικες ιστορίες”, που εξέδιδε στην Ελλάδα η Cobra Press. Ακολουθούσαν με μεγάλη διαφορά ο Spider-Man και ο Superman. Προτιμούσα τα γούνινα βρακάκια, από τα κολάν και τα σπάντεξ βρακάκια.

Conan the Cimmerian 2014 fc—– Δημιουργοί comics που επηρέασαν το προσωπικό μου στυλ…
O John Buscema, ο Frank Frazzeta, o Claudio Castellini και άλλοι μεγάλοι που, αν αρχίσω να τους καταγράφω, θα διαβάζουμε μέχρι μεθαύριο.

—– Τρία αγαπημένα comics που θα επέλεγα να σώσω αν κινδύνευε η συλλογή μου…
Γιατί να κινδυνέψει η συλλογή μου;;; Όχι, φτου φτου, κουνήσου από τη θέση σου, γρουσούζη (σταυροκόπημα και τηλέφωνο αμέσως στον παπά της ενορίας για ευχέλαιο)! Σίγουρα θα έσωζα όλα τα CONAN, τα BERSERK και τα DEADPOOL μου, πάντως!

—— Το τελευταίο καλό comic που διάβασα…
Το SAGA του Brian K. Vaughan και της Fiona Staples. Έχω πωρωθεί άσχημα!

xronika-omnibus—— Η δουλειά για την οποία είμαι περισσότερο υπερήφανος…
ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ. Εκεί τα έκανα όλα. Σχέδιο, Μελάνια, Σενάριο, Εξώφυλλα… Μόνο καφέ δεν έψηνα (κι αυτό γιατί δεν πίνω, μη νομίζεις). Αφού κατάφερα να το ολοκληρώσω, ένιωσα πολύ όμορφα!

—– Το στοιχείο το οποίο θεωρώ ως το δυνατό μου “χαρτί”…
Χμμμ, μάλλον ο τρόπος που επιλέγω να μεταφέρω στο χαρτί το σενάριο που μου δίνουν. Μερικές φορές έχω και cool ιδέες που οι συγγραφείς τις δέχονται, όσον αφορά στις σκηνές δράσης. Το πάθος για τον κινηματογράφο, που ως Τέχνη τον θεωρώ ξάδερφο του comic, έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό.

—– Η δουλειά για την οποία είμαι λιγότερο υπερήφανος…
ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ. Το ξέρω, αντιφάσκω, αλλά όσο κι αν αγαπώ αυτή τη δουλειά, επειδή την ξεκίνησα σε μικρή ηλικία, θέλω να την ξαναδουλέψω και να την κάνω πολύ καλύτερη. Ανασφάλειες, τι τα θες…

Teenage Mutant Ninja Turtles 2014—– Το στοιχείο το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσω στη δουλειά μου…
Το πιο επείγον, που πρέπει επιτέλους να μάθω να φτιάχνω καλύτερα, είναι τα αυτοκίνητα και τα οχήματα! Είμαι 30 χρονών μαντράχαλος και ακόμη με δυσκολεύουν τα αυτοκίνητα! Απαράδεκτον!

—– Ένας –εν ζωή- διεθνής δημιουργός που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του…
Είναι πάρα πολλοί! Αν κατάφερνα ποτέ να σχεδιάσω μια ιστορία comic γραμμένη από τον Alan Moore, τον Alejandro Jodorowsky ή τον Scott Snyder, θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος. Θα κέρναγα μηλίτη και πίτσες, βασικά!

—- Ένας –εν ζωή- Έλληνας δημιουργός που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του…
Και πάλι είναι πάρα πολλοί δημιουργοί που εκτιμώ στην Ελλάδα και δεν είχα την ευκαιρία ως τώρα να συνεργαστώ μαζί τους. Σίγουρα, για αρχή και λόγω φιλίας μας, θα ήθελα πολύ να δουλέψω με το Μάνο Λαγουβάρδο. Άντε ρε Μάνο, ας συντονιστούμε!

Iron Man sample—– Με ενοχλεί σε κάποιους συναδέλφους μου…
Η αγένεια και η μικροπρέπεια. Αλλά ευτυχώς αυτά τα περιστατικά είναι πλέον σπάνια και μεμονωμένα, νομίζω. Η τέχνη πρέπει να είναι χαρά και δημιουργία, όχι αρένα για κοκορομαχίες! Λίγη αγάπη και καλή διάθεση χρειάζεται και θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι.

—– Από τους συνεργάτες μου απαιτώ…
Το “απαιτώ” δεν είναι λέξη που θα χρησιμοποιούσα εδώ. Πιο πολύ θα έλεγα πως “αποζητώ” την καλή διάθεση, την αγάπη, την ευγένεια, το μεράκι και το φιλότιμο πάνω στη δουλειά. Αν δεν υπάρχουν αυτά ή φθίνουν στην πορεία λόγω εγωισμών ή άλλων κινήτρων, καλύτερα η συνεργασία να τελειώσει νωρίς, χωρίς πολλά πολλά.

—– Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι συνεργάτες μου, ή/και το κοινό για τον τρόπο που δουλεύω…
Προτιμώ να δουλεύω μόνος στο σπίτι, ακούγοντας μουσική ή έχοντας να παίζουν στο background 80s ταινίες με τον Μουστάκα ή τον Ψάλτη. Μη ρωτάτε άλλα, αρκεστείτε στο ότι αποδίδω καλύτερα έτσι. Είναι κάτι σαν τελετουργία.

MEIKO TAKANOMI PINK—– Θα ήθελα να ρωτήσω τους ανθρώπους που αγοράζουν τα comics μου…
Φίλες και φίλοι: Τι είδους ιστορία θα γουστάρατε πάρα πολύ να σχεδιάσω και πιστεύετε πως θα τα πήγαινα καλά, εκτός από την επική φαντασία; Επίσης θα τους ζητούσα να στηρίζουν όλους τους Έλληνες δημιουργούς. Το comics δεν τα φτιάχνουμε μόνο για εμάς, αλλά για όλο τον κόσμο.

—– Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που κατέκτησα δημιουργώντας comics είναι…
Η ευτυχία.

—– Σε 10 χρόνια από τώρα, με φαντάζομαι…
…Βασιλιά της Ακιλόνια, να κάθομαι στο θρόνο μου και να… Τι; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΙΛΟΝΙΑ;;;

Bane 2012 sample—– Το project που ετοιμάζω αυτή την περίοδο είναι…
Κάτι επικό από Αμερική. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις λίαν συντόμως.

—– Πάντα ήθελα να με ρωτήσουν σε μία συνέντευξη…
…αν τρώω πολλή σοκολάτα! Αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι θα απαντούσα…

—– Αν ξεκινούσα τώρα, αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι…
Να συμβουλεύομαι συχνότερα δικηγόρο και να μην πιστεύω στα “φούμαρα” παρά μόνο στις πράξεις.

 

facebook: https://www.facebook.com/Rubus.Art | deviantart: http://rubusthebarbarian.deviantart.com/

Το σχέδιο του Γιάννη Ρουμπούλια, ειδικά για τους αναγνώστες της στήλης.

Conan Blue Eyes wish
Αρχείο SPOTLIGHT