TOP SHELVES: TERMINATOR: THE BURNING EARTH

term_coverWriter: Ron Frontier
Artist: Alex Ross
NOW Comics (Original Issues #1-5)
Dark Horse Comics (TPB, 2013 Edition)

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία; Δε ρωτάω ποια θεωρείτε καλύτερη ή σημαντικότερη. Ποια είναι αυτή που ευχαριστιέστε περισσότερο να βλέπετε; Αυτή, που όποτε και να την πετύχετε στην τηλεόραση, θα τη δείτε. Αυτή που ξέρετε απ’ έξω όλους τους διαλόγους. Η δική μου αγαπημένη ταινία είναι το TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY του μέγιστου James Cameron. Μιλάμε για ΤΟ έπος! Μια ταινία που βάζει άνετα υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία δράσης, επιστημονικής φαντασίας και καλύτερου sequel όλων των εποχών. Ήταν η πρώτη βιντεοκασέτα που απέκτησα, χωρίς καν να έχουμε βίντεο στο σπίτι (μέγιστο παιδικό τραύμα) και, όποτε πηγαίναμε για διακοπές στο θείο μου, που διέθετε αυτό το μαγικό μηχάνημα, την έβλεπα κάθε μέρα.

Παρόλο, όμως, που είμαι τόσο μεγάλος fan των ταινιών (και της πολύ καλής σειράς TERMINATOR: THE SARAH CONNOR CHRONICLES, που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε), η επαφή μου με το “expanded universe” σε άλλα μέσα είναι ελάχιστη και περιορίζεται σε κάποια video games. Σίγουρα δεν του έχουν βγάλει τα μάτια, όπως στο STAR WARS για παράδειγμα, αλλά υπάρχουν κάποια βιβλία και comics που συνεχίζουν και επεκτείνουν την ιστορία. Και επειδή εδώ δεν είναι Bookdom, αλλά Comicdom, θα ασχοληθούμε με τα comics.

Το 1988, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ταινία (THE TERMINATOR) και τρία πριν τη δεύτερη, η NOW Comics ξεκίνησε να εκδίδει comics βασισμένα στον κόσμο της ταινίας, με συνολική παραγωγή μία ongoing σειρά και δύο mini-series, ένα εκ των οποίων είναι και το TERMINATOR: THE BURNING EARTH, που αποτελείται από πέντε τεύχη. Η ιστορία διαδραματίζεται το 2031, στο post-apocalyptic μέλλον, όπου οι μηχανές έχουν επικρατήσει και η ανθρώπινη αντίσταση, υπό την ηγεσία του John Connor, μάχεται επί σχεδόν σαράντα χρόνια. Όταν οι αντάρτες αντιλαμβάνονται ότι ο σατανικός εγκέφαλος Skynet ετοιμάζει τον πλήρη αφανισμό της ανθρωπότητας, μέσω ενός πυρηνικού βομβαρδισμού, ο μόνος δρόμος που έχουν είναι η επίθεση στην καρδιά του Skynet, ώστε να τον θέσουν εκτός λειτουργίας.

Terminator_BurningEartyhComic

Η ιστορία είναι απλή στη σύλληψή της, χωρίς πολλά παρακλάδια, και αυτό οδηγεί στο να είναι αρκετά συνεκτική και να κυλά με πολύ γρήγορο ρυθμό. Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος decompressed, αλλά όχι σε ακραίο σημείο. Για τα γούστα μου, είναι ιδανική – σε κάποιους ίσως φανεί σύντομη. Πέρα, πάντως, από τις αρκετές σκηνές δράσης, ο Frontier βάζει και αρκετούς εσωτερικούς μονολόγους, τόσο από την πλευρά του Connor, όσο – και αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον – από τη μεριά του Skynet. Γενικά, το comic κινείται στο πνεύμα της ταινίας.

scan0001-6Στο κομμάτι του artwork, αν προσέξατε τα credits στην αρχή του άρθρου, θα σας χτύπησε στο μάτι το όνομα του Alex Ross. Πράγματι πρόκειται για τον γνωστό και αυτή είναι η πρώτη του δουλειά στα comics. Είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις που ένα έργο διαφημίζει έναν από τους συντελεστές του όταν αυτός έχει γίνει, αργότερα, μεγάλος και τρανός. Σαν να γράφει το εξώφυλλο του DVD μιας ταινίας με τεράστια γράμματα το όνομα του Al Pacino, γιατί είχε ένα μικρό ρολάκι και ήταν δεύτερο όνομα όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει η ταινία. Στην ουσία, τώρα, αν και είναι εμφανές ότι ο Ross είναι στα πρώτα βήματά του, το artwork είναι αρκετά καλό. Ειδικά όταν σχεδιάζει τις σκοτεινές αίθουσες του Skynet με τα ρομπότ και τα μηχανήματα, γίνεται εξαιρετικό. Όπως είναι αναμενόμενο, οι τόνοι του μαύρου και του μπλε κυριαρχούν, δίνοντας μια εικόνα Αποκάλυψης. Συνολικά το σχέδιο είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Απλά μην περιμένετε το Ross στα καλύτερά του.

Μπορεί να μην είναι κάτι το αξιομνημόνευτο, σίγουρα όμως, το TERMINATOR: THE BURNING EARTH αξίζει τα χρήματα και το χρόνο σας, τόσο ως αναγνωστική εμπειρία, όσο και ως συλλεκτικό “ντοκουμέντο”.