A MONTH IN COVERS (December 2014)

Καλή Χρονιά σε όλους!

Συνηθίζεται τα πρώτα installments της νέας χρονιάς να έχουν κάτι special. Έτσι και εδώ, έχω την χαρά να φιλοξενώ τον συνάδελφο Γιώργο Ξύδη, ο οποίος τσίμπησε το δόλωμα που έριξα τον προηγούμενο μήνα, για το πρόγραμμα της DC με τα variant covers του Darwyn Cooke και προσφέρθηκε, από μόνος του, να τα αξιολογήσει. Έτσι λοιπόν, από τα 23 εξώφυλλα που φιλοτέχνησε ο Darwyn Cooke, ο Γιώργος επιλέγει τα τρία καλύτερα , πάντα κατά την γνώμη του, και μας τα παρουσίαζει μετά το τέλος της κανονικής ροής της στήλης.

Στον εορταστικό Δεκέμβρη που διανύσαμε, είδα εκατοντάδες εξώφυλλα, σχεδόν όσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες έφαγα, δηλαδή!  Όταν πια κατέληξα στα 10 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα, παρατήρησα πως η πλειοψηφία τους έχει έντονο το κόκκινο στοιχείο, όπως επίσης, τα μισά έχουν εναγκαλισμούς, είτε τρυφερούς είτε βίαιους. Τυχαίο γεγονός ή με χτύπησε το πνεύμα των εορτών; Μάλλον το πρώτο, καθώς σχεδόν όλα είναι επίσης και αρκέτα σκοτεινά. Πάμε να δούμε:

ANGELA: ASGARD’S ASSASSIN #1
Cover Artist: Stephanie Hans
Marvel Comics

Angela Asgards 1

Επιβλητική, μ’ ένα θανάσιμο βλέμμα που μας κοιτάει από ψηλά, η Angela αφήνει πίσω της μια κατεστραμμένη Asgard, σε ένα εικονικό εξώφυλλο από τη Stephanie Hans, όπως πρέπει για την πρεμιέρα της προσωπικής σειράς της ηρωίδας. Μια διαφορετική προσέγγιση στην γέφυρα Bifröst, που αποδίδεται με έντονες γωνίες και ένα όμορφο logo, συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα.

BLACK WIDOW #13
Cover Artist: Phil Noto
Marvel Comics

Black Widow 13

Ο Phil Noto σχεδιάζει πανέμορφες γυναικείες φιγούρες με μια δόση ρεαλισμού ή, αν θέλετε, του κοριτσιού της διπλανής πόρτας, κάτι που φαίνεται από τις υποτιθέμενες ατέλειες, όπως η λίγο πλατύτερη μύτη καθώς και οι δύο ελιές στο πρόσωπο, που είναι στη σωστή τους θέση εδώ και 13 τεύχη. Το γνωστό φερμουάρ της στολής είναι σωστά και πρακτικά κλεισμένο μέχρι το λαιμό, αλλά λειτουργεί και ως σκόπευτρο όπλου καθώς διασχίζει το logo, ένας έξυπνος και δημιουργικός διττός ρόλος.

COCHLEA & EUSTACHIA
Cover Artist: Hans Rickheit
Fantagraphics

Cochlea Eustachia

Σα να βγήκαν από την τελευταία σαιζόν του AMERICAN HORROR STORY: FREAK SHOW, τα δύο ημίγυμνα κορίτσια με τα ενωμένα κεφάλια και την μάσκα, είναι ένα συμμετρικό θέαμα που με τίποτα δε θα μπορούσα να προσπεράσω σε ένα βιβλιοπωλείο. Τα δύο εξίσου περίεργα ονόματα τους, εμπνευσμένα από την ανατομία του ανθρώπινου αυτιού, καταλαμβάνουν το ένα τρίτο του εξώφυλλου, τραβώντας το μάτι και πάλι. Mission accomplished!

GEORGE ROMERO’S EMPIRE OF THE DEAD: ACT TWO #4
Cover Artist: Alexander Lozano
Marvel Comics

GR Empire 4

Στην δεύτερη εμφάνιση του Alexander Lozano στην στήλη και για την ίδια σειρά, ο καλλιτέχνης διασκεύαζει τον διάσημο πίνακα του Gustav Klimt, “Der Kuss” (The Kiss). Η στάση και θέση των χεριών αποτελούν ακριβή αναπαράσταση του πίνακα, αλλά η θέση των κεφαλιών είναι διαφορετική, τονίζοντας έτσι το επερχόμενο άγριο δάγκωμα στην παραδομένη γυναίκα.

GRINDHOUSE: DRIVE IN, BLEED OUT #2
Cover Artist: R.M. Guera
Dark Horse Comics

Grindhouse 2

Με μια φανταστική χρήση του λευκού, ο Σέρβος καλλιτέχνης R.M. Guera δημιουργεί ένα πανέμορφο αφηγηματικό εξώφυλλο. Αν και δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τη σειρά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η γέρικη φιγούρα δεν πρόκειται ποτέ να προδώσει, όσο και εαν βασανιστεί, πού βρίσκονται η “μάνα” και το παιδί. Το ινδιάνικο/βουντού/μπλούζ (;) μοτίβο, πιθανόν να μαρτυρά και τη γεωγραφική θέση της ιστορίας.

MEN OF WRATH #3
Cover Artist: Ron Garney
Marvel Comics (Icon)

Men of Wrath 3

Η βιαιότητα της εικόνας είναι διάχυτη, κάτι που επιτυγχάνεται με τη στάση των δύο αντρών, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η επιλογή όταν στήνεις ένα εξώφυλλο. Ο Ron Garney, θυμίζοντας λίγο Frank Miller, αλλά και αρκετά John Romita Jr, προσθέτει και το συμβολισμό της θυσίας, του Αμνού του Θεού, με το κατακόκκινο βιτρώ όπισθεν.

RAI #5
Cover Artist: David Mack
Valiant Comics

Rai 5

Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο εξώφυλλο μου άρεσε πιο πολύ στη virgin μορφή του, καθώς το logo κόβει το ένα τρίτο του έργου, αλλά ακόμα και έτσι “δουλεύει”. Ο David Mack αντλεί θέματα, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, από την ιαπωνική τέχνη, σχεδιάζοντας τον Rai με παραδοσιακά χρώματα και τεχνική.

SANDMAN: OVERTURE #4
Cover Artist: J.H. Williams
DC Comics (Vertigo)

Sandman 4

Από την χρωματική παλέτα μέχρι τις γραμμές και από την φαντασία μέχρι την εμβληματική φιγούρα του Μορφέα, ένα ολοκληρωτικά πανέμορφο εξώφυλλο. Από την φωτιά, τον καπνό και το κρυμμένο καβούρι έως το φεγγάρι και τη φιγούρα στη πέτρα, ο  J.H. Williams ΙΙΙ κάνει αυτό που κάνει καλύτερα – όπως λέγαμε στο πρόσφατο Top 50 Artists, βάζει κόπο και πάθος.

SANDMAN: OVERTURE #4 (Retailer Incentive Variant Cover)
Cover Artist: J.H. Williams
DC Comics (Vertigo)

Sandman 4 RI Var

Κι όμως, και δεύτερο εξώφυλλο από το ίδιο τεύχος, καθώς ο J.H. Williams ΙΙΙ καταφέρνει να ξεπεράσει εαυτόν και να δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο εξώφυλλο από το προηγούμενο. Ένας θαυμάσιος πίνακας, με ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο κοράκι αλλά και αφαίρεση, εκεί που ο Sandman τυλίγεται στους καπνούς και σμιλεύει με τα χέρια του τη φωτιά. Αριστούργημα.

WOLF MOON #1
Cover Artist: Jae Lee
DC Comics (Vertigo)

Wolf Moon 1

Ο Jae Lee, ισοφαρίζοντας την Emma Rios με την τρίτη του παρουσία στη στήλη, συμμετέχει με μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα κλασικό θέμα. Αντιστρέφει την διαδικασία μεταμόρφωσης σε λυκάνθρωπο, με ένα αποτέλεσμα τρομακτικό αλλά και πράο, καθώς το πρόσωπο του θύματος δεν παραμορφώνεται… ακόμα. Μια τέλεια διαγώνιος χωρίζει το τέρας από την γυναίκα, δίνοντας ισορροπία στο εξώφυλλο.

Αυτά λοιπόν από μένα, τα λέμε τον επόμzzzzttt…bzzzzz…kcsshhhh…

WARNING! WARNING!
COLUMN HIJACKING BY XYDIS IN PROGRESS!

Με συνοπτικές διαδικασίες καταλαμβάνω τη στήλη του αγαπητού συναδέλφου Άκη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να σας κάνω γνωστές τις επιλογές μου για τα τρία πιο αγαπημένα μου εξώφυλλα από τα Darwyn Cooke variants που κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα σε πολλούς τίτλους της DC. Το cartoony και vintage σχέδιο του Cooke είναι ένα από τα αγαπημένα μου και εγγυάται εντυπωσιακά εξώφυλλα. So, without any further ado…

BATMAN #37
Cover Artist: Darwyn Cooke
DC Comics

Batman 37

Θα μπορούσε να είναι το artwork μιας νέας έκδοσης του BATMAN: THE ANIMATED SERIES, αφού το στιλ του Cooke ταιριάζει γάντι με αυτό της σειράς και γενικά του animation. Η συνύπαρξη τόσων πολλών χαρακτήρων, από την πλέον φημισμένη rogues gallery, παραδόξως δεν κάνει το εξώφυλλο να ασφυκτιά, ενώ η χρήση μόνο του πορτοκαλί χρώματος της πόλης που φλέγεται είναι καταπληκτική. Το μικρό μέγεθος του Batman (στο εξώφυλλο ρε πρόστυχοι!) σε σχέση με τους αντιπάλους του αυξάνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση του κινδύνου.

SUPERMAN/WONDER WOMAN #14
Cover Artist: Darwyn Cooke
DC Comics

Superman-Wonder-Woman-14-Darwyn-Cooke-Variant

Με ένα εξώφυλλο, ο Darwyn Cooke καταφέρνει να μετατρέψει το πιο ισχυρό ζευγάρι του DC Universe σε δύο πιτσουνάκια/ζουζουνάκια/σπουργιτάκια που έχτισαν την ερωτική φωλίτσα τους σε μια παραδεισένια εξοχή (με βλέπω για μεταγραφή από το Comicdom στο Άρλεκιν). Σοβαρά τώρα, το εξώφυλλο είναι θαυμάσιο και ίσως το highlight να είναι η pin-up μορφή της Wonder Woman (ο Superman είναι… OK) και η τρυφερότητα με την οποία αγκαλιάζει τον Superman (βέβαια, μπορεί να του έδωσε το μηλαράκι και όπου να ‘ναι θα εμφανιστεί ο όφις…). Η δε χρήση του μωβ δίνει μια εξωτική χρεια και μας κάνει να αναρωτηθούμε αν το σκηνικό βρίσκεται σε κάποιο μακρινό πλανήτη.

CATWOMAN #37
Cover Artist: Darwyn Cooke
DC Comics

Catwoman 37

Τι να πω γι’ αυτή την εξωφυλλάρα; Ότι νιώθεις σα να κατοικείς στη Gotham City, άκουσες ένα θόρυβο, άνοιξες την κουρτίνα και είδες αυτό; Ότι έχει πιάσει τον παλμό του αστικού τοπίου, με λεπτομέρειες όπως τα απλωμένα ρούχα και τα περιστέρια; Ότι το φεγγάρι είναι το τέλειο background; Ή ότι η αιλουροειδής μορφή της Catwoman εν κινήσει είναι συγκλονιστική; Δε λέω τίποτα και σας αφήνω να απολαύσετε αυτό το αριστούργημα!

(Γιώργος Ξύδης)