SNAPSHOT REVIEWS 08-01-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Καλώς να ορίσετε στο πρώτο SNAPSHOT REVIEWS του χρόνου. Να είστε όλοι καλά, με υγεία, να είστε χαρούμενοι και δημιουργικοί και να διαβάζετε comics. Kάνουν καλό.

bitchplanet-01aBITCH PLANET #1
Writer: Kelly Sue DeConnick
Artist: Valentine De Landro
Image Comics

Ξέρω ότι πολλοί αναρωτιέστε “Τι σκατά θέλουν οι γυναίκες;”. Είναι απλό. Αυτό που θέλουν όλοι οι άνθρωποι. Να είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές που θέλουν. Αυτό έμαθα απλά και ξεκάθαρα από την ιστορία του Sir Gawain και της Ragnell. Να την αναζητήσετε πάραυτα. Θα μάθετε πολλά. Μπορεί και τα πάντα.

Θα μου πείτε πού κολλάει αυτό με το BITCH PLANET; Γιατί το νέο πόνημα της DeConnick δεν κάνει καμιά προσπάθεια να κρύψει ότι είναι ένα ξεγυρισμένο κωλοδάχτυλο σε όποιον θέλει τις γυναίκες υπάκουες. Κυριολεκτικά, δεν προσπαθεί να το κρύψει. Δείτε το εξώφυλλο καλά. Το απίστευτο εξώφυλλο του De Landro, τον οποίο και δεν ήξερα και λάτρεψα με τη μία, μιας και έφερε τις ευχάριστα ανατριχιαστικές μνήμες από 100 BULLETS. Πολύ καλό το γροτέσκο pop στιλ του!

Πίσω στην ιστορία, όμως, από τη μαέστρο DeConnick που στήνει ένα πρώτο τεύχος όπως πρέπει να είναι. Σε ρουφάει στον κόσμο, σε ερεθίζει, σε αφήνει την ώρα που πρέπει για να θες και άλλο! Με την τέλεια δόση φιλοσοφικής στάσης, έντασης και βίας. Και μια διαφαινόμενη πρωταγωνίστρια που τα σπάει.

Σε μια εφιαλτική κοινωνία του μέλλοντος, η πατριαρχία το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και όσες γυναίκες δεν ταιριάζουν στα πρότυπα που θέλει η κοινωνία, όσες δεν είναι υπάκουες και δουλοπρεπείς στέλνονται σε έναν άλλο πλανήτη. Τον Bitch Planet. Ω! Με συγχωρείτε, τον Auxiliary Compliance Outpost εννοούσα. Τραβηγμένο; Τραγικό; Είσαι σίγουρος ότι δε συμβαίνει το ίδιο στο δικό μας κόσμο;

shield #1S.H.I.E.L.D. #1
Writer: Mark Waid
Artists: Carlos Pacheco, Mariano Taibo, Jason Paz
Marvel Comics

Και γιατί να διαφέρω εγώ δηλαδή και να μην είμαι fan του Coulson; Και στις ταινίες μου αρέσει και τη σειρούλα βλέπω υπομονετικά (και επιβραβεύτηκα στη δεύτερη σεζόν) και εύχομαι η κόρη μου να μου φέρει ένα τέτοιο καλό παιδί για γαμπρό.

Και αυτό το τεύχος έχει καμπόσο Coulson να τον ευχαριστηθείς. Αλλά το τευχάκι γράφει S.H.I.E.L.D. απ’ έξω και εγώ S.H.I.E.L.D δεν είδα. Πού είναι η υπόλοιπη ομάδα, κύριος; Πώς μου ξεπετάς έτσι τη May που είναι badass κορίτσαρος; Πού είναι οι ιδιοφυΐες μου Fitz και Simmons; Γιατί αυτό που μου αρέσει στη σειρά είναι ότι κατάφερε να με κάνει να ψήνομαι με το σύνολο και όχι μόνο με τον Coulson.

Κατά άλλα, το τεύχος κάνει ποδαρικό με ένα “ταραντατζούμ” πρώτης τάξεως, με όλη τη Marvel στις επάλξεις. Από Iron Man μέχρι Nova, όλοι κάνουν την εμφάνισή τους, για να σώσει τη μέρα ο Coulson με τεχνασματάκι από τα γνωστά του.

Αν είναι να είναι αυτοτελή τα τεύχη, ψήνομαι. Λίγο.

secretsixSECRET SIX #1
Writer: Gail Simone
Artists: Ken Lashley, Drew Geraci
DC

To reboot, του reboot, το reboot, ω reboot! Και μιας και δεν είχα πιάσει στα χεράκια μου ποτέ το προηγούμενο villainous reboot της Simone, βρήκα την ευκαιρία τώρα.

Έξι χαρακτήρες μαζεύονται σε ένα δωμάτιο στον πάτο του ωκεανού και μια απαιτητική φωνή τους αναγκάζει να απαντήσουν σε μιαν ερώτηση “What is the secret?”. Κλασικό set-up από το CUBE μέχρι το SAW και το DEVIL ως το UKNOWN. Και πιασάρικο. Κλειστοφοβικό, χωρίς πολλά-πολλά, σε αναγκάζει να επικεντρωθείς στους χαρακτήρες και, με εύκολο αλλά και φυσικό τρόπο, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, ενώ πάντα υπάρχει η υποψία ότι ένας από αυτούς την έχει κάνει σε όλους.

Ο Catman είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της παρέας με την αμφισεξουαλικότητά του (μάθαμε τώρα όλοι μετά τον Oberyn), την διαταραγμένη προσωπικότητά του και τη δύναμή του. Η υπόλοιπη ομάδα κυμαίνεται από ημίτρελους μέχρι συμπαθείς και γενικά μπήκα στο τριπάκι. Αν ήταν και καλύτερο το σχέδιο που με ξενέρωσε και μπερδεύτηκα μέχρι που είδα δυο ονόματα θα ήμουν κομματάκι πιο χαρούμενη.

Άντε, για το χατίρι της Gail που της έχω αδυναμία θα ρίξω μια ματιά και στο επόμενο.

Rasputin-01RASPUTIN #1-3
Writer: Alex Grecian
Artist: Riley Rossmo
Image Comics

Μωρέ, τι ωραία που σχεδιάζει τούτος ο Rossmo! Αυτό είναι και το μόνο που θα μπορούσα να σας πω για αυτή τη σειρά. Και ας την έπιασα γιατί πάντα με ιντρίγκαρε η προσωπικότητα του Rasputin. Μου είχε μείνει η περιέργεια από μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε και μου έκανε για την εικόνα της απόλυτης τρέλας. Όταν έμαθα την ιστορία του έμεινα άφωνη.

Μια δική του εκδοχή της ιστορίας του Rasputin αποπειράται να κάνει εδώ και ο Grecian, επικεντρώνοντας κυρίως στις θεραπευτικές ιδιότητες που εφημολογείτο ότι κατείχε ο ήρωας. Τι να σας πω; Το σχέδιο είναι φανταστικό και κάποια στιγμή έχει και μάχη με αρκούδα. Τα υπόλοιπα δεν τα κατάλαβα και βαρέθηκα να κάνω και τον κόπο να τα καταλάβω. Υποψιάζομαι ότι θα παίξουν τα παραμύθια ρόλο, γιατί κάτι πήρε το μάτι μου για Baba Yaga και θα ξενερώσω και άλλο.

 

GraveyardShift-01-1GRAVEYARD SHIFT #1
Writer: Jay Faerber
Artist: Fran Bueno
Image Comics

Άχου και θα στενοχωρήσω τον Ηλία Κυριαζή, γιατί θα θάψω τον συνεργάτη του στο φανταστικό SECRET IDENTITIES, Jay Faerber! Αλλά και αυτός, βρε παιδί μου, δε μπορούσε να γράψει μεγαλύτερη πατατούρα; Βαμπίρ; Σοβαρά; Ούτε στο SUPERNATURAL δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα. Βαμπίρ και μπάτσος με grudge; Είμαστε καλά; Τυπώθηκε αυτό το πράγμα σε χαρτί; Λίγο οικολογική συνείδηση, ρε παιδιά! Και καλά ο Jay κάτι πήγε να πει – ο θεός να το κάνει storytelling αυτό. Αυτός ο σχεδιαστής μας δουλεύει; Σαν κακότεχνο ARCHER μοιάζει, άνευρο και αδύναμο, στατικό και χωρίς καμία πνοή.

Αλήθεια, τώρα. Ούτε για πλάκα μη χαραμίσετε το χρόνο σας. Το έκανα εγώ για εσάς.