ONLINE COMICS: Bouletcorp

EN-CulturePoubelle01Writer/Arist: Boulet
http://english.bouletcorp.com/

Αυτή την εβδομάδα είχα έλλειψη υλικού για το άρθρο, ομολογώ. Οι μέρες πλησίαζαν για το deadline, και δεν είχα τίποτα να παρουσιάσω στους αγαπητούς μου αναγνώστες (λυγμ, κλαψ). Προχθές λοιπόν, σε μια στιγμή απελπισίας, ρωτάω ένα (Γάλλο) φίλο μου:

“Ρε συ, ξέρεις κανένα καλό online comic γιατί καίγομαι”;
“Toυ Boulet”, μου απαντάει.
“Του Boulet”;
“ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ BOULET”;;;

Σιωπή. Ίντερνετ. Κλικ-κλικ.

Συνειδητοποίησα τελικά ότι, εντάξει, δεν είμαι εντελώς απολίτιστη – έχω δει δουλειές του και σας έχω, μάλιστα, ήδη παρουσιάσει ένα comic του, το PAOLA-4. Η Άρτεμις Στίγκα είχε επίσης κάνει μια βουτιά στο site του και είχε φέρει στην επιφάνεια το THE LONG JOURNEY. Σήμερα, σκοπεύω να σας πάρω για μια γενική ξενάγηση σε αυτόν τον αχανές και ατελείωτο κόσμο του Boulet, ώστε να πάρετε μια πιο συνολική ματιά στο έργο του.

image_2Το site είναι διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και κορεάτικα – σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε) και τρέχει από το 2010, με δύο έως δέκα updates το μήνα, οπότε έχει πολύ υλικό για χάζεμα. Τα comics του είναι άλλοτε χιουμοριστικά, άλλοτε θλιμμένα – συνήθως ένα μείγμα των δύο. Στα περισσότερα πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Boulet, εκνευρισμένος, αγχωμένος, αληθινός. Χωρίς ντροπές, αυτοσαρκάζεται, περιγράφει τις αδυναμίες του, διηγείται τις γκάφες και τις μανίες του και με κάποιο τρόπο μοιάζει να κρατάει έναν καθρέφτη, στον οποίο ο αναγνώστης μπορεί να δει τον εαυτό του και να γελάσει μαζί του. Προσωπικά, με είδα πρωταγωνίστρια στις τραγελαφικές καταστάσεις που περιγράφει ο Boulet, βρήκα συχνά τις σκέψεις του να συναντούν τις δικές μου και πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη.

EN-Delitdefacies02Μα όχι, πείτε μου, πέρα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας που όλοι μοιραζόμαστε, ποιος από εσάς δεν έχει αναρωτήθηκε πώς θα λειτουργούσε ένα ρεαλιστικό Jurassic Park, ποιος δεν σκέφτηκε πώς στο Harry Potter η κλεψύδρα/μηχανή του χρόνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο έξυπνα, ποιος δε φαντάστηκε τον εαυτό του πρωταγωνιστή στο αγαπημένο του video game, για συνειδητοποιήσει λίγο αργότερα πως θα ήταν νεκρός στα πρώτα 5 λεπτά;

Όσον αφορά στο σχέδιο, ο Boulet έχει μια χαρακτηριστική, λεπτή γραμμή, βρώμικη και ταυτόχρονα ευανάγνωστη, και τα περισσότερα comics του είναι ασπρόμαυρα με πινελιές χρώματος (συνήθως χρωματίζει τα μαλλιά του). Δεν είναι, όμως, λίγες φορές που ο δημιουργός αποφασίζει να μας εκπλήξει, χρησιμοποιώντας ακουαρέλες, pixel art, ξυλομπογιές ή και ακρυλικά. Ποικιλία και πειραματισμός, that’s all we need.

Η αλήθεια είναι ότι το Bouletcorp δεν είναι για κάθε στιγμή της μέρας. Πιστεύω πως όταν είναι κανείς ευδιάθετος το απολαμβάνει λίγο λιγότερο, μιας και ο πεσιμισμός και η μελαγχολία του Boulet του είναι αόρατες εκείνη τη στιγμή. Μα, αν έχετε λίγο τις μαύρες σας, αν γυρίσατε κουρασμένοι σπίτι, αν νιώθετε λίγο άδειοι μέσα σας, ρίξτε του μια ματιά. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας καταφέρει να χαμογελάσετε.

YΓ: Tο τελευταίο του comic, HEAVY LIGHTS OF JANUARY, είναι ένα ποίημα.