A MONTH IN COVERS (January 2015)
Καλώς ήλθατε στον γυαλιστερό και όμορφο κόσμο των εξώφυλλων. Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου, δυστυχώς, δεν βρήκα να είχε και πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια, κάτι που σε έμενα έγινε φανερό όταν ήρθε η στιγμή της διαλογής. Συνήθως, καταλήγω σε σαράντα περίπου υποψήφια, από το οποία πρέπει να ξεχωρίσω την δεκάδα, και αυτό το μήνα είχα μόνο είκοσι τρία! Μην ανησυχείτε, όμως, η δεκάδα βρέθηκε και μπορείτε να την απολαύσετε παρακάτω. Κοινός και τυχαίος παρονομαστής για αυτό το μήνα, η retro αισθητική που συναντάμε σε τέσσερα εξώφυλλα, διανύοντας και τέσσερις δεκαετίες απο τα 50s εώς τα 80s. Και, όπως πάντα, περιμένω να μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις και απόψεις.
BITCH PLANET #2
Cover Artist: Valentine De Landro
Image Comics
Ένα υπερβολικό σε όλα εξώφυλλο, με σαφή αναφορά σε exploitation ταινίες των 70s. Ακόμα και ο τίτλος, άλλωστε, δηλώνει σαφέστατα ότι ανήκει στο sexploitation subgenre: “Γυναίκες Στη Φυλακή”. Επιτηδευμένα κακόγουστο, με μικρές λεπτομέρειες, όπως το ξεβαμμένο κίτρινο φωσφορούχο highlighter στην τιμή, αλλά και το ηλικιακό rating του comic που παίρνει κινηματογραφική μορφή.
BUCKY BARNES: THE WINTER SOLDIER #3
Cover Artist: Marco Rudy
Marvel Comics
Ένα ρετρό εξώφυλλο που φέρνει στην θύμιση τα εξώφυλλα της σειράς MARVEL GRAPHIC NOVEL του 1982, ειδικά στην πρώτη χρονιά κυκλοφορίας τους, με το μαύρο φόντο και τα πλαίσια που μίκρυναν το έργο. Οι διάσπαρτες φθορές που δείχνουν παλαιότητα, αλλά και ταιριαστό 80s logo της Ventolin Xtal, συμπληρώνουν ωραία το τελικό αποτέλεσμα από τον Marco Rudy (NEW AVENGERS ANNUAL #1, MARVEL KNIGHTS: SPIDER-ΜΑΝ).
CLIVE BARKER’S NIGHTBREED #9
Cover Artist: Riley Rossmo
Boom! Studios
Μια μεταμόρφωση με θέμα ίσως τα δεσμά, όπως αυτά τονίζονται από το λουρί του σκύλου, αλλά και τις χορδές τις μαριονέτας που κινούν το νεκρό πτηνό. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο, εκτός του ότι είναι ωραίο, το επέλεξα και ως αποπληρωμή της τιμωρίας που μου επιβλήθηκε από τους αγαπητούς editors, οι οποίοι μου επέβαλλαν να έχω εξώφυλλο με ένα χνουδωτό ζωάκι ή κάποιον με κόκκινα μάτια. Εντάξει, δεν είναι και πολύ χνουδωτό, αλλά νομίζω ότι υπηρετεί το σκοπό. Αυτά είναι, εδώ στο Comicdom βρίσκουμε fun και δημιουργικές τιμωρίες!
DAREDEVIL #12
Cover Artist: Chris Samnee
Marvel Comics
Με μια φανταστική προοπτική που μαγνητίζει το βλέμμα και ένα στιγμιότυπο “τραβηγμένο” ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, ο Chris Samnee διαλέγει το πιο λειτουργικό σημείο λήψης, αποδίδοντας τα μέγιστα. Έχω αναφερθεί ξανά πόσο ενδιαφέρουσα είναι η απλότητα του Samnee, κινώντας το ενδιαφέρον ακόμα και στα πιο απλά θέματα. Besides, έχει κόκκινα μάτια…
DRIFTER #3 (Variant Cover)
Cover Artist: Marko Djurdjevic
Image Comics
Η κεντρική φιγούρα που μας κοιταέι αφ’ υψηλού δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, με εξαίρεση τα δύσμορφα χέρια που δηλώνουν μοχθηρία. Είναι ο τρόπος που, στο σύνολο του εξώφυλλου, τα πάντα κάνουν blend in, από το logo, τα credits, ακόμα και την τιμή του τεύχους, σχεδόν αόρατα. Η επιλογή χρωμάτων, οι ομόκεντροι κύκλοι, αλλά κυρίως οι σταυροί βγάζουν ένα καλαίσθητο, αν και “ντιζαϊνάτο” αποτέλεσμα.
GUARDIANS OF THE GALAXY #23
Cover Artist: Christian Ward
Marvel Comics
Ο συνηθισμένος να παίζει το ρόλο του comic relief στον τίτλο, Rocket Raccoon, εδώ παρουσιάζεται με δυναμισμό και με μια πανέμορφη χρωματική παλέτα. Η εμφανώς ρεαλιστική προσέγγιση στο πρόσωπο κάνει το βλέμμα μας να πέφτει στο άψογα σχεδιασμένο μάτι του ήρωα. Σίγουρα διαφορετικό από ό,τι συνηθίζεται στον συγκεκριμένο τίτλο, αλλά και στα superhero comics γενικά.
IVAR, TIMEWALKER #1 (Variant Cover)
Cover Artist: Jorge Molina
Valliant Entertainment
Στο καλαίσθητο logo αυτής της σειράς γράφει ξεκάθαρα ότι ο πρωταγωνιστής ταξιδεύει στο χρόνο. Όμως ακόμα και σκέτο IVAR να έγραφε, θα καταλαβαίναμε απόλυτα τις δυνάμεις του ήρωα, σε ένα εξώφυλλο που θα μπορούσε να είναι και εσωτερική σελίδα ενός comic. Καρέ- καρέ, από την μία εποχή στην άλλη, ένα time-jump που αποδίδεται με απόλυτα ταιριαστό τρόπο για τα comics, περνώντας το μήνυμα. Αν είχα και ενδέκατη θέση στη στήλη, θα βλέπατε και το regular cover της σειράς που είναι εξίσου ενδιαφέρον.
LADY KILLER #1
Cover Artist: Joëlle Jones
Dark Horse Comics
Μια νοικοκυρά βγαλμένη από τον κόσμο του MAD MEN, από μια εποχή όπου η φαινομενική τελειότητα εντός και εκτός σπιτιού ήταν το ζητούμενο, σπιλώνεται από κουβάδες αίμα. Το ελαφρύ μειδίαμα της εικονιζόμενης, αλλά και η διαφημιστική λεζάντα μαύρου χιούμορ θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι η επαγγελματική της κάρτα ή αφίσα σε κάποιο billboard που προμοτάρει τις υπηρεσίες της.
ODY-C #2
Cover Artist: Christian Ward
Image Comics
Στην δεύτερη παρουσία του στον ίδιο μήνα, ο Christian Ward εμφανίζεται με την δική του creator owned σειρά ODY-C, που δουλεύει παρέα με τον Matt Fraction. Χωρίς να είναι φανερό εάν η γυναικεία φιγούρα ξάπλωνε όταν την πήραν αγκαλιά τα πράσινα χέρια-χορτάρια ή εάν έπεφτε, όπως δείχνουν οι κύκλοι, και την έσωσαν τα εν λόγω χέρια, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα όμορφο θέμα με χρώματα που βγάζουν μάτι.
OPERATION S.I.N. #1
Cover Artist: Michael Komarck
Marvel Comics
Στο τελευταίο retro εξώφυλλο του μήνα, έχουμε μια ψυχροπολεμική αισθητική και έναν ωραίο συνδυασμό sepia και black & white χρωματισμών. Σχεδιασμένο με ένα ρεαλισμό, ως ένα κολάζ παλαιών φωτογραφιών που δικαιολογούν αυτούς τους χρωματισμούς και προσφέρουν αρμονία. Το όμορφο – αν και κάπως μεγάλο – logo χύνεται στο έργο και τραβάει το μάτι με το λευκό να καταλαμβάνει αρκετό χώρο.
Special Mention Cover
Και όπως σας έχω συνηθίσει μετά το πέρας της κανονικής ροής της στήλης, σας επιφυλάσσω ένα εξτραδάκι. Αυτό το μήνα τυχαίνει να είναι ο ίδιος καλλιτέχνης που μας παρουσιάσε με την εισβολή του στη στήλη ο Γιώργος Ξύδης, τον ακριβώς προηγούμενο μήνα. Φυσικά μιλάω για τον Darwyn Cooke, ο οποίος ανέλαβε τα εξώφυλλα για τα πέντε mini series της Dynamite, KING: FLASH GORDON, KING: MANDRAKE THE MAGICIAN, KING: PRINCE VALLIANT, KING: THE PHANTOM και KING: JUNGLE JIM, δημιουργώντας ένα μεγάλο παζλ από εξώφυλλα που ενώνονται κάθετα, αντί οριζόντια όπως συνηθίζεται, και που ξεκινάνε από το διάστημα μέχρι τη γη. Enjoy and see you in thirty!