TOP SHELVES: ΑΡΜΑΔΑ

armadaWriter: Jean-David Morvan
Artist: Philippe Buchet
Ελευθεροτυπία

TOP SHELVES, λοιπόν. Περίμενα πολύ καιρό να έρθει η σειρά μου σε αυτή τη στήλη, μόνο που έχω ένα μικρό πρόβλημα: όλα τα παλιά μου comics βρίσκονται περίπου 2.100 χιλιόμετρα μακριά μου, καθώς η μετακόμισή τους από το πατρικό σπίτι στο φοιτητικό ήταν αδύνατη. Δεν πειράζει, όμως, το βλέπω ως πρόκληση και θα γράψω review εξ αποστάσεως για ένα παλιό αγαπημένο μου comic που, αν και το έχω ξεπεράσει κάπως, μου έχει μείνει άχτι να σας το παρουσιάσω.

Ο λόγος για το SILLAGE (ΑΡΜΑΔΑ στην ελληνική μετάφραση), μία γαλλική σειρά comics των Jean-David Morvan και Philippe Buchet που ξεκίνησε το 1998 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, μετρώντας 17 τόμους. Εγώ σταμάτησα κάπου στον 6ο (γιατί πρέπει να δοκιμάζουμε και νέα πράγματα) – μέχρι εκεί, λοιπόν, περιορίζεται και το σημερινό review.

Η ιστορία είναι πάνω-κάτω η εξής: Η πρωταγωνίστρια, Navis, ορφάνεψε μωρό σε έναν παρθένο πλανήτη, όπου ζει παρέα με τον τίγρη της, χωρίς να έχει γνωρίσει ποτέ της το ανθρώπινο είδος. Μία μέρα, η εξωγήινη πολιτεία Αρμάδα εντοπίζει την ύπαρξή της και  τη “συλλέγει” ουσιαστικά ως μοναδικό δείγμα ανθρώπινου οντος. Κάπως έτσι, η Navis αναγκάζεται να γίνει μέρος μίας πομπής γαλαξιακών πλοίων, τα οποία περιφέρονται στο σύμπαν, ώστε να διευλευκάνουν τα μυστήριά του. Σύντομα, προσαρμόζεται στη νέα της ζωή και αναλαμβάνει καθήκοντα πράκτορα και εξερευνητή, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, καθώς και την αντιμετώπιση διπλωματικών επεισοδίων στο όνομα της Αρμάδας.

Sillage-5Πέρα από μια όμορφη sci-fi περιπέτεια, η ΑΡΜΑΔΑ είναι μια όμορφη ιστορία πάνω στον άνθρωπο, στις ευγενείς και άσχημες πλευρές του. Η ηρωίδα είναι πλασμένη με ευαισθησία και μέσα από τις περιπέτειές της ζει εμπειρίες που ο καθένας μας έχει περάσει. Κάνει φιλίες οι οποίες σπάνε, προδίδονται, ξεχνιούνται, ερωτεύεται και πονά, νιώθει άτρωτη, αδύναμη, γίνεται πότε παιδί και πότε σύμβουλος της πιο ισχυρής συγκέντρωσης διαστημόπλοιων. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με τη Navis και προσωπικά πιστεύω πως η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς είναι πως με έκανε να νιώσω συνοδοιπόρος της νεαρής γήινης.

Όσον αφορά στο σχέδιο, ο Philippe Buchet ανεβάζει το comic σε άλλο επίπεδο. Ακούραστος, δημιουργεί ακατάπαυστα νέες στολές, νέους πλανήτες, εξωγήινους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, και καμία σελίδα δε μοιάζει με την προηγούμενη. Όμορφα στημένα panels, πολλή κίνηση, ενδιαφέροντα πλάνα – δε νομίζω πως μπορώ να ζητήσω κάτι παραπάνω. Συγχαρητήρια πρέπει επίσης να δοθούν και στον colorist Christian Lerolle, ο οποίος προσφέρει μεγάλη ποικιλία στην παλέτα, χωρίς όμως να γίνεται φλύαρος.

Ίσως comics σαν το ΑΡΜΑΔΑ δε θα γράψουν ιστορία, μάλλον γιατί τους λείπει αυτό το κάτι που τα κάνει μοναδικά, κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στις βιβλιοθήκες μας. Δεν μπορώ να σας δηλώσω, λοιπόν, ότι comics σαν κι αυτό δεν έχετε διαβάσει. Μπορώ όμως να σας πω ότι η Navis θα σας ταξιδέψει, θα σας κάνει να σουφρώσετε τα φρύδια και να γελάσετε επίσης. Ε, τι, λίγο είναι;