COLLECTED EDITIONS 14-02-15

Καλώς ήλθατε στο COLLECTED EDITIONS, τη στήλη που διαβάζουν όλοι όσοι ακούνε από μανάδες/συζύγους τη φράση: “Θα φύγουμε εμείς από το σπίτι για να χωράνε τα μικυμάου”!

NEWS OF THE TRADEstieg-larsson-girl-who-played-with-fire-graphic-novel-comic-vertigo-dccomics-mina-mutti-fuso-manco

Ας ξεκινήσουμε με τα χρωστούμενα, δηλαδή τα solicitations των collected editions της DC και της Marvel για τον Απρίλιο. Αν θέλετε να μπείτε στο κλίμα για το μεγάλο event Convergence της DC, αλλά έχετε χάσει κάποια επεισόδια, θα πρότεινα τα FOREVER EVIL TPB και EARTH 2: WORLD’S END Vol. 1 TPB, ενώ, αν είστε πιο Vertigo τύπος, κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος της μεταφοράς των βιβλίων του Stieg Larsson με τίτλο STIEG LARSSON’S THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE TPB και ο τελευταίος τόμος της αξιόλογης σειράς THE UNWRITTEN, με τίτλο THE UNWRITTEN Vol. 11: APOCALYPSE TPB.

Από τη Marvel, ιδιαίτερη συναισθηματική αξία (αλλά όχι τόση ώστε να το αγοράσω!) έχει το X-MEN/AVENGERS: ONSLAUGHT OMNIBUS HC. Βλέπετε, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το μακρινό καλοκαίρι του 1996, ήταν η περίοδος που άρχισα να αγοράζω αμερικανικά comics και πολλά από τα τεύχη που περιέχονται σε αυτή τη συλλογή είναι από τα πρώτα που απέκτησα. Δε θα έδινα, όμως, τόσα χρήματα (retail: $125), ειδικά για ένα format (omnibus) που δε μου αρέσει. Ακόμη μετανιώνω που αγόρασα την αντίστοιχη έκδοση του AGE OF APOCALYPSE…

STWOLDREPICV01TPB_cover_mockup-660x1024-e1420645372760Στα ίδια solicitations θα βρείτε και το STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE NEW REPUBLIC Vol. 1 TPB, που σε συνδυασμό με το STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE OLD REPUBLIC Vol. 1 TPB, που ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, διευρύνουν το υλικό της Dark Horse που θα εκδοθεί μέσω των Epic Collections της Marvel. Έτσι, έχουμε ήδη τρεις διαφορετικές περιόδους του timeline του STAR WARS (μαζί με το STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE EMPIRE Vol. 1 TPB, που κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα). Θεωρώ απόλυτα σωστή τη λογική των “χωριστών” set, ώστε να μη μπλέξουμε τα μπούτια μας οι αμύητοι. Φυσικά, κάποια στιγμή αναμένουμε να δούμε και τα Star Wars comics της πρώτης περιόδου της Marvel σε αυτό το format, αν και θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να ξεζουμιστούν οι ακριβότερες οδοί των omnibus, hardcovers και άλλων. It’s simple economics.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, οι John Mayo (Comic Book Page, Comic Book Resources) και Chris Marshall (Collected Comics Library) συζητούν για τις best-selling Collected Editions του 2014. Βάλτε το να παίζει κι εσείς κάντε ευχάριστα (;) τις δουλειές του σπιτιού!

COLLECTION UPDATE323720_20141221041347_large

Να και κάτι πραγματικά διαφορετικό! Η δημοτικότητα της αγαπημένης campy σειράς BATMAN της δεκαετίας του ’60 είχε φτάσει – φυσικά – και στην Ιαπωνία. Σε μια από τις λίγες, σχετικά, φορές που δημιουργήθηκαν αυθεντικές ιστορίες με υπερήρωες αμερικανικών comics, εκτός των αμερικανικών συνόρων, ο Jiro Kuwata (8 MAN) δημιούργησε ένα manga εμπνευσμένο από τη σειρά. Η πρώτη φορά που έπεσε στην αντίληψή μου η ύπαρξη αυτού του manga ήταν όταν εκδόθηκε, το 2008, το BAT-MANGA!: THE SECRET HISTORY OF BATMAN IN JAPAN από την Pantheon Books, σε επιμέλεια του Chip Kidd, το οποίο ήταν περισσότερο ένα λεύκωμα που ανατύπωνε μέρος του manga με διάφορα extras. Η DC Comics συγκεντρώνει – για πρώτη φορά ολοκληρωμένο – το αυθεντικό υλικό σε τρεις καλαίσθητους τόμους, τον πρώτο από τους οποίους έχω στα χέρια μου. Η έκδοση είναι πολύ καλή (να σημειώσω ότι είναι τυπωμένη στο αυθεντικό format από τα δεξιά προς τα αριστερά), και σε προσιτή τιμή. Σε συνδυασμό, δε, με το εξωτικό-συλλεκτικό του πράγματος με κάνει να σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Την ίδια εποχή (1966) που ξεκινούσε η τρέλα για τη νέα σειρά του Batman, έκλεινε ο, εικοσιεπτάχρονος παρακαλώ, κύκλος του comic strip του Superman και το SUPERMAN: THE SILVER AGE DAILIES Vol. 3: 1963-1966 της Library of American Comics, από την IDW, έχει όλες τις λεπτομέρειες. Περιμένουμε, τώρα, να ανακοινωθεί ο πρώτος τόμος του επόμενου set, που θα εκδώσει ιστορίες από την Atomic Age (1950’s). Η σειρά, πάντως, είναι must-have για όλους τους συλλέκτες του Man of Steel.

EastOfWest_v3Πηγαίνοντας, στη συνέχεια, από τις συλλεκτικές εκδόσεις στα reading copies, έφτασαν στα χέρια μου τα πιο πρόσφατα volumes τριών σειρών της Image που διαβάζω μέσω trades και πιο συγκεκριμένα τα SAGA Vol. 4, THE MANHATTAN PROJECTS Vol. 5 και EAST OF WEST Vol. 3. Ως προς τις εκδόσεις, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά και το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι το πόσο μου αρέσει η minimal, σχεδόν αποστειρωμένη αισθητική των THE MANHATTAN PROJECTS και EAST OF WEST. Αν ήθελα να πω και δυο λόγια για το περιεχόμενο (έλα, αφού θες), θα έλεγα ότι ο αγαπημένος μου τίτλος είναι το THE MANHATTAN PROJECTS, αν και το τελευταίο volume (το τέταρτο εννοώ) ήταν ψιλομέτριο, το SAGA μου αρέσει αρκετά (αν και το θεωρώ εξαιρετικά υπερτιμημένο) και το σχέδιο της Fiona Staples σκίζει, ενώ το EAST OF WEST θα χρειαστεί οπωσδήποτε μια επιπλέον ανάγνωση όταν με το καλό ολοκληρωθεί.

Ελπίζω να σας άνοιξα λίγο την όρεξη και να ξεχυθείτε σε κομιξάδικα, βιβλιοπωλεία και διαδίκτυα για να πάρετε τη δόση σας. Happy collecting!