FRAMED: Εκθέσεις Παντού!

Έφτασε αυτή η ώρα του μήνα που οι αγαπημένοι editors του Comicdom.gr, Δημήτρης Σακαρίδης και Θωμάς Παπαδημητρόπουλος μου υπενθυμίζουν να μην ξεχάσω τη στήλη μου. Η αλήθεια είναι ότι για αυτό το μήνα έχω δικαιολογία: τα εγκαίνια της Athens Comics Library! Αφού, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τώρα μπορώ και εγώ να μοιραστώ μαζί σας εντυπώσεις από εκθέσεις comics που φιλοξενούνται σε όλον τον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζεται στο Watson Institute for International Studies και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για την “Arab Comics: 90 Years of Popular Visual Culture” που στόχο έχει εκτός των άλλων “να διαλύσει τα στερεότυπα σχετικά με την κουλτούρα του αραβικού κόσμου και να αναδείξει άγνωστες πτυχές του, με έναν τρόπο οικείο και διασκεδαστικό”. Η έκθεση περιλαμβάνει αραβικά comics που χρονολογούνται από το 1950, ενώ παράλληλα δε λείπουν και οι δουλειές πιο σύγχρονων δημιουργών. Ενδιαφέρουσα και η συλλογή με τις αραβικές μεταφράσεις δημοφιλών ηρώων, όπως ο Mickey Mouse, ο TinTin και ο Superman.

Miki-profile

 

Θα παραμείνουμε σε αμερικανικό έδαφος, αλλά αυτή τη φορά η έκθεση αφορά την ανατρεπτική δημιουργό Alison Bechdel. To University of Michigan Institute for the Humanities αφιέρωσε έναν ολόκληρο μήνα (από 22/01 έως 25/02) στην Bechdel σε μια έκθεση ρετροσπεκτίβα με τίτλο “Dykes, Dads and Moms to watch out for” που περιλαμβάνει αυθεντικές σελίδες από τις πολύ γνωστές δουλειές της, FUN HOME και ARE YOU MY MOTHER?.

images

Μετακινούμαστε προς την Ευρώπη για να συναντήσουμε εκεί μια έκθεση, συμπαραγωγή δύο οργανισμών: του Division of European Languages and Cultures και του Centre de Recherches Francophones Belge, με κεντρική θεματική την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους συμπολίτες τους από άλλες χώρες της Ευρώπης. Περισσότερα από 100 comic strips σχολιάζουν με τον καλύτερο τρόπο την πολυπολιτισμικότητα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

CBBD-Les-Europeens-1

Θα τα ξαναπούμε τον επόμενο μήνα με περισσότερες εκθέσεις!