TOP SHELVES: NEXTWAVE, AGENTS OF H.A.T.E.

Nextwave-1-Stuart-ImmonenWriter: Warren Ellis
Artist: Stuart Immonen
Marvel Comics

Το 2006, οι Warren Ellis και Stuart Immonen παρουσίασαν μια υπερ-ομάδα αποτελούμενη από, ως επί το πλείστον, ξεχασμένους χαρακτήρες του Marvel Universe: Την κυνηγό τεράτων Elsa Bloodstone, τον Machine Man, την πρώην Captain Marvel, Monica Rambeau, την Tabitha Smith του X-FORCE, και τον νέο χαρακτήρα Captain ☠☠☠☠ (ο οποίος μας πληροφορεί ότι το όνομα του είναι τόσο χυδαίο, που του εξασφάλισε έναν ξυλοδαρμό από τον Captain America).

Η σειρά κράτησε για δώδεκα τεύχη, με την διαμάχη των ηρώων του NEXTWAVE ενάντια στη διεφθαρμένη παραστρατιωτική οργάνωση H.A.T.E, να αποτελεί μια από τις πιο ιδιόμορφες ιστορίες που έχει εκδώσει η Marvel και μία από τις πιο επιτυχημένες παρωδίες superhero comic που έχουν γραφτεί ποτέ.

Elsa_Bloodstone_h15Οι ήρωες του NEXTWAVE, όπως πολύ εύστοχα γράφει η λεζάντα του πρώτου τεύχους, “θεραπεύουν την Αμερική πλακώνοντας κόσμο στο ξύλο”, καθώς ο Ellis τους φέρνει αντιμέτωπους, μεταξύ άλλων, με ανθρώπους-μπρόκολα, σαρκοβόρα κοάλα και τον εξωγήινο δράκο Fin Fang Foom. To NEXTWAVE είναι μία ιδιοφυής αυτό-παρωδία από την πλευρά της Marvel, που απογυμνώνει τα υπερηρωικά comics από κάθε είδους σοβαροφάνεια, αφήνοντας να φανούν, σε όλο τους το μεγαλείο, ο παραλογισμός και η ανωριμότητά τους.

Οσον αφορά στην πλοκή, τα πράγματα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία. Οι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται ενάντια στην H.A.T.E (Highest Anti-Terrosism Effort), για την οποία αρχικά δούλευαν, όταν μαθαίνουν ότι αυτή χρηματοδοτείται από μία τρομοκρατική οργάνωση με εξίσου γελοίο ακρωνύμιο, την S.I.L.E.N.T.. Η ιστορία γίνεται όλο και πιο παρανοϊκή από τεύχος σε τεύχος, με ένα φινάλε που αποτελεί, ταυτόχρονα, παρωδία και εορτασμό του είδους (ενώ οι πιο κυνικοί αναγνώστες θα παρατηρήσουν ότι, κατά καιρούς, έχουμε δει χειρότερες, ή τουλάχιστον εξίσου κακές ιδέες, να μας πλασάρονται χωρίς τη δικαιολογία της παρωδίας).

Nextwave1Το χιούμορ του τίτλου δεν περιορίζεται μόνο στο παράλογο, καθώς το NEXTWAVE περιλαμβάνει και αρκετά διακριτικά κλεισίματα του ματιού στους fans, σχόλια για την φύση των υπερηρωικών comics ως αντρικό power fantasy και (γιατί όχι;) ανελέητη σάτιρα κατά του Mark Millar. Το γεγονός, δε, ότι το χιούμορ δουλεύει σε παραπάνω από ένα επίπεδο, καθιστά τον τίτλο καλή επιλογή για μυημένους αναγνώστες και μη.

Φυσικά, το NEXTWAVE οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην εικονογράφηση του Stuart Immonen, που διατηρεί τον δυναμισμό ενός superhero comic, ενώ παράλληλα μετατρέπει τους χαρακτήρες σε καρικατούρες, οπτικοποιώντας έτσι τη γενικότερη φιλοσοφία πίσω από τον τίτλο. Αξίζει να κάνουμε και μία αναφορά στο δέκατο τεύχος της σειρά, όπου, με αφορμή κάποιες παραισθήσεις των πρωταγωνιστών, ο Immonen μιμείται το στιλ διάφορων δημοφιλών σχεδιαστών του χώρου, δίνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα.

Το NEXTWAVE είναι ένας τίτλος που έχει να πει κάτι σε όλους τους αναγνώστες. Για τους λιγότερο μυημένους, είναι μία ιστορία που θα σας διασκεδάσει απίστευτα, με το μείγμα χιούμορ και δράσης της, ενώ οι fans θα βρουν τον εαυτό τους να κουνά το κεφάλι με κατανόηση. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε, συνιστώ το NEXTWAVE ανεπιφύλακτα.