TOP SHELVES: VIC AND BLOOD, THE CONTINUING ADVENTURES OF A BOY AND HIS DOG

Writer: Harlan Ellisonvicblood1
Artist: Richard Corben
iBooks

Χρόνια μετά το τέλος του κόσμου (as we know it), μετά από αλλεπάλληλους και άκρως καταστροφικούς πολέμους, τα απομεινάρια της ανθρωπότητας είτε φυτοζωούν σε μικρές υπόγειες πόλεις, είτε συγκεντρώνονται σε ακόμη μικρότερους επίγειους καταυλισμούς, που εμπορεύονται ή σκοτώνονται μεταξύ τους, ή ζουν εντελώς μόνοι τους, ψάχνοντας ανάμεσα στα ερείπια για τροφή, όπλα και γυναίκες. Οι πόλεμοι των προηγούμενων χρόνων, όμως, έχουν μειώσει τον γυναικείο πληθυσμό κατά πολύ και οι κακουχίες και οι στερήσεις έχουν αποκτηνώσει τους άντρες. Σε αυτόν τον πολύ μαύρο κόσμο, εκτυλίσσεται η νουβέλα του Harlan Ellison, που διασκευάζει ο Richard Corben, κι όμως, εν τέλει, η ιστορία που αφηγούνται οι δυο τους, είναι μία ιστορία αγάπης. Γιατί, μία είναι η σταθερά: “a boy loves his dog”.

Ανάμεσα στους μοναχικούς, επικίνδυνους τύπους, που περιπλανώνται προσπαθώντας να επιβιώσουν, βρίσκεται και ο Vic, ένα 14χρονο αγόρι, με τον σύντροφό του τον Blood, έναν τηλεπαθητικό σκύλο. Ο Blood, που είναι άξιος απόγονος σκύλων γενετικά τροποποιημένων ώστε να επικοινωνούν τηλεπαθητικά με το “αφεντικό” τους και να βοηθούν στον αγώνα της επιβίωσης, πέρα από σύντροφος είναι για τον Vic και δάσκαλος. Σε έναν κόσμο που ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει ξεχαστεί ως περιττή πολυτέλεια, νεαρός άγριος έχει στο πλευρό του τον Blood για να τον διδάσκει τη γλώσσα, την ιστορία και τους τρόπους, που έχουν πια εκλείψει. Οι δύο σύντροφοι προχωρούν τις ζωές τους όπως μπορούν, μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται στο δρόμο τους ένα κορίτσι, η Quilla June, που, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει τους δύο τους σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο Vic, τυφλωμένος από έρωτα ή επιθυμία, την ακολουθεί στην οχυρωμένη της πόλη, ενώ ο Blood τον περιμένει, ανήμπορος να ζήσει χωρίς τις φροντίδες του. Όταν ο Vic και η Quilla June το σκάνε από την ασφυκτική, συντηρητική της πόλη, ο Blood έχει σχεδόν πεθάνει από την πείνα.

vicblood2Ο Harlan Ellison δημιουργεί μία από τις πιο πειστικές post-apocalyptic αφηγήσεις. Δημιουργεί έναν κόσμο και μετά τις ηθικές που του αρμόζουν. Είναι, σίγουρα, δύσκολο να αποδεχτεί κανείς τον βιασμό ανυπεράσπιστων γυναικών, τους σκλάβους, τους εν ψυχρώ φόνους, αλλά ο Ellison δεν κάνει μαθήματα ηθικής, παρά μάλλον μαθήματα λογικής και ιστορίας. Και η λογική και η ιστορία διδάσκουν – σύμφωνα με τον Ellison, πάντα – ότι αυτό που χωρίζει τον άνθρωπο από το κτήνος είναι η άνεση, η ασφάλεια και η ικανοποίηση των βιολογικών του αναγκών. Λίγο μισανθρωπικό (καθόλου μισογύνικο, γιατί – ειδικά μετά τη μεταφορά της νουβέλας σε ταινία – ο Ellison κατηγορήθηκε για αυτό, αν και οι προθέσεις του δικού του έργου απείχαν πολύ από το μήνυμα της ταινίας του L.Q. Jones), αλλά σε κάθε περίπτωση πειστικό και απόλυτα ατμοσφαιρικό. Σε αντίθεση με την αποκτήνωση των ανθρώπων και τον εκφυλισμό του πολιτισμού τους, ο Ellison φέρνει τον Blood, έναν σκύλο, ο οποίος, αν και δεν υπερέχει ιδιαίτερα ηθικά, σε τελική ανάλυση, αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τους λεπτούς τρόπους, την πνευματική ανωτερότητα.

Ο Richard Corben είναι ζήτημα αδυναμίας. Και δεν εννοώ μόνο δικής μου αδυναμίας, εννοώ ότι γενικά είναι acquired taste (που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι) και χρειάζεται, ίσως, χρόνος για να τον αγαπήσεις, αλλά μόλις φτάσεις εκεί, δεν μπορείς να τον απαρνηθείς. Το VIC AND BLOOD, πιθανώς, δεν είναι τεχνικά ότι καλύτερο έχει κάνει, αλλά είναι ελκυστικό, όπως και το σύνολο της δουλειάς του, και φρικιαστικό και αγχωτικό, αλλά ατμοσφαιρικό και εκφραστικό. Και φυσικά, λειτουργεί.

Το VIC AND BLOOD είναι κάτι παραπάνω από must read. Είναι ο ορισμός του κλασικού, προσφέρει όσα περιμένει κανείς από έναν post-apocalyptic κόσμο και ακόμη περισσότερα. Εννοείται, εξάλλου, πως η σύμπραξη μεταξύ δύο καλλιτεχνών του βεληνεκούς του Ellison και του Corben, είναι βγαλμένη από τα όνειρα (ή από τους εφιάλτες, στην περίπτωσή τους) των fans.