SNAPSHOT REVIEWS 12-03-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

All New Hawkeye 1ALL-NEW HAWKEYE #1
Writer: Jeff Lemire
Artist: Ramón Pérez
Marvel Comics

Μετά το ιστορικό, πολυβραβευμένο και game changing run των Matt Fraction και David Aja, στον ομώνυμο ήρωα, ένα relaunch δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Η “πλάκα” είναι ότι το 22ο και τελευταίο τεύχος της προαναφερθείσας σειράς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και η νέα σειρά είναι ήδη στα χέρια μας, σε ένα οργανωτικό φάουλ της Marvel.

Ο Jeff Lemire φαίνεται να μιμείται το ύφος που καθιέρωσε στην σειρά ο Matt Fraction, με εξαιρετική επιτυχία, κάνοντας τη μετάβαση ευκολότερη, αλλά και εφησυχαστική, για όλους. Χρησιμοποιεί, επιπλέον, την τεχνική των flashbacks, παρουσιάζοντας μας τον ήρωα από όταν ήταν παιδί, προσδίδοντας χάρη και ωραίο ρυθμό σε όλο το τεύχος.

Ο Ramon Perez, βραβευμένος με Eisner για το TALE OF SAND του Jim Henson, όπως επίσης γνωστός και για το online comic KUKUBURI, κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει το κατάλληλο στιλ για την οπτική συνέχεια αυτής της σειράς με την προηγούμενη, αν και συνολικά μοιάζει κατώτερος του David Aja. Θα προτιμούσα τα flashbacks με το παρόν να δημιουργούσαν μια πιο αρμονική μίξη των δύο αφηγήσεων, αλλά μάλλον είναι συνειδητή επιλογή και βαραίνει τους colorists, όχι τον Perez.

Φαίνεται ότι ο Hawkeye παραμένει σε καλά χέρια.

Spider Gwen 1SPIDER-GWEN #1
Writer: Jason Latour
Artist: Robbi Rodriguez
Marvel Comics

Η αναμφισβήτητη star που γεννήθηκε από το event του Spider-Man, SPIDER-VERSE, δεν είναι άλλη από την Spider-Gwen. Ουσιαστικά, έκανε την εμφάνιση της σε ένα μόνο τεύχος, το EDGE OF SPIDER-VERSE #2, σε μια ιστορία τύπου What If?, και αυτό ήταν. Instant viral hit, που ενέπνευσε ταχύτατα fan artists αλλά και cosplayers ανά τον κόσμο. Σ’ αυτό βοήθησε και η ιδιαίτερα καλή στολή της ηρωίδας, που λέγαμε και στο πρόσφατο A MONTH IN COVERS (ξεδιάντροπη αυτοπροβολή).

Όπως είναι φυσικό, το να αποκτήσει δική της μηνιαία σειρά δεν εξέπληξε κανένα, παρ’ όλο που δεν συνηθίζεται για ήρωες από alternate universes, πόσο μάλλον πρωτοεμφανιζόμενους. Μια σειρά, στην οποία ο Jason Latour σκοντάφτει και δεν μας δίνει ένα πραγματικά διαφορετικό universe, αλλά ένα, σχεδόν, εφάμιλλο του κανονικού. Έχει προοπτικές, αλλά ίσως με έναν άλλο συγγραφέα στο τιμόνι.

Ο Robbi Rodriguez, δημιουργός την εν λόγω στολής, είναι υπέροχος, με νεανικό και νευρώδες σχέδιο, θυμίζοντας μου αρκετά το ύφος του σχεδίου μιας άλλης νεοσύστατης υπερηρωίδας, της MS. MARVEL.

Fad είναι, θα περάσει.

Descender 1DESCENDER #1
Writer: Jeff Lemire
Artist: Dustin Nguyen
Image Comics

Δεύτερη σειρά για αυτή την εβδομάδα από τον ίδιο συγγραφέα, με τον Jeff Lemire να πετυχαίνει το νταμπλ! Οι δύο καλύτερες σειρές της εβδομάδας είναι δικαιωματικά δικές του. Μετά το πολύ καλό ALL-NEW HAWKEYE, σειρά έχει το εξαιρετικό DESCENDER.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται χαρισματικά γοργά, και μέχρι το τέλος του τεύχους, διανύει 10 χρόνια, μέσα σ’ έναν κόσμο πρωτότυπο, αν και ζοφερό. Ο Jeff Lemire δεν σκιαγραφεί με σαφήνεια ολόκληρο το σύμπαν που διαδραματίζεται η σειρά, κάτι που, πιθανώς, αφήνει για τα επόμενα τεύχη, αλλά βοηθάει αρκετά το info page στο τέλος του τεύχους.

Ο Dustin Nguyen, καλλιτέχνης του έξοχου BATMAN: LI’L GOTHAM (που, παρεμπιπτόντως, μου είχε προτείνει ο φίλος “new_onslaught” πριν χρόνια, #δενξεχνω), είναι ο λόγος που αρχικά επέλεξα τη σειρά και τελικά ο καταλληλότερος για την ατμόσφαιρα και την ευαισθησία που χρειάζεται το DESCENDER, έχοντας ως πρωταγωνιστή το εικονιζόμενο boy android, Tim.

Ανυπομονώ για τη συνέχεια.

Suiciders 1SUICIDERS #1
Writer/Artist: Lee Bermejo
DC Comics (Vertigo)

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Lee Bermejo, δοκιμάζει και δοκιμάζεται, για άλλη μια φορά, και στη συγγραφή comic. Γνωστός σχεδιαστικά για τα JOKER και LEX LUTHOR: MAN OF STEEL, παρέα με τον Brian Azzarello, είχε αναλάβει για πρώτη φορά συγγραφικά καθήκοντα στο BATMAN: NOEL, ένα εγχείρημα με καλές κριτικές, απ’ ότι διαβάζω, καθώς δεν έχω ιδία γνώση.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με την πένα του Bermejo στο SUICIDERS. Πολλά κλισέ στοιχεία και ελαφριά ανάπτυξη κόσμου και χαρακτήρων, σε μια δυστοπική ιστορία με gladiators που προσπαθεί πολύ. Η προσθήκη μιας κάποιας κοινωνικής κριτικής, στον παρόν πρώτο τεύχος, δεν βοηθάει αλλά αποπροσανατολίζει.

Η αλήθεια είναι ότι το 99% αυτών που επέλεξαν τον τίτλο αυτό, το έκαναν για τον σχεδιαστή Lee Bermejo, και όχι για τον συγγραφέα Lee Bermejo. Ανοίγωντας τις σελίδες, μπορείς εύκολα να αναφωνήσεις: Άξιος! Λεπτομέρειες, βάθος και στήσιμο, σε άριστη αρμονία, ότι ακριβώς λείπει από την ιστορία, δηλαδή. Μεγάλος συντελεστής στο τελικό αποτέλεσμα, ο colorist Matt Hollingsworth, που ντύνει πλούσια και σχεδόν τρισδιάστατα τα μολύβια του Bermejo.

D4ve 1D4VE #1
Writer: Ryan Ferrier
Artist: Valentin Ramon
IDW Publishing

Τυπικά, το D4VE δεν είναι ένα καινούριο comic. Πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013, σε μια digital πλατφόρμα με το όνομα Monkey Brain Comics. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, κυκλοφόρησε πέντε τεύχη, διαθέσιμα για αγορά μέσω του Comixology. Προφανώς, η IDW είδε κάτι σε αυτή τη σειρά και αποφάσισε να την εκδόσει και σε physical format.

Σε μια μελλοντική κοινωνία από ρομπότ, όπου το ανθρώπινο γένος, αλλά και οποιαδήποτε μορφή ζωής σε ολόκληρο το σύμπαν, έχει εξαφανιστεί μια για πάντα, παρακολουθούμε τον D4VE και την, πολύ ανθρώπινη, κρίση μέσης ηλικίας που περνάει.

Αν και, διαβάζοντας το, δεν σε πείθει για ποιόν λόγο ακριβώς τα ρομπότ να ακολουθούν τις ίδιες ανθρώπινες συνήθειες και πρακτικές, οι δημιουργοί έχουν φτιάξει έναν ενδιαφέροντα κόσμο, πολύ όμορφα σχεδιασμένο και με διάχυτο πικρό χιούμορ. Ίσως και να αξίζει να το τσεκάρετε.