FRAMED: TINTIN, Αρχιτεκτονική, Όνειρα Και Shojo Manga

Και για αυτό το μήνα, είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω, πάντα εν αναμονή της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο φετινό Comicdom Con Athens, εκθέσεις comics που ξεχώρισα μόνο για εσάς! Πάμε λοιπόν!

  • Τα κτίρια είναι ιστορίες και ως τέτοιες έχουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους και στην 9η Τέχνη. Πολλοί είναι οι δημιουργοί που επιλέγουν να στήσουν τα σενάριά τους γύρω από αρχιτεκτονικά τοπία, ή να μιλήσουν, έμμεσα ή άμεσα, για τη σχέση της πόλης με την αφηγηματική τέχνη των comics. Από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα (15 Μαρτίου), η λονδρέζικη γκαλερί Anise φιλοξένησε μια έκθεση, με τίτλο “Sequential City: The psychology of architecture in contemporary graphic novels“, η οποία στόχο είχε να παρουσιάσει, αλλά και να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στην αλληλεπίδραση της κατασκευής του κόσμου και της καθημερινής μας εμπειρικής σχέσης με αυτόν, μελετώντας το πώς παρουσιάζονται οι αρχιτεκτονικές δομές στα comics.

CapitalCityRiordan_0115

  • Και από το Λονδίνο στο Παρίσι, για να συναντήσουμε έναν πολύ δημοφιλή ήρωα: τον Tintin, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι, για να γιορτάσει τα 40α γενέθλια του Musee en Herbe με μια πλούσια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αυθεντικές σελίδες και σχέδια του Herge, αλλά και μια συλλογή αντικειμένων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις περιπέτειες του Tintin και της παρέας του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, οπότε, αν βρεθείτε στο Παρίσι, μην τη χάσετε!

TintinEnHerbe

Για να πάμε, όμως, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με δύο εκθέσεις, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

  • Ο Winsor McCay είναι ένας δημιουργός, ο οποίος επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους και άφησε το δικό του στίγμα στην Ιστορία των comic strips. Από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, στο Museum of American Illustration, μερικοί από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες (μεταξύ αλλων, οι Paul Pope, Gregory Benton, Dean Haspiel, Yuko Shimizu, Jim Rugg, Ronald Winberly, Andrea Tsurumi, Raul Gonzalez III), αποτίουν φόρο τιμής στον McCay, δημιουργώντας όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 118 καινούρια comic strips, εμπνευσμένα από το αριστούργημα LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND. Μια ονειρική έκθεση με τον επίσης ονειρικό τίτλο LITTLE NEMO: DREAM ANOTHER DREAM.

nemoa

  • Όσοι διαβάζουν manga, γνωρίζουν, φυσικά, το διαχωρισμό των τίτλων σε shonen και shojo, ανάλογα με το φύλο στο οποίο απευθύνονται (αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα). Το Billy Ireland Cartoon Library & Museum παρουσιάζει μια ακόμη εντυπωσιακή έκθεση – μέχρι τις 5 Ιουλίου – αφιερωμένη στα κοριτσίστικα manga, υπό τον τίτλο “World of Shojo Manga! Mirrors of Girls’ Desires“. Μέσα από το έργο 12 δημιουργών (μεταξύ των οποίων, οι Masako Watanabe, Miyako Maki, Hideko Mizuno, Machiko Satonaka, και Moto Hagio), παρουσιάζεται η εξέλιξη των shojo manga, τα τελευταία 70 χρόνια, και η σύνδεσή αυτής της εξέλιξης με την αλλαγή των προσδοκιών, αλλά και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Ιαπωνία.

1-Blue-Petal-245x350

Και κάπου εδώ θα σας αφήσω, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον επόμενο μήνα.

Keep calm and read comics!