SNAPSHOT REVIEWS 19-03-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

howard_the_duckHOWARD THE DUCK #1
Writer: Chip Zdarsky
Artist: Joe Quinones
Marvel Comics

Η Marvel, λοιπόν, φαίνεται να προσπαθεί να εξαργυρώσει το νεοαποκτηθέν “αστείο” και “quirky” status της, με τελευταία απόπειρα την έναρξη ενός νέου τίτλου HOWARD THE DUCK.

Για όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, ο Howard είναι μια πάπια. Σε μια άτυχη στιγμή, μεταφέρθηκε μέσω του “Nexus of all realities” σε έναν κόσμο που κατοικείται από “άτριχους πιθήκους” (η πιο ανέμπνευστη περιγραφή ανθρώπου από εξωγήινο ever) και με τον καιρό συμβιβάστηκε στην ιδέα ότι θα παραμείνει εκεί. Ο Howard, λοιπόν, στον ρόλο της φωνής της λογικής, σε έναν κατά τα άλλα παράλογο κόσμο, εργάζεται ως detective στην Νέα Υόρκη του Marvel Universe (με το γραφείο του να στεγάζεται δίπλα στο δικηγορικό firm της She-Hulk).

Η γραφή του Chip Zdarsky είναι ως επί το πλείστον forced και οι απόπειρες για χιούμορ από μέτριες έως πολύ, πολύ κακές (με εξαίρεση ένα ιδιαίτερα κακόψυχο αστείο με ένα nervous breakdown του Spider-Man, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ ότι με έκανε να γελάσω). Κρίμα, πάντως, γιατί το αρχέτυπο του outsider/λογικού και προσγειωμένου everyman, παρόλο που το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, πάντα προσφέρεται για κωμωδία, στα χέρια ενός δημιουργού που ξέρει πώς να το χειριστεί.

Nameless#2NAMELESS #2
Writer: Grant Morrison
Artist: Chris Burnham
Image Comics

Μια ομάδα αστροναυτών περπατά αποφασιστικά προς ένα διαστημόπλοιο, με στόχο να αποτρέψουν το τέλος του κόσμου. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πάνω στις στολές τους, όμως, είναι ζωγραφισμένα μυστικιστικά σύμβολα, που θα τους προστατεύσουν από έναν μετεωρίτη, που ίσως να είναι ένα αρχαίο όπλο από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος.

Το NAMELESS φαίνεται να διαδραματίζεται στον παράξενο κόσμο που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του Grant Morrison, όπου η κβαντική φυσική συνυπάρχει με την Καμπάλα και ο κύκλος της ζωής του Ήλιου έχει άμεση επίδραση στην προσωπικότητα των νέων (his words, not mine). Η εικονογράφηση του Chris Burnham (γνωστός και ως “όχι ο Frank Quietly, ο άλλος”) είναι ιδανική για την αγχώδη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό των διαστημοπλοίων και βάσεων του NAMELESS, όσο και για τις cosmic horror σκηνές που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν.

Με το premise του απλού “παντρέματος” μεταξύ genres να το αδικεί όσο δεν φαντάζεστε, το NAMELESS είναι ένα comic που αξίζει την προσοχή σας.

EAST OF WEST #18EastofWest_18
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Nick Dragotta
Image Comics

Ένα από τα πράγματα που άρχισα να εκτιμώ ιδιαίτερα στο EAST OF WEST, είναι το γεγονός πως κάθε του τεύχος, αν και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης πλοκής, περιλαμβάνει μια πολύ συγκεκριμένη αφήγηση με αρχή, μέση και τέλος. Σε αντίθεση με τεράστιο ποσοστό των mainstream comics, όπου ο ρόλος της “θεμελιώδους μονάδας” του τεύχους είναι απλώς να προετοιμάσει τον δρόμο για το επόμενο τεύχος, προχωρώντας ελάχιστα την πλοκή, το κάθε τεύχος του EAST OF WEST είναι ικανοποιτικά self-contained. Με λίγα λόγια, συγκαταλέγεται στα comics εκείνα που αξίζει κανείς να παρακολουθεί, χωρίς να περιμένει μια και καλή το trade paperback.

Αυτό το τεύχος του EAST OF WEST είναι επικεντρωμένο στον μικρό Babylon, γιο του Θανάτου και Τέρας της Αποκάλυψης, και παίρνουμε μια γεύση της διαστρεβλωμένης οπτικής γωνίας του για τον κόσμο. Αρκετά συναισθηματικό τεύχος, για ένα comic που συνήθως είναι πιο απόμακρο.

Abe_sapien21ABE SAPIEN #21
Writer: Mike Mignola, Scott Allie
Artist: Sebastian Fiumara
Dark Horse Comics

Μερικοί ενδιαφέροντες νέοι χαρακτήρες έρχονται να προστεθούν στο cast του ABE SAPIEN, σε ένα story arc που κατά τα άλλα δεν είχε να πει και πάρα πολλά, με την random μυθολογία που επιλέχθηκε αυτή τη φορά να είναι το Haitian Hoodoo.

Στο μεταξύ βλέπουμε τον Abe να βγαίνει όλο και περισσότερο έξω από τα νερά του (pun intended), καθώς το devolution του συμπαθέστατου ψαρανθρώπου φαίνεται να συνεχίζεται, για να καταλήξει ένας θεός ξέρει πού (‘ντάξει, έχουμε κάτι υποψίες).

Βασικό θετικό στοιχείο στην συνεργασία Mignola/Allie είναι το γεγονός ότι ο δεύτερος φαίνεται να έχει αρκετά καλύτερη κατανόηση, ή έστω να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για το πώς κινούνται οι χαρακτήρες στον χώρο, με απότελεσμα (σε συνδιασμό και με τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Fiumara) οι σελίδες του ABE SAPIEN να περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο ζωντανές σκηνές δράσης που έχουμε δει ως τώρα στο σύμπαν του HELLBOY.