TOP SHELVES: HEAVY LIQUID

heavy-liquidWriter/ Artist: Paul Pope
Vertigo/ DC

Ο Paul Pope είναι ένας από τους θρύλους του χώρου των comics και όχι άδικα, όπως πολύ εύγλωττα αποδεικνύει με το HEAVY LIQUID, την απόλυτη “Sex, Drugs and Rock and Roll” ιστορία. (Disclaimer: Ίσως να μην είναι και η απόλυτη “Sex Drugs and Rock and Roll” ιστορία, αν το δει κανεις αυστηρά και κυριολεκτικά, μιας και δεν έχει παρά υπόνοια sex και το rock and roll περιορίζεται στην αναμφισβήτη ομοιότητα του πρωταγωνιστη με τον Mick Jagger. Από drugs όμως, τουλάχιστον, άλλο τίποτα).

Ο S. είναι πρώην αστυνομικός και νυν και αεί bad ass, κολλημένος με το πιο δυσεύρετο ναρκωτικό, το Heavy Liquid, μία ουσία αγνώστου προελεύσεως, που κυκλοφορεί στην μαύρη αγορά της Νέας Υόρκης. Διάφορες συμμορίες την εμπορεύονται, όχι για τις εθιστικές και mind expanding ιδιότητες της, τις οποίες αγνοούν, αλλά σαν εκρηκτικό. Όταν κάποιος συλλέκτης – ή μάλλον ο απόλυτος συλλέκτης (γνωστός στην πιάτσα ως “The Collector”) – αποφασίζει ότι το Heavy Liquid έχει αξία και σαν πρώτη ύλη για τέχνη, επιστρατεύει τον S. για να του βρει την από χρόνια χαμένη γλύπτρια Rodan Esperella, με την οποία ο S. συμπτωματικά έχει παρελθόν, για να του φτιάξει ένα μοναδικό έργο τέχνης για την συλλογή του. Ο S. αντιμετωπίζει πληθώρα εμποδίων, αλλά ανταπεξερχεται στο έργο που του ανατέθηκε μόνο για να βρεθεί ξανά κυνηγημένος και στο στόχαστρο, έχοντας όμως πλέον αποκτήσει μια πολύ σημαντική πληροφορία για το Heavy Liquid, την μυστηριώδη ουσία που βρίσκεται πίσω κάθε στιγμή της ζωής του.

heavyliquid2Η αφήγηση του Pope στο HEAVY LIQUID είναι άκρως κινηματογραφική, η ροή της ιστορίας, όσο περίεργη και αν είναι αυτή, είναι γρήγορη και εθιστική (pun intended). Οι χαρακτήρες, πέρα του S., αν και ως επι το πλείστον μονοδιάστατοι, είναι ενδιαφέροντες και πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή άψογα. Καταφέρνουν να δώσουν την αίσθηση του one man show (μιάς και ο S. είναι αρκετά “ιδιαίτερος” χαρακτήρας για να κρατήσει μόνος του την ιστορία) αλλά και να περιγράψουν τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου εθισμένου, σε βαθμό που η εξάρτηση του είναι βασικότερος παράγοντας από όποιον συμπρωταγωνιστή και κεντρικότερος άξονας από οποιαδήποτε σχέση, στην πορεία της ιστορίας.

Τo artwork του Pope είναι, ως συνήθως, pop και στιλιζαρισμένο, με γραμμή ενεργητική αλλά πολύ όμορφη και δουλεμένη, με έμφαση στη λεπτομέρεια, (πράγμα που για τον Pope δεν αποτελεί πάντα τον κανόνα). Το coloring, πολύ αφαιρετικό στην συγκεκριμένη δουλειά, με πολύ περιορισμένη παλέτα, ενισχύει την κινηματογραφική αίσθηση που έτσι κι αλλιώς δίνει το story telling.

Το HEAVY LIQUID είναι comic σταθμός, όχι μόνο όσον αφορά στην δουλειά του Pope (για την ανάγνωση της οποίας, παρεμπιπτόντως, αποτελεί ένα υπέροχο starting point), αλλά και γενικότερα για την σύγχρονη Ιστορία του Μέσου, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποικιλία τεχνασμάτων που αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των comics (ιδιαίτερο pacing και character design, για παράδειγμα), με ευκολία που δύσκολα συναντά αλλού ο αναγνώστης.