TOP SHELVES: CLAYMORE VOL. 1

Claymore1Writer & Artist: Norihiro Yagi
Publisher: Shueisha

Ο Norihiro Yagi, έχοντας στο ενεργητικό του το manga UNDEADMAN και το ANGEL DENSETSU, δημιουργεί το 2001 την δημοφιλή σειρά manga CLAYMORE. Ολοκληρώθηκε μόλις πριν ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του 2014, μέσα σε 27 συνολικά volumes – αρκετά από τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά – κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το 1ο volume μας εισάγει σε έναν φανταστικό κόσμο, ένα μεσαιωνικό νησί όπου οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τα Yoma – ανθρωποειδή τέρατα. Μια μυστική ομάδα, που ονομάζεται “Οργάνωση” έχει ως σκοπό την καταπολέμηση αυτών των πλασμάτων, με τη δημιουργία και τη στρατολόγηση των Claymore. Οι Claymore είναι θηλυκά όντα με υπερφυσικές δυνάμεις, ασημένια μάτια και ανθρώπινη μορφή – εξωτερικά. Οι κοινοί άνθρωποι τις αποκαλούν “Μάγισσες με ασημένια μάτια”. Όπως και τα Yoma, οι Claymore παίρνουν τη δύναμή τους από την ενέργεια “Yoki”. Αρχικά, παρακολουθούμε τον Raki, ένα ορφανό αγόρι που συναντά την Claymore Clare, όταν προσλαμβάνεται για να προστατεύσει το χωριό του από τα Yoma. Από εκεί και πέρα, μυούμαστε σταδιακά στον κόσμο του Norihiro Yagi, έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, μυστήριο, αίμα και περιπέτεια, με φόντο ένα μεσαιωνικό, σκοτεινό background.

CLaymore3Η πρώτη μου επαφή με το manga ήρθε αφού είδα τη σειρά CLAYMORE  που είναι η anime version – σε σκηνοθεσία Hiroyuki Tanaka (writer:  Yasuko Kobayashi, Studio Madhouse). Η αγάπη μου για το είδος dark  fantasy με παρακίνησε να ξεκινήσω το manga και ήταν κάτι που δεν  μετάνιωσα. Από ένα σημείο και έπειτα, η πλοκή διαφοροποιείται σε σύγκριση με εκείνη του anime, το οποίο δεν είναι τόσο περιγραφικό όσο το manga. Το σχέδιο – αρκετά λεπτομερές και παραστατικό – αποπνέει δυναμικότητα. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται σταδιακά, το artwork είναι αρκετά καλό και η υπόθεση δε σε αφήνει να βαρεθείς. Πέρα από την εξέλιξη της πλοκής, αυτό που πιστεύω θα γοητεύσει περισσότερο τον αναγνώστη, είναι οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες. Πολύ δύσκολο να μην ταυτιστείς έστω και με έναν απ’ αυτούς.

claymore4Αυτό που με τράβηξε, όμως, από την πρώτη στιγμή, ήταν το γεγονός ότι στο CLAYMORE πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν γυναίκες ηρωίδες – καθόλου τυπικό στοιχείο για ένα shonen – και μάλιστα ξεχωρίζουν για το δυναμισμό και, ενίοτε, τη σκληρότητά τους. Δεν παρουσιάζονται με χαρακτηριστικά και αδυναμίες που – στερεοτυπικά – δίνονται συχνά σε γυναικείες μορφές σε shonen (anime ή manga), αλλά εντυπωσιάζουν όχι μόνο με τη δύναμη και την εμφάνισή τους, αλλά και με την ανθρωπιά τους και αυτό πραγματικά ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ.

Το CLAYMORE συνδυάζει σκηνές μάχης, δράση και ωραίο artwork, χωρίς να του λείπουν οι δυναμικοί χαρακτήρες και οι έντονα συγκινησιακές στιγμές. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Norihiro Yagi είναι μοναδική και επιβλητική και καθιστά το manga must-read για έναν λάτρη του dark fantasy.

Claymore2