THE BIG CON JOB #1

4418679-boom_bigconjob_001_a_mainWriters: Jimmy Palmioti, Matt Brady
Artist: Dominike “Domo” Stanton
BOOM! Studios

Λίγες μέρες πριν το CCA 2015 έχουμε μια ιστορία για τα conventions (για τα οποία, από δω και πέρα θα χρησιμοποιώ τον όρο “Con” – ουχί “συνέδριο”, μήτε “φεστιβάλ”) και τους ανθρώπους που κυκλοφορούν και ζουν από αυτά. Το νέο limited series της BOOM! Studios, από τους Jimmy Palmiotti (JONAH HEX και πληθώρα άλλων) και Matt Brady (WARLORD OF MARS) ονομάζεται THE BIG CON JOB (ένα λογοπαίγνιο, που συνδυάζει το “con” των conventions με το “con job”, της εξαπάτησης) και είναι φτιαγμένο για να μιλήσει στις καρδιές ολόκληρου του fandom.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι κάποιοι ξεπεσμένοι τηλεοπτικοί/κινηματογραφικοί αστέρες. Άνθρωποι που ξεκίνησαν ως ηθοποιοί και πλέον είναι απλώς απομεινάρια των χαρακτήρων που αγάπησε ο κόσμος. Η σειρά ξεκινάει σατιρικά, αλλά και συγκινητικά. Βλέπουμε την εργασία αυτών που αγωνίζονται για το “μεροκάματο της φήμης”, κυρίως, όμως, βλέπουμε την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομική και προσωπική τους ζωή.

Τέσσερις φίλοι, πρώην cult icons, συναντιούνται σε ένα ακόμα Con. Τους εξαπατά ο ατζέντης τους για τις χρηματικές προκαταβολές και έρχονται αντιμέτωποι με δύο δυσάρεστες αλήθειες: Η πρώτη, ότι όσο περνάνε τα χρόνια, μεγαλώνουν και οι δικοί τους fans και δεν πηγαίνουν, πλέον, σε Cons. Αυτό, εξ ορισμού, μειώνει το εισόδημά τους.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι το περισσότερο χαρτί το μαζεύουν οι διοργανωτές. Για την εκμετάλλευση αυτού, εμφανίζεται ένας καινούριος ατζέντης και τί τους προτείνει; Ένα σχέδιο να ληστέψουν το μεγαλύτερο Con του πλανήτη, το SDCC!

The-Big-Con-Job-01-01Η εικονογράφηση του Dominike “Domo” Stanton (FANBOYS vs. ZOMBIES) χαρακτηρίζεται από ανεκτή έως ικανοποιητική, χωρίς να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στην ιστορία. Έχει μια “καρτουνίστικη” υφή, η οποία μπορεί να ταιριάζει στη θεματολογία, ή και όχι.

Το δυνατό σημείο του comic είναι ότι δείχνει σ’ εμάς, τους fans, ένα κομμάτι από την “άλλη πλευρά του τραπεζιού”. Ειδικά στην Αμερική, όπου υπάρχουν άπειρα Cons, με υπερδιάσημους καλλιτέχνες, κινείται πολύ χρήμα. (Όχι όπως εδώ, που τα signings είναι, ευτυχώς, τζάμπα!) Τόσο ώστε κάποιοι να μετατρέπουν την παρουσία τους εκεί σε επάγγελμα. Επειδή, όμως, η show business είναι άτιμο πράμα, το άστρο ορισμένων σβήνει άσχημα κι επίπονα. Μεταφέροντας μία από τις καλύτερες ατάκες τους πρώτου τεύχους, οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι που ζουν από την εμμονή του κόσμου στην παιδική του ηλικία. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι λείπει η μαζικότατη σάτιρα για το χώρο (“Πώς νοιώθετε για τις γυμνές φωτογραφίες σας κι αν είχα, θα τις υπογράφατε;”), αλλά και η υπόσχεση δράσης!

Σε αυτό το τελευταίο είναι που βασίζεται και η συνέχεια της σειράς. Οι πρωταγωνιστές θα πάνε για ληστεία. Το αν θα καταλήξει σε ένα “Ocean’s Eleven” με geek σάτιρα, ή κάτι περισσότερο, θα φανεί…