TOP SHELVES: BISHOUJO SENSHI SAILOR MOON

Original Work: Takeuchi NaokoSailor Moon-1
Director: Satou Jun’ichi
Character Designer: Tadano Kazuko
Music: Arisawa Takanori
Studio: Toei Animation

“Δύναμη του φεγγαριού! Μεταμόρφωσε με!”. Μια από τις πιο διάσημες φράσεις της Usagi ή αλλιώς Bunny Tsukino (στην αγγλική μεταφορά), της πρωταγωνίστριας του αγαπημένου SAILOR MOON. Οι εικόνες των πρώτων επεισοδίων που μεταφέρθηκαν στην οθόνη από τη διάσημη σειρά manga που κυκλοφόρησε το 1991 αποτελούν μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις χιλιάδων θεατών από τον κόσμο των anime. Πλέον αποτελεί μια ιστορική και κλασική σειρά, σηματοδοτώντας την αρχή της εξέλιξης του είδους shojo “magical girl”, μια και πληθώρα μεταγενέστερων anime έχουν επηρεαστεί από τη σειρά αυτή, που αριθμεί περί τα 200 επεισόδια και πέντε κύκλους από το 1992 μέχρι το 1997.

Οι περισσότεροι θυμόμαστε ένα κορίτσι με μακριές ξανθές κοτσίδες, φούστα, φιόγκο και ναυτική στολή να γελάει, να κλαίει, να ξεφωνίζει και να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα σωρό καθημερινές δυσκολίες. Ο πρώτος κύκλος – BISHOUJO SENSHI SAILOR MOON – θεωρείται από πολλούς ο πιο κλασικός. Η σειρά χτίστηκε πάνω σε μια ιστορία φαντασίας, τόσο πλούσιας που κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο, παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό επεισοδίων. Η πρωταγωνίστρια είναι ένα Sailor Moon -4αξιολάτρευτο δεκατετράχρονο κορίτσι, μόνο που δεν είναι καθόλου το συνηθισμένο πρότυπο ηρωίδας, με τη στενή έννοια του όρου. Ο ύπνος και η τεμπελιά είναι τα αγαπημένα της ενδιαφέροντα, για να μην αναφέρω ότι είναι εντελώς αδέξια και της αρέσει να τρώει συνέχεια γλυκά. Μέχρι που μια παράξενη γάτα με ένα μισοφέγγαρο στο μέτωπο της ανακοινώνει πως είναι μια πολεμίστρια “Sailor” που παίρνει τη δύναμη της από τη σελήνη και χρέος της είναι να προστατεύσει τον κόσμο από τις σκοτεινές δυνάμεις που κυριαρχούν. Δεν είναι μόνη της, όμως. Υπάρχουν και άλλες πολεμίστριες σύμμαχοί της με δικές τους ξεχωριστές δυνάμεις, καθώς και ο μυστηριώδης, γοητευτικός μασκοφόρος με το τριαντάφυλλο που τις βοηθά.

Βλέπουμε λοιπόν, την αδέξια και υπναρού Bunny Tsukino να χρησιμοποιεί μαγικές δυνάμεις και να μεταμορφώνεται σε Sailor με στολή και να φορά χρυσή τιάρα στο μέτωπο. Δεν αλλάζει μόνο εξωτερικά, όμως, μιας και μεταμορφώνεται σταδιακά και σε ένα πιο υπεύθυνο κορίτσι, που αφήνει την καθημερινότητά της για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους που αγαπά. Είναι παράξενο πόση αυτοθυσία, πόσο ιδεαλισμό και μαχητικότητα μπορεί να κρύβει μέσα της μια έφηβη που μέχρι πριν λίγο καιρό έκλαιγε με το παραμικρό. Και παρακολουθούμε αυτή τη μεταμόρφωση μέσα από συγκινητικές στιγμές, τραγελαφικές καταστάσεις, επικές μάχες και ευαίσθητες εξομολογήσεις.

Sailor Moon -3Η SAILOR MOON θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο ανορθόδοξα αλλά μαχητικά anime, που εξάρουν την πίστη στην αγάπη, τη δικαιοσύνη, την αγωνιστικότητα και τη φιλία (κάτι που φαίνεται εμπράκτως και στους πέντε κύκλους). Ποιος δεν γέλασε με την καρδιά του, βλέποντάς τη να ξεφωνίζει και να το βάζει στα πόδια σε πολλές από τις πιο κλασικές πλέον σκηνές μάχης; Ποιος δε συγκινήθηκε, βλέποντάς τη να μάχεται με αυτοθυσία, ξεπερνώντας τον εαυτό της, για να βοηθήσει τους αγαπημένους της; Ο ιδεαλισμός, η πίστη στις ανθρώπινες αξίες, οι διαρκείς εξελίξεις και η αστείρευτη φαντασία επικρατούν εδώ, μέσα από τα μάτια μιας αντισυμβατικής ηρωίδας, που τελικά αποδεικνύεται δυνατή, παρά την αδεξιότητα της.

Το σχέδιο είναι καλό – υπάρχουν κάποιες σκηνές στο background πιο λιτά σχεδιασμένες, όπως τα σπίτια, οι δρόμοι ή η πόλη – αλλά σε γενικές γραμμές τα πρόσωπα και οι ανθρώπινες φιγούρες είναι καλοδουλεμένες, με την υπογραφή του Studio Toei Animation. Η μουσική είναι πολύ όμορφη και δένει άψογα με τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τους χαρακτήρες. Άλλωστε, κάθε Sailor έχει το δικό της ξεχωριστό theme. Προσωπικά, από τον πρώτο κύκλο BISHOUJO SENSHI SAILOR MOON, ξεχωρίζω μεταξύ άλλων τα κομμάτια “Moonlight Densetsu” (“Moonlight Legend”), “Heart Moving” και “Yuugure Tokiha Youma no Yokan” (“Evening Sense of Ghosts”).

Ο πρώτος κύκλος έχει αρκετά επεισόδια (46) και συνολικά, μέχρι το τέλος του πέμπτου κύκλου δε λείπουν και κάποιες επαναλήψεις ή fillers. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια από τις καλύτερες σειρές του είδους, από τις λίγες φορές μάλιστα που – κατά τη γνώμη μου – ένα anime ήταν πιο επιτυχημένο από το manga. Αξίζει να δει κάποιος έστω τον πρώτο κύκλο. Άλλωστε, είναι τόσο δημοφιλής σειρά που, ακόμα και τώρα, προβάλλεται μέσω διαδικτύου το πολυαναμενόμενο επετειακό remake των 26 επεισοδίων, BISHOUJO SENSHI SAILOR MOON – CRYSTAL.

Sailor Moon-3