THE WARP: Raging Bilal – The Chess Boxing Saga!

Performance art ονομάζεται το καλλιτεχνικό δρώμενο παρουσία κοινού. Προσχεδιασμένο ή όχι, τυχαίο ή προσεκτικά σχεδιασμένο, με ή χωρίς τη συμμετοχή του κοινού. Ζωντανό η μαγνητοσκοπημένο, με τον performer όχι απαραίτητα παρόντα. Μια κατάσταση που περικλείει τέσσερα βασικά στοιχεία: χρόνο, χώρο, την παρουσία του performer σε φυσικό ή εικονικό επίπεδο και τη σχέση του με το κοινό. Το performance art μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε, και με οποιαδήποτε διάρκεια. Το έργο συνιστά η δράση ενός ατόμου ή μιας ομάδας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

(Από τη Wikipedia)

Άλλο ένα Warp που σκοπό έχει να μας κάνει όλους σοφότερους αρχίζει…

chessbx

Το πιθανότερο είναι να μην το έχετε ακούσει ποτέ, όμως το Chess Boxing αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία και στη Μεγάλη Βρετανία) και στην Ινδία, μεταξύ άλλων, ενώ παραδόξως ξεκίνησε και η λειτουργία παραρτήματος στο Ιράν, μια χώρα όπου το επαγγελματικό box είναι απαγορευμένο! Οι κανόνες είναι απλοί – οι αντίπαλοι ξεκινούν με μια παρτίδα σκάκι διάρκειας τεσσάρων λεπτών. Ύστερα, παλεύουν για τρία λεπτά. Η εναλλαγή αυτή συνεχίζεται για έντεκα γύρους (με διαλείμματα ενός λεπτού ανάμεσα σε κάθε γύρο). Ο νικητής ανακηρύσσεται είτε με νοκ άουτ είτε κάνοντας Ματ – ή, σε περίπτωση ισοπαλίας, με απόφαση του κριτή.

enhanced-buzz-wide-9393-1385081462-13

Όλα ξεκίνησαν το 2003. Ο 29χρονος τότε Ολλανδός performance artist Iepe Rubingh δανείστηκε την ιδέα για το Chess Boxing από το άλμπουμ του Enki Bilal FROID EQUATEUR (1992) (ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΨΥΧΟΣ, από τις Εκδόσεις Βαβέλ – 1993).

Enki Bilal- Froid Equateur

Σε αυτή την ιστορία, ο κροίσος πυγμάχος John-Elvis Johnelvisson αναμετριέται με τον αινιγματικό Loopkin.

chessboxing4

“Θυμάμαι αυτή τη σκηνή”, εξηγεί ο Rubingh, “με τους αντιπάλους να παλεύουν και ύστερα να ανταγωνίζονται σε μια παρτίδα σκάκι. Και απλά… μου έκανε κλικ”. Ο Rubingh και ένας φίλος του δικηγόρος, ο Jean-Louis Fainstra, πήγαιναν μαζί για προπόνηση στην παλαίστρα και ανυπομονούσαν για τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. “Του είπα ότι αν είναι να παλέψουμε, ας δώσουμε έναν αγώνα Chess Boxing”.

O Fainstra δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, αλλά συμφώνησε. Ο Rubingh συγκέντρωσε χρήματα από την ολλανδική καλλιτεχνική κοινότητα για να οργανώσει το σόου. Το club που συμφώνησε να φιλοξενήσει το event – το Paradiso στο Weteringschans – ήταν μια εγκαταλειμμένη εκκλησία που μετατράπηκε σε κοινόβιο των hippies στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Οι κανονισμοί άλλαξαν, σε σχέση με την ιστορία του Bilal. Ο αγώνας έγινε συντομότερος και οι κανονισμοί ξαναγράφτηκαν σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες Πάλης και Σκακιού της Ολλανδίας. “Το κάλυπτε η Ολλανδική TV, η Γερμανική, η Ιαπωνική και η Γαλλική TV”, θυμάται ο Rubingh.

Iepe Rubingh

“Είχαμε οργανώσει επίσημη press conference. Και τότε συνειδητοποιήσαμε πως ‘OK, ο κόσμος θέλει πραγματικά να δει κάτι τέτοιο’”. Για την ιστορία, αυτόν τον πρώτο αγώνα που έγινε τον Νοέμβριο του 2003 στο Amsterdam παρακολούθησαν 1.200 θεατές. Ο Rubingh και ο Fainstra αγωνίστηκαν για 11 γύρους, με τον Rubingh, που αγωνίστηκε με το παρατσούκλι “Joker”, να στέφεται νικητής και αυτόματα παγκόσμιος πρωταθλητής.

Mit Faust und Gehirn um den Titel des Weltmeisters im Schachboxen - Der Berliner Frank Stoldt "Anti Terror" (r) und der Amerikaner David "Double D" Depto kämpfen am Samstag (03.11.2007) in Berlin um die Weltmeistershaft im Schachboxen. In der neuen Sportart, die aus einem Kunstprojekt entstand, spielen die Kontrahenten abwechselnd sechs Runden a vier Minuten Schach und fünf Runden Boxen a zwei Minuten gegeneinander. Der Gewinner wird entweder durch K.o. im Boxen ermittelt oder durch Schachmatt bzw. Zeitüberschreitung im Schach. Stoldt gewinnt den Titel durch Sieg im Schach. Foto: Wolfgang Kumm dpa/lbn  +++(c) dpa - Bildfunk+++

Έτσι, αν και ξεκίνησε σαν performance art, ο Rubingh σύντομα κατάλαβε πως το συγκεκριμένο άθλημα ήταν φοβερά διασκεδαστικό. Με τον καιρό, άρχισαν να διοργανώνονται ολοένα και περισσότεροι αγώνες. Το 2005, διοργανώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Chess Boxing και έκτοτε το άθλημα έγινε δημοφιλέστερο μέρα με τη μέρα. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, ο Enki Bilal παρακολουθεί τον πρώτο επίσημο αγώνα Chess Boxing σε γαλλικό έδαφος, την 1η Φεβρουαρίου του 2013.

bilal chessboxing