TOP SHELVES: DAREDEVIL – ΤΗΕ MAN WITHOUT FEAR

Writer: Frank Millermanwithout11
Artist: John Romita Jr.
Marvel Comics

Στα πλαίσια του hype για την τηλεοπτική σειρά DAREDEVIL (την οποία ακόμη δεν έχω αξιωθεί να δω, παρεμπιπτόντως), είπα πριν λίγο καιρό να κατεβάσω από το ράφι μου και το ΤΗΕ MAN WITHOUT FEAR και να του ρίξω μια ματιά. Η μια ματιά έφερε και μια δεύτερη (και η δεύτερη μια τρίτη) και καταλήξαμε εδώ, να σας μιλάω για το εν λόγω comic στο ΤOP SHELVES . Πώς τα φερνει η ζωή μερικές φορές!

Το πώς τα έφερε η ζωή στον Matt Murdock είναι το θέμα και του MAN WITHOUT FEAR. Η ιστορία ξεκινά από τότε που ο Matt ήταν μικρό αλητάκι στο Hell’s Kitchen και ο μπαμπάς του πτωχός πλήν τίμιος μπράβος. Η ζωή ήταν δύσκολη και για τους δύο τους, αν και για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα, αφού ο μικρός Matt ήταν εν πολλοίς στον κόσμο του, όσον είχε να κάνει με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο πατέρας του. Ένα ατύχημα που οδήγησε στην τύφλωσή του Matt έμελλε να ανατρέψει τις ευαίσθητες ισσοροπίες στη ζωή τους. Ο Matt πέρασε από εναν κυκεώνα προβλημάτων και αλλαγών από την τύφλωσή του και μετά. Ανακάλυψε δυνάμεις (πιο πολύ αντανακλαστικά θα τα έλεγε κανείς) που δε θα έπρεπε να έχει, έχασε τον πατέρα του και στο δρόμο του βρέθηκαν ο δάσκαλός του, ο Stick, ο καλύτερος του φίλος, Foggy, και ο έρωτας, με τη μορφή μίας επικίνδυνης γυναίκας, της Electra.

manwithout2Δεν είμαι καθόλου fan του Frank Miller (σαν περσόνα, or whatever) και σε γενικές γραμμές δεν είμαι και fan της δουλειάς του. Παρ’ όλα αυτά, το THE MAN WITHOUT FEAR είναι μια στιγμή, στην οποία ο Miller έλαμψε πραγματικά. Ο Matt Murdock του έχει συναισθηματικό βάθος και πειστικές μεταπτώσεις και αλλαγές. Ο Murdock συνοδεύεται στο THE MAN WITHOUT FEAR από πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες που κάνουν την ιστορία του όχι μόνο πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύ πιο ρεαλιστική. Τεχνικά, το comic διατηρεί έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας, ανάλογα τις ανάγκες του “κειμένου”, και κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση.

Ο John Romita Jr. επίσης δίνει μία από τις πιo ικανοποιητικές δουλειές της καριέρας του και σίγουρα από τις λιγότερο “βιαστικές”. Το σχέδιο είναι αρκετά σωστό και πολύ όμορφο, με έμφαση στην κίνηση. Η ιστορία ρέει πολύ καλά με ένα ικανοποιητικό storytelling (όχι κάτι τρομερό, βέβαια, αλλά, as storytellings go, επαρκές).

Το DAREDEVIL: THE MAN WITHOUT FEAR είναι μία ιστορία larger than the sum of its parts! Απολαυστική και όμορφη, σχεδόν πέρα από το γράψιμο του Miller και το σχέδιο του Romita Jr.. Ένα origin story που σε κρατάει και σε “δένει” με τον χαρακτήρα του Matt Murdock, σε κάνει να καταλαβαίνεις τα κίνητρα και τις επιθυμίες του – να νιώσεις what makes him tick. Ένα must read ακόμη και για κάποιον που αρνείται να πιστέψει σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς.