PREVIEWS PICKS (June 2015)

Εσείς τι πιστεύετε; Εμείς αργήσαμε να ετοιμάσουμε το PREVIEWS PICKS αυτού του μήνα ή απλά έτσι μοιάζει, λόγω του ότι ανυπομονείτε κάθε μήνα να το διαβάσετε; Η αλήθεια είναι πάντα σχετική σε τέτοιες περιπτώσεις και, όπως και να ‘χει, ο Θάνος Φιλάνης και η Βασιλεία Βαξεβάνη σας παρουσιάζουν τις επιλογές αυτού του μήνα, έχοντας πρώτα ξεφυλλίσει τον κατάλογο της Diamond.

BLUE PAGES (Θάνος Φιλάνης)

Τα mainstream previews για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: ενώ υπάρχουν ελάχιστα νέα comics για να αναφέρουμε, τα περισσότερα εξ αυτών μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και λογικά θα καταλήξω να τα υπολογίζω στο comicbudget μου. Ευχάριστο συναίσθημα, που ελπίζω να μην εξανεμιστεί μόλις τα διαβάσω.

SECRET WARS SECRET LOVE #1 (Marvel Comics, pg. Μ13, $4.99)
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρακολουθώ το SECRET WARS με επιφυλακτικό ενθουσιασμό. Δεν είναι ότι δεν έχει να παρουσιάσει και τραγικούς τίτλους (βλέπε PLANET HULK), αλλά το γενικότερο αποτέλεσμα είναι ένα ενδιαφέρον, καλοδουλεμένο event και, σε γενικές γραμμές, κάτι αρκετά πρωτότυπο για mainstream δεδομένα.

Μέσα σε όλη την superhero και fantasy τεστοστερόνη που χαρακτηρίζει το SECRET WARS, ο Alex Alonso έρχεται να μας μιλήσει για απαγορευμένους έρωτες. Με εμφανείς επιρροές secretwarssecretloveαπό τα romance comics των 40s, το SECRET LOVE θα μας αφηγηθεί, μεταξύ άλλων, τις ιστορίες των Kamala Khan/Robbie Reyes και του ερωτικού τριγώνου Typhoid Mary/Karen Page/Matt Murdoch, σε ένα υπερηρωικό ρομάντζο που ίσως και να αποδειχθεί ενδιαφέρον.

HOUSE OF M #1 (Marvel Comics, pg. Μ24, $3.99)
Συνεχίζοντας εκεί όπου σταμάτησε το original HOUSE OF M του Brian Michael Bendis, οι Dennis Hopeless και Chris Anka μας μεταφέρουν σε έναν ακόμη κόσμο του Battleworld εμπνευσμένο από παλιό, επιτυχημένο event.

Στον κόσμο του HOUSE OF M, οι μεταλλαγμένοι ελέγχουν τον κόσμο, οι Homo Sapiens είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ο Magneto ζει το όνειρό του, έχοντας ανακηρυχθεί, λίγο-πολύ, βασιλιάς των πάντων.

HOWARD THE HUMAN #1 (Marvel Comics, pg. Μ26, $3.99)
Με τον νέο τίτλο HOWARD THE DUCK να μου έχει αφήσει μια αίσθηση μετριότητας, δεν μπορώ να πω ότι η ιδέα του HOWARD THE HUMAN με τρελαίνει. Όπως είναι προφανές, πρόκειται για flipside εκδοχή της ιστορίας, όπου ο Howard είναι ο μοναδικός άνθρωπος σε ένα σύμπαν ανθρωπόμορφων ζώων.

Potentially αστείο, αλλά δεν ελπίζω σε πολλά.

THIS DAMNthisdamnedbandED BAND #1 (Dark Horse, pg. 58, $3.99)
Βρισκόμαστε στο 1974. Η rock’n’roll μουσική έχει πάρει τα πάνω της και όλοι οι νέοι ακούνε “αυτά τα πράματα του διαβόλου”. Μόνο που, στον κόσμο του THIS DAMNED BAND, των Paul Cornell και Tony Parker, το “του διαβόλου” παίζει και να είναι κυριολεκτικό.

Η περιγραφή της Dark Horse για το comic υπόσχεται μια dark κωμωδία με μαύρη μαγεία και κλασσική ροκ, το οποίο, προσωπικά, με έψησε.

BOY 1 #1 (IDW, pg. 139, $3.99)
Τελευταία, βλέπω συνεχώς ιστορίες σχετικές με ανθρώπινη κλωνοποίηση. Τι έγινε, δεν το είχαμε εξαντλήσει αυτό το θέμα στα 90s;TheBeauty

Το BOY 1 προσπαθεί να με διαψεύσει, παρουσιάζοντάς μας έναν κόσμο μετά την ολοκλήρωση του Human Genome Project (το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003, αλλά anyway). Πλέον, οι άνθρωποι έχουν πλήρη κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά η κλωνοποίηση είναι παράνομη και θεωρείται taboo.

Ελπίζω το BOY 1 να αδικείται από την περιγραφή του, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση generic.

THE BEAUTY (Image Comics, pg. 211, $3.50)
Η ομορφιά είναι θέμα που έχει απασχολήσει πολλάκις τους συγγραφείς κάθε Μέσου. Είναι τελικά επιφανειακή και ψεύτικη; Κρύβει ή αναδεικνύει την πραγματική μας φύση; Μπορεί να την πετύχει κανείς με τεχνητά μέσα;

Με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θα καταπιαστούν οι Jeremy Haun και Jason A. Hurley στο THE BEAUTY, ένα procedural sci-fi, όπου οι δύο πρωταγωνιστές ερευνούν την υπόθεση μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας, ένα από τα συμπτώματα της οποίας comics-phonogram-the-immaterial-girlείναι ότι κάνει τους φορείς της πιο ελκυστικούς.

PHONOGRAM: THE IMMATERIAL GIRL #1 (Image Comics, pg. 213 ,$3.99)
Στο IMMATERIAL GIRL, το δίδυμο Gillen/McKelvie επιστρέφει για άλλη μια φορά στον urban fantasy κόσμο των phonomancers, μάγων που αντλούν τη δύναμή τους από τη μουσική.

Γενικά, οι fans του THE WICKED + THE DIVINE, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο PHONOGRAM. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείτε τη συνεργασία των Kieron Gillen και Jamie McKelvie να εξελίσσεται με το χρόνο, αλλά και να εντοπίσετε τη γέννηση αρκετών ιδεών που κατέληξαν αργότερα στο W+D. Αν δεν το έχετε ήδη υπόψιν σας, το IMMATERIAL GIRL είναι μια πολύ καλή αφορμή για να το μάθετε.

GREEN PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

WestwoodWESTWOOD WITCHES SC (Amigo Comics, pg. 252, $19.99)
Ο Jack Kurtzberg γράφει ρομαντικά μυθιστορήματα με μάγισσες. Αλλά μετά το θάνατο του αδερφού του δεν έχει πια έμπνευση και επιστρέφει στην πόλη του. Δεν ξέρει, όμως, ότι πλέον ανάμεσα στους κατοίκους της βρίσκεται και μια παρέα από αιμοδιψείς, όμορφες μάγισσες. Η μίνι σειρά του El Torres, τώρα μαζεμένη σε έναν τόμο. Θα το δοκίμαζα.

OUT ON WIRE: STORYTELLING SECRETS OF THE NEW MASTER’S RADIO GN (Broadway, pg. 297, $16.99)
Εγώ θα το πάρω. Γράφει “storytelling” απ’ έξω. Αλλά, επειδή φαντάζομαι ότι σε ανθρώπους που δεν μοιράζονται τη δική μου επαγγελματική διαστροφή αυτό δε λέει τίποτα, θα πω λίγα περισσότερα. Η Jessica Abel αγαπά το αφηγηματικό ραδιόφωνο και φτιάχνει ένα comic που αφορά ακριβώς αυτό το Mέσο, το οποίο, εν μέσω τεράστιων αλλαγών στα ΜΜΕ, παραμένει αγαπητό. Και επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το αφηγηματικό ραδιόφωνο θα μάθω και για αυτό!

babayagaBABA YAGA’S ASSISTANT GN (Candelwick Press, pg. 297, $16.99)
Συνεχίζοντας το πρόβλημα της επαγγελματικής διαστροφής, θα το τσεκάρω και αυτό. Η Baba Yaga είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η αγαπημένη μου κακιά μάγισσα! Και αυτό γιατί την Baba Yaga δε τη σκοτώνεις, απλά της ξεφεύγεις. Η Masha, όμως, δε δείχνει να τη φοβάται και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις δοκιμασίες της απαίσιας μάγισσας.

OWNER’S MANUAL TO TERRIBLE PARENTING GN (Drawn & Quarterly, pg. 322, $12.95)
Θα είναι το τέλειο δώρο για κάποιους που ετοιμάζονται να γίνουν γονείς. Γιατί καλό είναι να σου θυμίζει κάποιος – που τα έχει περάσει – ότι θα τα κάνεις όλα λάθος. Αλλά δεν πειράζει. Και δε πειράζει να γελάς και με τον πόνο και με τα παθήματά σου σα γονιός! Το τέλειο δώρο, σου λέω.

crocodileCITY OF CROCODILES GN (Fanfare Press/ Borderline Press, pg. 330, $22.95)
Ο Knut Larsson δημιουργεί ένα σουρεαλιστικό, δυστοπικό μέλλον, όπου όλα έχουν πλημμυρίσει και κροκόδειλοι κυκλοφορούν παντού. Ο κυνηγός κυνηγάει κροκόδειλους, όλοι παίζουν κροκο-σκάκι, τρώγοντας κροκό-σουπα. Μέχρι που μια μέρα ο κυνηγός πιάνει κάτι που ούτε ο ίδιος ήξερε ότι χρειαζόταν.

INVISIBLE INK: MY MOTHER’S LOVE AFFAIR WITH A FAMOUS CARTOONIST! HC (Fantagraphics Comics, pg. 326, $29.99)
Τον εννοεί τον τίτλο ο Bill Griffith. Μέσα από τα ημερολόγιά της ανακαλύπτει μια μητέρα που αγνοούσε. Μέσα από το ταραχώδες παρελθόν της μητέρας του, ο καλλιτέχνης αναβιώνει μιαν άλλη εποχή ανάμεσα στο 1950 και 1960, καθώς όλα ξεδιπλώνονται σα μιαν αστυνομική περιπέτεια. Και μέσα από όλα αυτά αποκαλύπτονται οι ερωτικές περιπέτειες της μητέρας του, οι οποίες, αν πιστέψουμε τον τίτλο, ήταν με κάποιον διάσημο καρτουνίστα. Και αν υπολογίσει κανείς ότι ο Bill Griffith είναι καρτουνίστας…

hyperionFIRES OVER HYPERION (NBM, pg. 350, $14.99)
Σε αυτό το αυτοβιογραφικό έργο, ο Patrick Atangan περιγράφει με τον πιο γλαφυρό και αστείο τρόπο την εικοσάχρονη πορεία του μέσα στον κόσμο των ραντεβού, μια πορεία που τον κάνει και τον ίδιο να απορεί για την επιμονή του στο σπορ, παρά τις αποτυχίες και τον πόνο. Η εταιρεία περιγράφει το έργο αυτό ως το “SEX & THE CITY συναντά τον gay Charlie Brown” και, παρόλο που το πρώτο με αφήνει παγερά αδιάφορη, ένας συνδυασμός δε θα ήταν κακός. Λέω, ίσως.

SNOWDEN (Seven Stories Press, pg. 365, $16.95)
Η πρώτη βιογραφία του Snowden είναι εδώ και είναι σε μορφή comic! Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο άνθρωπος που αναστάτωσε όλο τον κόσμο; Από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε να είναι ένα τόσο διφορούμενο πρόσωπο; Δε μπορείτε να πείτε – θα έχει κάποιο ενδιαφέρον να δούμε τη ζωή του και να γνωρίσουμε αυτό τον άνθρωπο. Και το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα να αποτυπωθεί η ζωή του γίνεται με το Μέσο που αγαπάμε όλοι του δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.