SNAPSHOT REVIEWS 11-06-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Αυτή την εβδομάδα τράβηξα εγώ το κοντό ξυλάκι και ανέλαβα να γράψω τα SNAPSHOTS. Ρίχνοντας μια ματιά στα προηγούμενα installments σκέφτηκα: “Κάτσε ρε, γιατί να μην αντιγράψω εμπνευστώ από τον Σακαρίδη και να φτιάξω κι εγώ το ολόδικό μου format”; Και επειδή δεν είμαι και κανένα κορόιδο, το ‘πα και το ‘κανα!

BATMAN AND ROBIN ANNUAL #3B&R Annual 3
Writer: Peter J. Tomasi
Artist: Juan Jose Ryp
DC Comics

Τι ειπώθηκε στα γραφεία της DC: “Παιδιά, επειδή εμείς τρέχουμε με το CONVERGENCE, κάντε ό,τι γουστάρετε με το τεύχος, αρκεί να είναι έτοιμο στην ώρα του.

Τι σκέφτηκα εγώ: Τί τα θέλουν τα annual πια; Κάποτε ήταν μεμονωμένες και πιο ελεύθερες ιστορίες, ή μέρη κάποιου καλοκαιρινού event. Σήμερα, τις περισσότερες φορές, είναι απλά ένα ακόμη τεύχος της εκάστοτε σειράς.

Τελικά, άξιζε τον κόπο; Παραδόξως, ναι! Η ιστορία είναι πράγματι αυτοτελής και τελείως over-the-top, χωρίς όμως να γίνεται γελοία, με πατέρα και υιό Wayne να τριγυρνούν στη σελήνη (!) και να λύνουν το μυστήριο χαμένων διαστημοπλοίων (πρέπει να το διαβάσετε για να το καταλάβετε). Προσθέστε το πολύ καλό artwork του Ryp, που καλείται μάλιστα να σχεδιάσει κάμποσα διαστημόπλοια, οχήματα και διάφορα ηλεκτρονικά ψιψιψόνια, όπου τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, και έχετε ένα διασκεδαστικότατο comic.

Αγοράζω 27 Batman comics το μήνα, να το πάρω κι αυτό; Τί είναι ένα κομιξάκι παραπάνω;

JL 41JUSTICE LEAGUE #41
Writer: Geoff Johns
Artist: Jason Fabok
DC Comics

Τι ειπώθηκε στα γραφεία της DC: “Έχουμε στο μυαλό μας μια γαμάτη ιστορία, αλλά αντί να κάνουμε αυτή το event της χρονιάς, θα κάνουμε το CONVERGENCE!”

Τι σκέφτηκα εγώ: Η αναμονή για το JUSTICE LEAGUE #41 ήταν βασανιστική! Τα γεγονότα του προηγούμενου τεύχους και του DIVERGENCE είχαν απογειώσει τις προσδοκίες μου για το “The Darkseid War”, με επίκεντρο την επική αναμέτρηση του Anti-Monitor (ή Mobius) με τον Darkseid.

Τελικά, άξιζε τον κόπο; Και με το παραπάνω! Από το πρώτο κιόλας τεύχος, η ιστορία αφήνει παρακαταθήκη ώστε να θεωρηθεί κλασική. Η δράση ασταμάτητη, η αλληλεπίδραση των – πάρα πολλών – χαρακτήρων, μαεστρική, οι παράλληλες αφηγήσεις άψογες και όλα αυτά με το καταπληκτικό σχέδιο του Fabok.

Έχω να διαβάσω comic με τη Justice League από το ’92, να το πάρω; ΟΠΩΣ-ΚΑΙ-ΔΗΠΟΤΕ!

ACTION COMICS #41Action 41
Writers: Aaron Kuder & Greg Pak
Artist: Aaron Kuder
DC Comics

Τι ειπώθηκε στα γραφεία της DC: “Δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να βγάλουμε ένα Superman comic της προκοπής! Ας προσπαθήσουμε άλλη μία.”

Τι σκέφτηκα εγώ: Δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να βγάλουν ένα Superman comic της προκοπής! Ας δοκιμάσω άλλη μία.

Τελικά, άξιζε τον κόπο; Και όμως, ναι! Δύο πράγματα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις το τεύχος (αν και γίνονται άμεσα αντιληπτά). Πρώτον, όλος ο κόσμος γνωρίζει, πλέον, ότι ο Clark Kent είναι ο Superman. Δεύτερον, ο Superman έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του (αν και είναι λίγο θολό το τι μπορεί να κάνει ακριβώς). Η καθημερινότητα του Clark στο νέο status quo, αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου (από την Αστυνομία της Metropolis μέχρι τους γείτονές του) παρουσιάζονται με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, ενώ το γεγονός ότι ο Superman δεν έχει πλέον δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η ιστορία υστερεί σε δράση. Το αντίθετο, μάλιστα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η ιστορία ακολουθεί τα γεγονότα των SUPERMAN #41-42, δύο τευχών που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη! Παρ’ όλ’ αυτά, ο Kuder καμουφλάρει το γεγονός όσο καλύτερα μπορεί και δε θα έχετε πρόβλημα. (Τα συγχαρητήριά μου, πάντως, στους editors…)

Οι τελευταίες δώδεκα φορές που διάβασα Superman ήταν τραυματικές. Αν το πάρω θα είμαι μαζόχας; Όχι, δεν θα είσαι. (Μπορεί και να είσαι, αλλά όχι λόγω Superman.) Nαι, να το πάρεις.

Bizarro 1BIZARRO #1 (of 6)
Writer: Heath Corson
Artists: Gustavo Duarte, Bill Sienkiewicz
DC Comics

Τι ειπώθηκε στα γραφεία της DC: “Ρε, μήπως το έχουμε ξεφτιλίσει με το πολύ σοβαρό υφάκι και πρέπει να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, βγάζοντας και κάτι διαφορετικό και πιο χιουμοριστικό;”

Τι σκέφτηκα εγώ: Η αλήθεια είναι πως μου τη σπάει λίγο ο Bizarro, αλλά σε αυτό το context (χιούμορ-παρωδία) μπορεί να πιάσει.

Τελικά, άξιζε τον κόπο; Όχι και τόσο. Ο Jimmy Olsen σε ένα road trip με παρέα τον Bizarro και ένα Chupacabra (what-the-fuck) μπορεί να ακούγεται – κάπως – ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν περνά τον πήχη των προσδοκιών. Η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων είναι – σχετικά – καλή, αλλά λείπει το βασικότερο κομμάτι, που είναι το χιούμορ. Δεν ένιωσα σε καμιά στιγμή να διασκεδάζω την ανάγνωση του comic, και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερή του αποτυχία.

Να και κάτι διαφορετικό! Λες να το αγοράσω; “Bizarro Xydis recommend this comic!”

BAT-MITE #1 (of 6)Bat-Mite 1
Writer: Dan Jurgens
Artist: Corin Howell
DC Comics

Τι ειπώθηκε στα γραφεία της DC: “Ρε, μήπως το έχουμε ξεφτιλίσει με το πολύ σοβαρό υφάκι και πρέπει να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, βγάζοντας και κάτι διαφορετικό και πιο χιουμοριστικό;”

Τι σκέφτηκα εγώ: Ο τρισχαριτωμένος ήρωας θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά που θα παρουσιάζει τις ευτράπελες περιπέτειές του. (Αλλά φοβάμαι ότι θα την ξαναπατήσω όπως με το BIZARRO…)

Τελικά, άξιζε τον κόπο; Καλύτερο από το BIZARRO, αλλά και πάλι μέτριο. Το όνομα του Jurgens είναι μια κάποια εγγύηση και το artwork είναι αρκετά καλό, θυμίζοντας κάτι από ANIMANIACS, αλλά παρ’ όλ’ αυτά η ιστορία της κλινικής που βάζει εγκέφαλους ηλικιωμένων σε σώματα νεαρών, δε μου φάνηκε να κολλάει και πολύ με τον Bat-Mite ως χαρακτήρα. Ίσως να αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, πάντως εμένα δε με κέρδισε.

Δεν ξέρω καν τι είναι αυτό το Bat-Mite! Να το πάρω; Ας περιμένουμε καλύτερα το trade. (Και αν.)