SNAPSHOT REVIEWS 25-06-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

YearsOfFuturePast1YEARS OF FUTURE PAST #1
Writer: Marguerite Bennett
Artist: Mike Norton
Marvel Comics

Γνώριμο, μα και νέο. Νοσταλγικό, μα και άγνωστο. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε το YEARS OF FUTURE PAST, στο οποίο το δίδυμο των Bennett και Norton επισκέπτεται τον εφιαλτικό κόσμο του “Days Of Future Past”. Αν και ο κόσμος του Battleworld και ο Dr. Doom αναφέρονται σποραδικά, η σειρά αυτή μοιάζει να θέλει να τραβήξει το δικό της δρόμο και να ασχοληθεί μόνο με τα εσωτερικά της και όχι με τα προβλήματα που ταλανίζουν το event της Marvel.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, την Christina Pryde και βλέπουμε και γνωστούς χαρακτήρες (τους γερασμένους Wolverine, Colossus και Kitty Pryde, μεταξύ άλλων) και τους βλέπουμε και εν δράσει. Και βλέπουμε και κλασικά Sentinels, αλλά μας υπόσχονται και νέα, καλύτερης τεχνολογίας. Και επισκεπτόμαστε ξανά το concept του ότι πρέπει να σωθεί ο Robert Kelly (Πρόεδρος των ΗΠΑ, πλέον) από ένα σχέδιο δολοφονίας. Όλα αυτά ανεβάζουν τον παράγοντα της νοσταλγίας στα ύψη, αλλά αυτό το πρώτο τεύχος υπόσχεται και διαφοροποίηση. Σαν το σχέδιο και τα χρώματα – φέρνουν επιτηδευμένα στο μυαλό κάτι από John Byrne, αλλά δε μένουν εκεί.

SecretWars3SECRET WARS #3
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Esad Ribic
Marvel Comics

Και αφού το δεύτερο τεύχος του SECRET WARS μας σύστησε τον κόσμο του Battleword και τα tie-ins μας αφηγήθηκαν περισσότερες ιστορίες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν τα γρανάζια της αποδόμησης και της καταστροφής (;) του! Στο τρίτο τεύχος, ξεκινά η αμφισβήτηση και ακούγονται οι πρώτες λογικές φωνές – ακόμη και πίσω από τη μάσκα του Dr. Doom, από τον οποίο προέρχεται ο καλύτερος μονόλογος του τεύχους. Και έχουμε και επισκέψεις, από δύο ομάδες που επέζησαν της καταστροφής του Marvel Universe. Επέρχεται μια δόση πραγματικότητας και γνωστών φωνών, με λίγα λόγια.

Ο Jonathan Hickman συνεχίζει να μας βομβαρδίζει με διαλόγους και να… χαλάει τα panels του Esad Ribic με word balloons, αλλά κι ο ίδιος ο Ribic συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να απογοητεύει παράλληλα – το δεύτερο οφείλεται στην αδυναμία του να προσφέρει μια μεγαλύτερη γκάμα εκφράσεων στα πρόσωπα όσων αναλώνονται σε μακροσκελείς διαλόγους. Όπως και να έχει, όμως, οι διάλογοι μοιάζουν δικαιολογημένοι, προκειμένου να λυθούν περισσότερα από τα μυστήρια του Battleworld.

ultimateend2ULTIMATE END #2
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Mark Bagley
Marvel Comics

Άφθονους διαλόγους έχουμε και εδώ. Αλλά στην περίπτωση του ULTIMATE END απλά με κουράζουν. Υποθέτω πως ο Brian Michael Bendis χρησιμοποιεί τα πρώτα τεύχη για να βάλει όλα τα πιόνια του στις θέσεις του, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά είναι άνευρο και ολίγον τι βαρετό, παρά τα ενδιαφέροντα διαλείμματα δράσης. Η εμφάνιση των Thors του Dr. Doom έχει ως αποτέλεσμα ένας ακόμη χαρακτήρας να… πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι, ενώ η σύγκρουση των δύο Hulks μας δίνει την ευκαιρία να χαζέψουμε το εξαιρετικό σχέδιο του Mark Bagley, εν μέσω συντριμμιών. Αλλά κάτι λείπει από αυτή τη σειρά.

Μιλάμε, άλλωστε, για τη σειρά που θα κλείσει το κεφάλαιο του Ultimate Universe. Και μιλάμε για το μόνο tie-in του SECRET WARS που αυτή τη στιγμή ασχολείται με το πώς θα αναστραφεί η κατάσταση. Ε, δε θα έπρεπε να έχει κάτι περισσότερο από επαναλαμβανόμενους διαλόγους και καταστροφικούς αντιπερισπασμούς;

uncannyx-men34UNCANNY X-MEN #34
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Chris Anka
Marvel Comics

Μετά το ευχάριστο bonding trip των Magik και Kitty Pryde του προηγούμενου τεύχους, ο Bendis επιστρέφει στη σκληρή πραγματικότητα: οι μαθητές του Cyclops έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, μετά την κήρυξη λήξης του mutant αντάρτικου και η Mystique παραμένει ο πλέον καταζητούμενος μεταλλαγμένος στον κόσμο. Και η Dazzler αναλαμβάνει δράση! Το τεύχος κινείται αργά και προχωρά μέσω διαλόγων (πόσες φορές θα αναγκαστώ να αναφερθώ στους διαλόγους, επιτέλους;), αλλά κρύβει μερικά ενδιαφέροντα αφηγηματικά τρικ και μια-δυο εκπλήξεις. Επίσης, τελειώνει με μια ενδιαφέρουσα υπόσχεση, που ενδεχομένως να μας απασχολήσει για πολύ καιρό στο μέλλον.

Το σχέδιο του Chris Anka, από την άλλη, με έκανε κάποιες φορές να ξεχάσω πόσο μου λείπει αυτό του Chris Bachalo. Είναι αρκετά καθαρές οι γραμμές του – τουλάχιστον για τα γούστα μου – αλλά μου άρεσε πολύ η απεικόνιση των δυνάμεων της Dazzler. Αλλά, ρε γαμώτο, δε διαβάζω το UNCANNY για τον Bendis! To διαβάζω για τον Bachalo!

batman41BATMAN #41
Writer: Scott Snyder
Artist: Greg Capullo
DC Comics

Στο BATMAN #41 έρχεται η αλλαγή εκείνη της πορείας του τίτλου που μας υποσχέθηκαν οι δημιουργοί πριν μερικούς μήνες, με τον Jim Gordon να αναλαμβάνει το ρόλο του Batman (ελάτε τώρα, δεν είναι spoiler – έχει βουίξει το internet). Βέβαια, γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό – αν και ακόμη δεν έχουμε μάθει τη μοίρα του Bruce Wayne – και ότι θα αποτελέσει απλά ένα διάλειμμα.

Και το πρώτο κομμάτι αυτού του διαλείμματος είναι αρκετά ενδιαφέρον. Δε νομίζω ότι μου αρέσει η νέα mecha στολή, αλλά μου αρέσει η επιλογή του Jim Gordon ως Batman. Και ακόμη περισσότερο μου αρέσει η προσπάθειά του να κινηθεί, όχι γύρω από το πλαίσιο του νόμου, όπως ο αυθεντικός Batman, αλλά εντός αυτών – ως μέλος της αστυνομικής δύναμης της Gotham City. Κι αυτό γιατί είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα κληθεί να αναθεωρήσει την επιλογή του αυτή. Μου άρεσε, επίσης, και ο σχετικά ήσυχος ρυθμός της ιστορίας, ο οποίος είχε μόνο μια εξαίρεση – και, μάλιστα, άκρως εντυπωσιακή, ειδικά στο σχέδιό της. Αλλά γιατί να σχολιάσω το σχέδιο; Αμφέβαλλε ποτέ κανείς για τις ικανότητες του Capullo;