Annecy International Animated Film Festival 2015

Φέτος πραγματοποιήθηκε ένα μικρό μου όνειρο: Πήγα στο φεστιβάλ της Annecy!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fAi9FuAsRAY[/youtube]

urlΓια όσους δεν το γνωρίζουν, το φεστιβάλ της Annecy είναι ένα διεθνές φεστιβάλ κινουμένου σχεδίου, που οργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου, φιλοξενώντας περίπου 7000 επισκέπτες σε προβολές, ομιλίες, συναντήσεις επαγγελματιών, και εκθέσεις.

Κάθε χρόνο, υπάρχει μία guest χώρα και μία θεματική του φεστιβάλ. Φέτός, πρωταγωνιστές ήταν η Ισπανία και οι γυναίκες, οπότε υπήρχαν ουκ ολίγες παραστάσεις αφιερωμένες σε Ισπανούς ή γυναίκες δημιουργούς (οι Ισπανίδες δημιουργοί ήταν επομένως, το highlight της εβδομάδας).

Μια μικρή μου σκέψη πάνω σε αυτό: Αν και το αφιέρωμα στη γυναίκα ως παραγωγικό μέλος στο χώρο του animation με έκανε να ανακαλύψω πολλές δημιουργούς που ουδέποτε θα συναντούσα αλλιώς, είναι παράλληλα κάπως κρίμα να πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους αφιερώματα. Ίσως θα προτιμούσα να προσπαθήσει το φεστιβάλ να αναδείξει γυναικείες δουλειές, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί “θεματική”.

Avril-et-le-monde-truque-recompense-a-Annecy_article_landscape_pm_v8Ο μεγάλος νικητής της Annecy φέτος, η ταινία μεγάλου μήκους που κέρδισε δηλαδή, είναι το AVRIL ET LE MONDE TRUQUE, των Franck Ekinci και Christian Desmares, η ιστορία μιας κοπέλας, που με τη βοήθεια της γάτας της, αναζητεί του χαμένους γονείς της. Θα ήθελα πολύ να μπορώ να σας κάνω ένα σύντομο review, μα δεν πρόλαβα να το δω, μιας και ήμουν απασχολημένη να κάνω ουρά για το TOUT EN HAUT DU MONDE, του Rémi Chayé, ένα πανέμορφο film, που κέρδισε το βραβείο κοινόυ, και μιλάει για ένα κορίτσι το οποίο αναζητεί το χαμένο εξερευνητή παππού της. (Γράφοντας αυτές τις προτάσεις, συνειδητοποιώ την ύπαρξη ενός μοτίβου στους παραπάνω νικητές. Τυχαίο; Τυχάιο.) Στην ίδια κατηγορία, το SARUSUBERI: MISS HOKUSAI, του Keiichi Hara, πήρε το βραβείο επιτροπής.

1024725-bronsitΤο βραβείο Ταινίας Τελειόφοιτων (πρόκειται για τα film που πραγματοποιούνται από φοιτητές την τελευταία χρονία των σπουδών animation) κέρδισε το MY DAD, του Marcus Armitage, ένα τεχνικά πρωτότυπο μικρού μήκους animation, σχετικά με την προκατάληψη και τη βία στην οποία αυτή οδηγεί. Βραβείο Junior Jury, για ταινίες σπουδών, πήρε επίσης και το ROADTRIP, του Xaver Xylophon, μια ιστορία για έναν νεαρό, την αϋπνία και τη μοτοσυκλέτα του. Βραβείο επιτροπής έλαβε το EDMOND, της Nina Gantz, ενώ διάκριση πήρε το BRUME, CAILLOUX ET METAPHYSIQUE, της Lisa Matuszak.

yul3Cristal αλλά και Junior Jury Award, στην κατηγορία μικρού μήκους, έλαβε το WE CAN’T LIVE WITHOUT COSMOS, του Konstantin Bronzit, ένα χιουμοριστικό, πλην όμως συγκινητικό film, που διηγείται τη φιλία δύο αστροναύτων. Βραβείο κοινού αλλά και διάκριση, πήρε το εξαιρετικό WORLD OF TOMORROW, του Don Hertzfeldt, μια ιστορία για μία γυναίκα που συναντά τον εαυτό της παιδί, σε ένα φουτουριστικό και γλυκόπικρο μέλλον. Βραβείο επιτροπής κέρδισε το THE MASTER του Riho UNT, ένα stop motion για ένα σκύλο και μια κατοικίδια μαϊμού, που προσπαθούν να συζήσουν παρά τις διαφορές τους, αφού αποδέχονται το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης τους δεν θα γυρίσει ποτέ σπίτι. First Film Award (για την πρώτη δημιουργία ενός καλλιτέχνη), ελαβε το GUIDA, της Rosana Urbes, το οποίο μιλάει για τα γεράματα, τα νιάτα, και την τέχνη. “Off Limits” Award κέρδισε το MYNARSKI CHUTE MORTELLE, του Matthew Rankin, ένα ποιητικό film, που διηγείται τα τελευταία λεπτά ενός ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άλλες διακρίσεις και βραβεία έλαβαν τα:

HELLO WORLD!”Long-Eared Owl” του Éric Serre (Cristal for a TV Production)

LA MOUFFLE της Clémentine Robach (Jury Award for a TV Special)

RITE OG KROKODILLE “FISKETUREN” της Siri Melchior (Jury Award for a TV Series)

ROTARY “FATELINE” του Suresh Eriyat (Cristal for a Commissioned Film)

NSPCC “LUCY AND THE BOY” του Yves Geleyn (Jury Award for Commissionned Films)

DISSONANCE του Till Nowak (Best Original Music Award for a Short Film )

MA VIE DE COURGETTE του Claude Barras (Gan Foundation Support for Distribution )

YUL ET LE SERPENT του Gabriel Harel (André Martin Award – Distinction for a French Short Film ) (Πρόκειται για ένα ένα από τα καλύτερα μικρού μήκους που είδα στο φεστιβάλ.)

RHIZONE του Boris Labbé (André Martin Award for a French Short Film )

IS THE MAN WHO IS TALL HAPPY?: AN ANIMATED CONVERSATION WITH NOAM CHOMSKY του Michel Gondry (André Martin Award for a French Feature Film )

TEETH των Daniel Gray και Tom Brown (Fipresci Award ) (Ε-ξαι-ρε-τι-κό!)

DANS LES EAUX PROFONDES της Sarah Van Den Boom (Festivals Connexion Award – Région Rhône-Alpes with Lumières Numériques )

321765472_640Προσωπικά, ξεχώρισα επίσης τις δουλειές του Samuel Erik Ortiz, ενός Ισπανού δημιουργού, που συμμετείχε με το μεγάλου μήκους POS ESO, μια παρωδία όλων των κλασσικών horror films, και περιμένω με ενθουσιασμό την πρώτη προβολή του MA VIE DE COURGETTE, ενός καταπληκτικού stop motion, του οποίου παρακολούθησα το “Work in progress”. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το μικρού μήκους A PORTRAIT, του Αριστοτέλη Μαραγκού, μια ταινία σε ροτοσκόπηση, που διηγείται τη ζωή και το θάνατο του παππού του δημιουργού.

Πέντε μέρες γεμάτες από προβολές και ομιλίες, έκαψαν λιγάκι το μυαλό μου, και προσπαθώ ακόμα να χωνέψω όλες τις πληροφορίες και εντυπώσεις πήρα στο φεστιβάλ. Είναι απίστευτο πόσοι ατελείωτοι τρόποι υπάρχουν για να προσεγγίσει κανείς την Τέχνη του animation (και κάθε άλλη τέχνη, πιθανώς), και νομίζω πως τα φεστιβάλ όπως η Annecy (και αντίστοιχα, το Comicdom, στον τομέα του), είναι η καλύτερη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε και να αναζητήσουμε τη ποικιλομορφία αυτή.