TOP SHELVES: ALL STAR SUPERMAN

Writer: Grant Morrison
Artist: Frank Quitely
DC Comics

AllStarSuperman1Όταν πρωτοδιάβασα το ALL STAR SUPERMAN, έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο Grant Morrison ήταν από τα παιδάκια που έσπαγαν τα αγαπημένα τους παιχνίδια για να δουν πως δουλεύουν και πως, ως ενήλικας και δημιουργός comics, είχε ακριβώς την ίδια πρόθεση απέναντι στον Superman, τον αγαπημένο γιο των υπερηρωικών comics. Ευτυχώς, μιας και μιλάμε για τον Grant Morrison, και μάλιστα σε συνεργασία με τον αγαπημένο (του και μας) Frank Quitely, το αποτέλεσμα δε χωράει αμφισβήτηση.

Ο Superman σπεύδει να σώσει μια ομάδα επιστημόνων από βέβαιο θάνατο, κοντά στην επιφάνεια του ήλιου, μόνο για να πέσει στην παγίδα του σατανικού (θανατοποινίτη πλέον) Lex Luthor, που, σαμποτάροντας την αποστολή τους, φρόντισε να εκθέσει τον ήρωα σε θανάσιμα (ακόμα και για αυτόν) επίπεδα ηλιακής ενέργειας. Η πηγή της δύναμης του Superman, ο ήλιος, γίνεται τώρα και η καταδίκη του, χαρίζοντάς του πρώτα όμως μια περίοδο χάριτος με τις δυνάμεις του πολλαπλασιασμένες σε τρομακτικό βαθμό. Στον Superman (και στο alter ego του, Clark Kent) μένει λίγος καιρός να κλείσει τις εκκρεμότητες του με τη ζωή, τη Metropolis, τη Daily Planet και κυρίως με τη Lois Lane, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να πραγματοποιήσει και δώδεκα τελευταίους άθλους.

assupermanΟ Morrison χρησιμοποιεί τις χιλιοειπωμένες ιστορίες του Superman, κάνει μια συρραφή από την Golden Age και τη Silver Age του ήρωα και επαναφέρει κουρασμένους χαρακτήρες, φέρνοντας στην επιφάνεια αυτό που πραγματικά είναι για εκείνον ο Superman, χωρίς νεοτερισμούς και twists. Αυτό που φαίνεται να στηρίζει ο σεναριογράφος του ALL STAR SUPERMAN είναι πως ο Superman είναι η σταθερά του κόσμου – των comics – και δεν σηκώνει μεταβολές, ακόμα στα χέρια του ίδιου του Morrison, ακόμα και αντιμέτωπος με τον θάνατο ή τον Doomsday ή τον Bizzaro ή τη Lois. Προφανώς, στα 12 τεύχη που χρειάστηκε ο Morrison για να πει την τελευταία (out of the continuity, thank the Gods!) ιστορία του Superman, υπήρξαν αρκετές στιγμές αγνής και ανόθευτης “Grant Morrison” ιδιοφυΐας (που είναι ένα ξεχωριστό είδος ιδιοφυΐας – μια μέρα θα το αναγνωρίσει η επιστήμη), όπως η στιγμή που ο Superman παρακινεί τον Lex Luthor να χρησιμοποιήσει τους μήνες που του μένουν από τη στιγμή που θα έχει απαλλαχθεί από τον ίδιο – και μέχρι να εκτελεστεί – για να κάνει το καλό που θα είχε κάνει για την ανθρωπότητα ή ο Zibbaro, το ατελές αντίγραφο του Bizzaro, που είναι παγιδευμένος σε έναν κόσμο που κυριαρχούν όντα κατώτερά του, από κάθε άποψη. Για να μην αναφέρθω στο premise του comic, ότι δηλαδή οι δυνάμεις του ήδη παντοδύναμου υπερανθρώπου Superman “αυξήθηκαν εκθετικά”, πράγμα που δεν φάνηκε, προφανώς, πουθενά.

Ο Frank Quitely συνεργάζεται τόσο συχνά και τόσο καλά με τον Morrison, μάλλον γιατί η δουλειά του είναι το “οπτικό ανάλογο” της γραφής του Morrison. Δηλαδή, πιθανώς η δουλειά του είναι κυριολεκτικά καλύτερη από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Ο ογκώδης Superman, ο νευρώδης Jimmy Olsen, οι όμορφες, λεπτοκαμωμένες γυναίκες, όλα αφήνουν στον αναγνώστη μια αίσθηση οριακά απόκοσμου, ενός κάπως ψεύτικου κόσμου που είναι surreal με τρόπους που δεν περιγράφονται καν.

Το ALL STAR SUPERMAN είναι η απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν ο Superman είναι μόνο ένα αγροτόπαιδο από το Kansas του Krypton, και αν “ναι” (που “ναι” δηλαδή) τι ιστορίες μπορεί να πει κανείς με έναν καλοκάγαθο, παντοδύναμο, αψεγάδιαστο υπεράνθρωπο; Πού είναι το στοιχείο της έκπληξης σε αυτές; Ε, λοιπόν, το στοιχείο της έκπληξης είναι ο Grant Morrison και ο Frank Quitely – το all star team του ALL STAR SUPERMAN.