LITTLE WITCH ACADEMIA

Director: Yoh YoshinariLittle Witch-1
Producer: Naoko Tsutsumi
Writter: Masahiko Otsuka
Music: Michiru Oshima
Studio Trigger

Ο κόσμος των μάγων και των μαγισσών ανέκαθεν εξιτάρει τον άνθρωπο που διαρκώς αναζητά μια δόση μαγείας στην καθημερινότητα του για να τα βγάλει πέρα. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η μεγάλη απήχηση των έργων του Tolkien όπως και των βιβλίων της J.K. Rowling. Όσα χρόνια και αν περάσουν, η μαγεία και το υπερφυσικό θα γοητεύουν ακόμα και τον πιο σχολαστικό ορθολογιστή.

Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όσους ανυπομονούν να δουν από κοντά μια μαγική τελετή μύησης. Σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια της δικής μας πραγματικότητας. Εδώ θα κυριαρχήσουν πάσης φύσεως μαγικά ξόρκια και σκοτεινές – έως διασκεδαστικές, ομολογώ – τελετουργίες, ενώ θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πτώσης από σκουπόξυλο. Ο θεατής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταμορφωθεί, να παραμορφωθεί, να μεταποιηθεί, να ανασχηματιστεί και να διαφοροποιηθεί από ό,τι έχει συνηθίσει να είναι μέχρι στιγμής. Ίσως τσουρουφλιστεί κατά λάθος από μια λανθασμένη δόση μαγικού φίλτρου που τυχαία βρίσκεται στο ποτήρι του. Αλλά όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, μιας και εδώ όλα ισορροπούν – ήχος, σχέδιο, ένταση και συναίσθημα – με τρόπο σχεδόν… μαγικό.

Little-Witch-3ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ. Πρόκειται για ένα άκρως παραμυθένιο short του studio Trigger που σκηνοθετήθηκε από τον ανερχόμενο στους κύκλους της μαγείας You Yoshinari. Το σενάριο έχει γράψει, χρησιμοποιώντας ανυπέρβλητες μαγικές δυνάμεις, ο Μasahiko Otsuka, ενώ την μουσική η cult μάγισσα Oshima Michiru. Το αποτέλεσμα; Ένα ανάλαφρο, χαλαρωτικό, διασκεδαστικό, πολύχρωμο και ατμοσφαιρικό anime που καταφέρνει μέσα σε μόλις 26 λεπτά να μας εντάξει μέσα στην ακαδημία για μάγισσες Luna Nova. Μέσα σε μια ζωηρή ροή από εικόνες, αστείες ατάκες και ατυχή συμβάντα, ανάμεσα στα οποία η νεαρή Akko προσπαθεί να μάθει ξόρκια και μαγικά φίλτρα με την ίδια ταχύτητα που το κάνουν οι συμμαθήτριες της, παρόλο που δεν προέρχεται από παραδοσιακούς γονείς μάγους. Η αδεξιότητα της Akko κάνει τον – επίσης αμύητο στη μαγεία – θεατή να συμπάσχει και να παρακολουθεί κάθε πολύτιμο λεπτό αυτού του τόσο τεχνικά καλοδουλεμένου anime.

Little-Witch-4Αυτό που βρίσκω αξιοθαύμαστο είναι ότι, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με ένα anime τόσο μικρό σε διάρκεια, οι δημιουργοί κατάφεραν να του δώσουν τέτοια αρτιότητα και συνοχή που θα ζήλευαν ακόμα και σειρές 20 επεισοδίων. Στα Young Animator Training Project του 2013 το LITTLE WITCH ACADEMIA σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω του animation όπως τα ARVE REZZLE και DEATH BILLIARDS.

Μάλιστα, οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την ίδια επιτυχημένη μαγική συνταγή και έτσι κυκλοφόρησε το 2015 το sequel διάρκειας 53 λεπτών, LITTLE WITCH ACADEMIA: THE ENCHANTED PARADE που έχει πάλι τη σπιρτάδα και την ανάλαφρη παραμυθένια διάθεση που αγάπησα, ενώ ξεχωρίζουν και σε αυτό οι γερές δόσεις χιούμορ, καθώς και το μοναδικό στιλ του Studio Trigger. Little Witch-2