THE WARP: Eyes On Pluto

Δυστυχώς, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας, που μονοπώλησαν, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον των εγχώριων ΜΜΕ, επισκίασαν ένα μοναδικό γεγονός που παρακολούθησε με τεράστιο ενδιαφέρον ολόκληρος ο (υπόλοιπος) πλανήτης. Στις 14 Ιουλίου 2015, το διαστημόπλοιο New Horizons πέταξε για δύο ώρες πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, του πλανήτη-νάνου που βρίσκεται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 5,5 δισεκατομμυρίων χλμ από τη Γη, δίνοντας μας για πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε την επιφάνεια του. Ολοκληρώθηκε έτσι με επιτυχία μια αποστολή που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου του 2006 με την εκτόξευση του New Horizons από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

pluto
Ο Πλούτωνας (Pluto) ανακαλύφθηκε το 1930 από τον αστρονόμο Clyde Tombaugh (4 Φεβρουαρίου, 1906 – 17 Ιανουαρίου, 1997). (Προφανώς κάποιος μακρινός προγονός μου στην Αμερική).

clyde
Το όνομα του το οφείλει σε ένα 11χρονο κορίτσι από την Οξφόρδη, την Venetia Burney (11 Ιουλίου 1918 – 30 Απριλίου 2009).

Venetia_Burney

Εκείνες τις ημέρες η Venetia έπαιρνε το πρωινό της μαζί με την οικογένεια της. Ζούσε μαζί με τη μητέρα της στο σπίτι του παππού της, καθώς ο πατέρας της απεβίωσε όταν το κορίτσι ήταν 6 ετών. Στο τραπέζι συζητήθηκε και η είδηση του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη. Το γεγονός πως ακόμα δεν του είχε δοθεί κάποιο όνομα οδήγησε τη κουβέντα στο ποιο όνομα θα έπρεπε να του δοθεί. Η Venetia που ήταν εξοικειωμένη με τη ρωμαϊκή και ελληνική μυθολογία, ενώ είχε μάθει και στο σχολείο για τους πλανήτες και τις αποστάσεις τους από τον Ήλιο σχολίασε: “Νομίζω πως το Πλούτωνας (Pluto) θα ήταν ωραίο όνομα”. Ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου που ζούσε στα σκοτάδια και μπορούσε να γίνει αόρατος έμοιαζε κατάλληλο όνομα για έναν σκοτεινό και μακρινό πλανήτη (η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στον Πλούτωνα είναι σχεδόν 1000 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη ακτινοβολία που φτάνει στη Γη). Ο παππούς της βρήκε πολύ καλό το όνομα και αμέσως το πρότεινε στον φίλο του Herbert Hall Turner, καθηγητή αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που παρεβρίσκετο σε ένα συνέδριο αστρονομίας στο Λονδίνο. Ήδη ήταν μείζον ζήτημα πώς θα ονομαστεί ο νέος πλανήτης, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί το Pluto για όνομα. O Turner απάντησε με ένα γράμμα στον παππού της Venetia – “Πιστεύω πως το Pluto είναι εξαιρετικό!! Δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι τόσο καλό στο συνέδριο”.

Έτσι, την 1η Μαΐου του 1930, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Lowell στο Flagstaff της Arizona, Vesto Slipher, ανακοίνωσε πως ως ονομασία του ένατου πλανήτη ορίζεται το Pluto. Λίγους μήνες νωρίτερα, στη μεγάλη οθόνη ένα ανώνυμο κυνηγόσκυλο καταδίωκε τον κατάδικο Mickey στην ταινία THE CHAIN GANG. Και, δύο μήνες αργότερα εμφανίστηκε ως σκύλος της Minnie Mouse, με το όνομα Rover, στην ταινία THE PICNIC. To Μάιο του 1931, στην ταινία THE MOOSE HUNT, εμφανίστηκε ως σκύλος του Mickey, με το όνομα που τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι: Pluto.

moosehunt

Έτσι, αν και διαχρονικά στη κοινή γνώμη επικράτησε η αντίληψη ότι ένα 11χρονο κορίτσι βάφτισε το πλανήτη, έχοντας στο μυαλό της το διάσημο cartoon, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως, όταν η Venetia πρότεινε το όνομα, ο σκύλος ονομάζοταν Rover. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Walt Disney ονόμασε τον σκύλο από τον πλανήτη και όχι τον αρχαίο Θεό, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο animator της Disney, Ben Sharpsteen, είπε: “Σκεφτήκαμε πως το Rover ήταν πολύ κοινότυπο, έτσι έπρεπε να σκεφτούμε κάτι άλλο… Το αλλάξαμε σε Pluto the Pup… Αλλά, ειλικρινά δεν θυμάμαι γιατί”. Ο ίδιος ο Disney υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν αυτή τη σύνδεση. Ανεπίσημα, βέβαια, ακόμα και οι animators του Disney πίστευαν πως ο Walt διάλεξε το όνομα για να καρπωθεί από τη δημοσιότητα του νέο ανακαλυφθέντος πλανήτη.