TOP SHELVES: ΖΩΔΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑ

Zodiaki Petra coverWriter: Bruno Sarda
Artists: Franco Valussi, Massimo De Vita
Τερζόπουλος – Γενική Εκδοτική Αττικής

Όπως γράφω και στο mini βιογραφικό, συγκαταλέγομαι σε όσους ξεκίνησαν τις κομιξικές τους διαδρομές από τα comics του θείου Walt, τα οποία ακόμα τιμάω, αλλά παράλληλα με τις παραγωγές των σκηνών όλου του κόσμου. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η προηγούμενη εκδοτική – αντιπρόσωπος των Disney comics στην Ελλάδα, η Νέα Ακτίνα των Τερζόπουλων ξεκίνησε να βγάζει κάθε καλοκαίρι τομάκια με τις καλύτερες (στην πλειοψηφία τους) σειριακές ιστορίες σε μια υπερσειρά ονόματι ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΡΙΑΛ. Όμως, οι απαρχές των σπέσιαλ τομακίων Disney τοποθετούνται πολύ πιο πίσω. Τον Ιούλιο του 1981, κυκλοφόρησε η must read ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΤΑΚ! και ακολούθησαν κάποια άλλα διάσκορπα τομάκια, κάποια καλοκαίρια, κάποια Χριστούγεννα, δέκα χρόνια αργότερα. Ο πρόγονος των καλοκαιρινών τομακίων που προσωπικά ξεχωρίζω και θα σας παρουσιάσω εδώ, δεν είναι άλλος από τη ΖΩΔΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑ, ή ιταλιστί ALLA RICERCA DELLA PIETRA ZODIACALE.

Η ΖΩΔΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑ κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1991 και είναι η μεγαλύτερη ιστορία Disney του προηγούμενου αιώνα, από άποψη σελίδων, οι οποίες αριθμούν τις 356 – πλέον η μεγαλύτερη είναι το αδιάφορο ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ που ξεπερνά τις 400 σελίδες. Στην Ιταλία ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο TOPOLINO #1783 το Γενάρη του 1990, ενώ στη χώρα μας επανατυπώθηκε μετά από δέκα χρόνια, το 2001, στις σελίδες των MIKY MAOΥΣ #1823-1834 και επανεκδόθηκε σε τομάκι, ως ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΡΙΑΛ #23, τον Ιούλιο του 2010. Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές είναι πως άλλαξε το εξωτερικό φόντο από ανοιχτό μπλε σε μαύρο, μαζί με κάποιες διορθώσεις στη μετάφραση.

Zodiaki Petra TavrosΗ ιστορία έχει ως εξής: οι καθηγητές Αστρολέγης/Ζαποτέκ και Μάρλιν στέλνουν με χρονομηχανή πίσω στα τέλη του 17ου αιώνα, τους Μίκυ και Γκούφυ, για να μελετήσουν τη ζωή των πρώτων Αμερικανών αποίκων. Ενώ αράζουν σε μια θημωνιά, γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της ύπαρξης μιας μαγικής Ασσυροβαβυλωνιακής Ζωδιακής Πέτρας σε σχήμα δίσκου, που φέρνει να την μοιράσει σε 12 εκλεκτούς ένας αλλόκοτος καθηγητής Ζωδιάκης! Οι δώδεκα αυτοί εκλεκτοί παίρνουν από ένα κομμάτι με ζώδιο επάνω και αναλαμβάνουν να διδάξουν στον κόσμο την αστρολογία. Το δυναμικό δίδυμο του Μίκυ Σίτυ γυρίζει τότε στο παρόν και ξεκινά μία ξέφρενη αναζήτηση των απογόνων, προκειμένου να ξαναενώσει τη Ζωδιακή Πέτρα, αφού ο Ζωδιάκης είπε στους 12 εκλεκτούς ότι ο κάτοχός της μπορεί να γνωρίζει το άμεσο μέλλον. Όμως, το μαθαίνουν και ο Μαύρος Πητ μαζί με το Μαύρο Φάντασμα και προσπαθούν να πάρουν αυτοί τα κομμάτια. Τότε έρχονται και ενισχύσεις από τη Λιμνούπολη. Ναι, καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες της ιταλικής σκηνής Disney, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο κομφούζιο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Τόσο σεναριακά όσο και σχεδιαστικά, πρόκειται για ένα τομάκι που ανεπιφύλακτα προτείνεται στους πάντες και ανετότατα βάζω στο top 5 των τόμων Disney που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στα ελληνικά. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ιστορίες που έχει σχεδιάσει ο μεγάλος Massimo De Vita. Ενδιάμεσα στα 12 κεφάλαια, έχει και μονοσέλιδα με τις… αρετές του κάθε ζωδίου, σε αλφαβητική σειρά.

Εν κατακλείδι, η ΖΩΔΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑ είναι μία ιστορία που αξίζει να έχετε, να διαβάσετε και να αγαπήσετε, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε όχι. Και φυσικά ό,τι πρέπει για καλοκαίρι. Ενημερωτικά, τη συνήθεια που έγινε λατρεία, των καλοκαιρινών τομακίων Disney, πλέον τη συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο η Καθημερινή, μέσω των τόμων της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ DISNEY, όπου εμπεριέχονται όλες οι ιστορίες του μεγαλύτερου και σημαντικότερου δημιουργού ιστοριών Disney, του Carl Barks.