SPOTLIGHT: Αποστόλης Ιωάννου

Ένας Έλληνας δημιουργός. Μία συνέντευξη με στόχο να σκιαγραφήσει όχι μόνο το επαγγελματικό προφίλ του καλλιτέχνη, αλλά και όσα συνιστούν τη διαχρονική σχέση του με τα comics, τους συνεργάτες και το κοινό του. Κάθε μήνα, φιλοξενώ έναν Έλληνα δημιουργό comics, απευθύνοντάς του 20 – κοινές για όλους – ερωτήσεις και ποντάροντας στις μοναδικές απαντήσεις του.

spotlight-ioannou

photo: Άκης Τριανταφύλλου

Όταν ξεκινούσα αυτή τη στήλη, ήξερα ότι κάποια στιγμή θα βρισκόμουν στην άβολη θέση να μιλήσω για έναν δημιουργό με τον οποίο έχω συνεργαστεί επαγγελματικά. Αν και δεν είχα – μέχρι στιγμής – τη χαρά να τον δω να εικονογραφεί κάποιο σενάριό μου, πριν από τρία χρόνια, εκδώσαμε στην Comicdom Press την πρώτη δουλειά του, ΒΑΘΥ ΔΑΣΟΣ, ενώ είχα και την ευθύνη της επιτυχημένης καμπάνιας crowdfunding που έκανε φέτος, για ακόμη μια από τις ξεχωριστές δουλειές του, ΤΟ ΧΩΡΙΟ. Πέραν του ότι είναι ένας εξαιρετικός εικονογράφος, ο φιλοξενούμενος αυτού του μήνα ξεχωρίζει και για έναν επιπλέον λόγο: Δεν προσαρμόζει το αντικείμενο της δουλειάς του στο τι υποθέτει ότι θα ενδιέφερε το κοινό, αλλά κόντρα σε μόδες (αισθητικές και θεματικές), μοιράζεται μέσω της τέχνης του, όσα αγαπά, τον ευαισθητοποιούν και τον συγκινούν, με αφήγηση απλή, λιτή και αφτιασίδωτη. Τελευταίο, αλλά καθόλου μικρής σημασίας, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που όταν τον γνωρίσεις καλά, αναπτερώνονται οι ελπίδες σου για το ανθρώπινο είδος (κι αυτή είναι μια κουβέντα, που όσοι με ξέρουν, θα πιστοποιήσουν ότι δεν τη λέω εύκολα).

Κυρίες και κύριοι, το SPOTLIGHT του Ιουλίου έχει τη χαρά να παρουσιάζει τον Αποστόλη Ιωάννου!

LOYKY-10—- Tο πρώτο comic που θυμάμαι να διαβάζω…
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι ήταν το τεύχος “Η άμαξα” του ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ. Και την ίδια χρονιά, αν θυμάμαι καλά, διάβασα το “Η Διχόνοια” του ΑΣΤΕΡΙΞ.

—- Αγαπημένα μου comics όταν ήμουν παιδί…
ΑΣΤΕΡΙΞ, ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, ΚΟΜΙΞ (με τα παπιά), ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΜΠΛΕΪΚ, ΚΟΝΑΝ (τα ασπρόμαυρα), και ΚΟΡΤΟ ΜΑΛΤΕΖΕ.

—- Δημιουργοί comics που επηρέασαν το προσωπικό μου στιλ…
Σίγουρα ο Uderzo, τον λάτρευα από παιδί. Ο Hugo Pratt. Mου αρέσουν πάρα πολύ οι ταινίες κινουμένων σχεδίων των studio Ghibli. Δεν είναι comics, αλλά νομίζω πως ο Miyazaki με έχει επηρεάσει. Αν και διάβασα τον Jeff Smith και τον David Petersen, αφού είχα μάθει να σχεδιάζω και είχα πλησιάσει σε ένα προσωπικό στιλ σχεδιασμού, υπάρχει περίπτωση να έχω επηρεαστεί, καθώς μου αρέσουν πάρα πολύ.

—- Τρία αγαπημένα comics που θα επέλεγα να σώσω αν κινδύνευε η συλλογή μου…
Εύκολο, ένα ΑΣΤΕΡΙΞ, ένα ΚΟΜΙΞ, και ένα οποιοδήποτε του Moebius.

—- Το τελευταίο καλό comic που διάβασα…
Το τελευταίο που διάβασα ήταν το Η ΜΑΥΡΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ του Σταμπουλή! Και πρέπει να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ! Έχει και ουσία, αλλά και άφθονο γέλιο!

exofyllo_xorio—- Η δουλειά για την οποία είμαι περισσότερο υπερήφανος…

Δύσκολο… Μάλλον θα πω ΤΟ ΧΩΡΙΟ, μιας και είναι αυτό για το οποίο κόπιασα περισσότερο.

—- Το στοιχείο το οποίο θεωρώ ως το δυνατό μου “χαρτί”…
Νομίζω πως έχω μια “ευκολία” στην σύνθεση των καρέ, αλλά αυτό που με βοηθάει πιο πολύ είναι ένα μη λογικό πείσμα που έχω.

—- Η δουλειά για την οποία είμαι λιγότερο υπερήφανος…
Νομίζω όλες όσες έχουν γίνει για διαφήμιση, καθώς έχουν γίνει για να πληρώσω λογαριασμούς και δεν έχουν κανένα δημιουργικό ενδιαφέρον για εμένα.

—- Το στοιχείο το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσω στη δουλειά μου…
Θα ήθελα να υπάρχει τρόπος να βγάζω την ίδια ατμόσφαιρα, χωρίς να κοπιάζω όσο τώρα… Προφανώς δε γίνεται, όλα έχουν ένα τίμημα. Ο χρόνος, επίσης, είναι ένα μεγάλο θέμα! Θα ήθελα να γίνω “λίγο” πιο γρήγορος.

—- Ένας – εν ζωή – διεθνής δημιουργός που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του…
Δεν έχω τέτοια επιθυμία. Υπάρχουν πολλοί δημιουργοί που τους λατρεύω για αυτό που κάνουν – δε θα ήθελα να “επέμβω”.

—- Ένας – εν ζωή – Έλληνας δημιουργός που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του…
Υπάρχει ένας και, μάλιστα, έχω αρχίσει ήδη να συνεργάζομαι μαζί του. Δεν θα πω το όνομά του ούτε τι ετοιμάζουμε. Εν καιρώ.

—- Με ενοχλεί σε κάποιους συναδέλφους μου…
Δε με ενοχλεί τίποτα στους συναδέλφους. Ίσα-ίσα που μου αρέσουν αυτά που δημιουργούν.

—- Από τους συνεργάτες μου απαιτώ…
Να με διαλέγουν για αυτά που κάνω και όχι να περιμένουν να αλλάξω την αισθητική μου ή τη σχεδιαστική μου γραμμή. Ό,τι κάνω είναι 100% συνειδητό, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω τον τρόπο που κάνω τα πράγματα.

to-xorio-sample-web

—- Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι συνεργάτες μου ή/και το κοινό για τον τρόπο που δουλεύω…
Ακούω πολύ μουσική και βλέπω (ακούω) ελληνικές ασπρόμαυρες παλιές ταινίες όταν σχεδιάζω. Και συχνά-πυκνά, παίζει και άφθονος ζύθος.

—- Θα ήθελα να ρωτήσω τους ανθρώπους που αγοράζουν τα comics μου…
Αν ένιωσαν καλύτερα αφού διάβασαν το comic μου.

eksofylla

—- Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που κατέκτησα δημιουργώντας comics είναι…
Είναι πάρα πολλά πράγματα που έχω κερδίσει. Το πιο ουσιώδες είναι ότι έκανα καινούργιους φίλους… Δεν κάνω εύκολα καινούργιους φίλους, καθώς είμαι τυχερός να έχω πολύ καλούς φίλους εδώ και 25 χρόνια.

—- Σε 10 χρόνια από τώρα, με φαντάζομαι…
Παντρεμένο με παιδιά, ευτυχισμένο με φίλους, ταξίδια, μουσικές και μπύρες. (Α, και να έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά μου – βασικό.)

—- Το project που ετοιμάζω αυτή την περίοδο είναι…
Αυτή την περίοδο δουλεύω διάφορα πράγματα. Σχεδιάζω ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ #2, το οποίο θα ανέβει στο Socomic κάποια στιγμή, σύντομα. Ταυτόχρονα, σχεδιάζω ένα graphic novel. Επίσης, ξεκίνησα ένα ένα ακόμη comic, το οποίο θα ανεβαίνει σε μια διαδικτυακή σελίδα.

—- Πάντα ήθελα να με ρωτήσουν σε μία συνέντευξη…
Ποιο είναι το αγαπημένο μου βιβλίο… Tο THE LORD OF THE RINGS.

—- Αν ξεκινούσα τώρα, αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι…
Θα επέλεγα να ξεκινήσω στην ηλικία των 17 και όχι στα 30.

FaceBook | Blog

Το σχέδιο του Αποστόλη Ιωάννου, ειδικά για τους αναγνώστες της στήλης

Ioannou-spotlight

Αρχείο SPOTLIGHT