TOP SHELVES: PLANETARY

planetary coverWriter: Warren Ellis
Artist: John Cassaday
DC Comics (Wildstorm)

“Παράξενος κόσμος. Ας φροντίσουμε να παραμείνει έτσι.” Με αυτή τη φράση-κλειδί συνοψίζουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες του PLANETARY αυτόν τον εντυπωσιακό φόρο τιμής στον Εικοστό Αιώνα.

Η πλοκή ξεκινά το 1999, όταν ο Elijah Snow προσκαλείται στην Planetary Society, μια ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως “archaeologists of the impossible”, αλλά η ιστορία του PLANETARY μας πάει αρκετά πιο πίσω. Στα είκοσι-επτά τεύχη που ακολουθούν, η “πραγματική” Ιστορία του κόσμου από το 1900 ως το 2000 παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, καθώς οι πρωταγωνιστές ξετυλίγουν τα μυστικά ενός κόσμου ηρώων, υπερ-επιστημόνων, τεράτων και μυστικών αποστολών. Αναφορές σε πασίγνωστες φιγούρες της pop κουλτούρας, από τον Doc Savage, τον Tarzan και τον Godzilla, στους υπερήρωες της Marvel και της DC και τα “σκοτεινά” comics των 80s, χτίζουν έναν ολόκληρο κόσμο από pulp αναφορές.

Ταυτόχρονα, το PLANETARY αποτελεί και μια άτυπη προσωπική μελέτη του Ellis πάνω στην προέλευση του superhero genre, καθώς στήνει ένα πλούσιο background από τις pulp επιρροές που αποτελούν τις ρίζες των υπερηρωικών χαρακτήρων (καταλήγοντας, εν προκειμένω, στους υπερήρωες του Wildstorm Universe, όπου και εκτυλίσσεται το PLANETARY).

Ο τίτλος ξεκινά, φαινομενικά, ως μια σειρά από one-shots, αλλά το continuity δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του, καθώς χαρακτήρες και γεγονότα που έμοιαζαν ασύνδετα, αρχίζουν να ταιριάζουν μεταξύ τους σε μια πληρέστερη εικόνα. Ίσως, μάλιστα, το βασικό αρνητικό του PLANETARY να βρίσκεται στην φιλοδοξία του ότι θα καταφέρει να αφηγηθεί μια ιστορία με συνοχή, την ώρα που οι αναγνώστες τρέχουν σε προηγούμενα τεύχη για να θυμηθούν ποιος είναι αυτός ο δευτερεύων χαρακτήρας που οι δημιουργοί θεωρούν δεδομένο ότι είναι οικείοι.

Η εικονογράφηση του John Cassaday, διαυγής, αλλά με λίγες λεπτομέρειες στο background, ενισχύει την αίσθηση ότι αυτός είναι ο κόσμος μας, αλλά αρκετά πιο περίεργος απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει.

Γενικά, το PLANETARY είναι μία πλήρης και ενδιαφέρουσα σειρά, που έχει πράγματα να πει. Για τους fans των comics του Wildstorm Universe (STORMWATCH, THE AUTHORITY), προσφέρει μια πιο σφαιρική ματιά στον κόσμο του imprint της DC, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του. Για τους υπόλοιπους, αποτελεί μια αρκετά ολοκληρωμένη, meta παρουσίαση της pop κουλτούρας των περασμένων δεκαετιών, αλλά και μια ιστορία που περιέχει αρκετή ίντριγκα και μυστήριο ώστε να θέλει κανείς να φτάσει στο τέλος.

planetary2