Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

IstoriaKritis_cover

Writer/Artist: Παναγιώτης Γιάκας
Cretan Comics

Comics από Κρήτη: ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο. Οι τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, όπως θα θυμάστε και από εδώ, ενώ αν τους περιέγραφα, θα τους χαρακτήριζα από συμπαθητικούς έως αδιάφορούς, και πολύ δύσκολα θα πρότεινα κάποιον προς αγορά. Παρ’ όλο που υπάρχουν δημιουργοί με προέλευση την Κρήτη, που κάνουν τρομερές δουλειές, από Διαλυνά και Τζωρτζακάκη μέχρι Κυριακάκη και Κοτσιφάκη.

Το Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι ένα graphic novel 68 σελίδων, από Κρητικό εκδοτικό οίκο ονόματι Cretan Comics, αλλά σε σχέδιο ενός Θεσσαλονικιού! Εάν σας έρχονται στο μυαλό πανέμορφες δουλειές της παραγωγικότατης Σαλονικιώτικης σκηνής και σκέφτεστε ότι αυτό ίσως αξίζει την προσοχή σας, έχετε πέσει μέσα.

Ο δημιουργός του, Παναγιώτης Γιάκας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε στην Καλών Τεχνών Μιλάνου και μένει στο Ρέθυμνο. Το σχέδιό του έχει ελαστική γραμμή, με επιρροές από γελοιογραφίες και καρικατούρες και ήταν το ιδανικό για να προσδώσει τον κωμικό τόνο του εν λόγω εγχειρήματος, αν και, αρχικά, ίσως σας ενοχλήσουν τα υπερβολικά εκφραστικά-γουρλωμένα μάτια των χαρακτήρων σε κάποια καρέ. Το χρώμα είναι επαγγελματικό και το σενάριο είναι απίστευτα καλογραμμένο, χωρίς να κάνει πουθενά κοιλιά. Καλύπτει πραγματικά όλα τα βασικά σημεία της ιστορίας της Μεγαλονήσου, από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, αν και δε φτάνει μέχρι τον Χαρούλη, ο οποίος παρόλαυτα, το τίμησε κατ’ ιδίαν.

Κοστίζει 9,90€, ενώ διατίθεται προς αγορά μονάχα σε κεντρικά σημεία της Κρήτης, ενώ όσοι μένουν εκτός Κρήτης και θέλουν να το τιμήσουν, θα πρέπει να το αγοράσουν online, κάτι που το κάνει δυσεύρετο και ταυτόχρονα ντόπιο/τουριστικό προϊόν. Μάλλον γι’ αυτό και στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκε και στα Αγγλικά, με τον τίτλο THE ILLUSTRATED HISTORY OF CRETE. Πάντως, ως έκδοση είναι επιπέδου BD, αλλά με μαλακό εξώφυλλο. Προσωπικά, το προτείνω άνετα ως το καλύτερο mainstream comic από Κρήτη, αλλά και ως ιδανικό κομιξικό σουβενίρ. Κάτι σαν το Extra History του Extra Credits στο YouTube, αλλά σε comic.

Ας κλείσουμε με λίγο Ερωτόκριτο και φύγαμε για ρακόμελα.