TOP SHELVES: MIDNIGHT NATION

midnationWriter: J.M. Straczynski
Artist: Gary Frank
Image Comics (Top Cow)

Πριν από κάποιους μήνες, που φτιάξαμε μια λίστα με τους σπουδαιότερους συγγραφείς των comics, μού έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση η απουσία του Straczynski από την πενηντάδα. Δε ξέρω αν η άποψή μου για την προσφορά του διαμορφώθηκε από την αγάπη μου για το BABYLON 5 (not a comic, of course), ή αν οφείλεται στο TOP SHELVES comic που θα παρουσιάσω.

To MIDNIGHT NATION είναι μια maxi series που βγήκε από την Top Cow στις αρχές του παρόντος αιώνα. Η ιστορία ξεκινάει με τον David Grey, έναν αστυνομικό του Los Angeles, ο οποίος, ψάχνοντας για έναν φόνο, καταλήγει να του κλέψουν… την ψυχή. Έτσι, βρίσκεται στο “The Place In-Between”, κάτι σαν μια παράλληλη με τη δική μας διάσταση, όπου ζουν όλοι οι ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι. Με τη συντροφιά μιας μυστηριώδους κοπελιάς, ονόματι Laurel, ξεκινάει με τα πόδια ένα ταξίδι ως τη Νέα Υόρκη. Εκεί, ελπίζει να καταφέρει την ανάκτηση της ψυχής του.

Η γεμάτη θεολογικά στοιχεία ιστορία είναι, στην ουσία, μια υπαρξιακή αφήγηση, που περιγράφει την αναζήτηση του Ανθρώπου. Τί μας κάνει αυτό που είμαστε; Για τί ζούμε; Και, τελικά, υπάρχει ελπίδα και τί στην ευχή σημαίνει αυτό; Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω τα πολλά και ενδιαφέροντα μυστικά της υπόθεσης, ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει τους απάνθρωπους “Walkers”, συναντά “ξεχασμένους” ανθρώπους και τον Λάζαρο αυτοπροσώπως, και οδεύει σε μια οδύσσεια με κεντρικό νόημα “η διατήρηση της ελπίδας κόντρα σε κάθε πιθανότητα”. Το τέλος του comic στο 12ο τεύχος, είναι τόσο πρωτότυπο όσο και συγκινητικό. Το MIDNIGHT NATION είναι από τα δυο-τρία comics που με κάνουν να δακρύζω.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η μοναδική μαεστρία του Straczynski (AMAZING SPIDER-MAN, SUPREME POWER, RISING STARS, DREAM POLICE) να γράφει ταξίδια στο χρόνο. Σου παρουσιάζει την ίδια σκηνή δύο φορές – την πρώτη την παρακολουθείς από την πλευρά του παρελθοντικού χαρακτήρα, ενώ τη δεύτερη από την πλευρά του μελλοντικού. Είναι πραγματικά κομμάτι συγγραφικής μαγείας το πως μπορεί και παρουσιάζει το ίδιο ακριβώς πράγμα από διαφορετικές απόψεις, μέσα στην ίδια ιστορία.

Midnight-Nation-1.023Αφιερώνοντας δυο λόγια στο σχέδιο, η δουλειά του Gary Frank (SUPREME POWER, SUPERGIRL, GEN 13) είναι εξαιρετική, ρεαλιστική και γλαφυρή. Θα προσθέσω, επίσης, την ευχαρίστησή μου για την αίσθηση συνέχειας, συνοχής και συνέπειας που δίνεται από το γεγονός ότι ολόκληρη η ιστορία σχεδιάζεται από έναν μόνο καλλιτέχνη.

Θα κλείσω το σύντομο αφιέρωμα σε αυτό το αριστουργηματικό comic, με μια geekουλίστικη πληροφορία. Κατά το τέλος, ο Κακός φέρνει στιγμιαία τον David σε επαφή με όλη τη δυστυχία και τη μιζέρια του κόσμου. Στα ξεχωριστά τευχάκια, αυτό το κομμάτι απλωνόταν σε ένα γεμάτο, χορταστικό, τρομακτικό δισέλιδο. Για άγνωστους, σε εμένα, εκδοτικούς (;) λόγους, αυτή η εικόνα στο collected trade paperback έχει συμπιεστεί σε μία σελίδα, μειώνοντας αρκετά τον αντίκτυπο που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας στον αναγνώστη.