ONLINE COMICS: JEROOM INC.

aBQWXY1_700bWriter/Artist: Jeroom Snelders
https://www.facebook.com/Jeroom.Inc?fref=ts

Νιώθω πως το σημερινό άρθρο θα είναι λακωνικότατο, γιατί δεν έχω λόγια γι’ αυτό που μόλις ανακάλυψα:

Πιθανώς να γνωρίζετε ήδη το Βέλγο καλλιτέχνη Jeroom Snelders. Προσωπικά, είχα δει μια-δυο δουλειές του, οι οποίες είχαν γίνει viral, μα αγνοούσα το δημιουργό τους. Ο Jeroom είναι Βέλγος και έχει εκδώσει πολλά έργα του στο περιοδικό HUMO. Δυστυχώς γράφει στα φλαμανδικά, αφήνοντας αποκλεισμένους εμάς που δεν τα είχαμε επιλογή στο Γυμνάσιο. Την κατάσταση έρχεται να σώσει η σελίδα του στο Facebook, η οποία έχει ουκ ολίγα strips του, μεταφρασμένα στα αγγλικά.

Οι δουλειές του ποικίλουν, θεματικά και οπτικά. Ο Jeroom διασκεδάζει, παίρνοντας παλιούς πίνακες, στους οποίους προσθέτει διαλόγους ή απλά μια λεζάντα. Όντας σταθερά εύστοχος, το αποτέλεσμα είναι πάντα εξαιρετικά αστείο. Συχνά μάλιστα, επιλέγει θρησκευτικούς πίνακες και έχω γελάσει τόσο πολύ μαζί τους, που έχω αρχίσει ήδη να ετοιμάζω βαλίτσες για τη κόλαση. Παράλληλα, φτιάχνει strips με χαριτωμένα ζωάκια που κάνουν φρικτά πράγματα: χτυπιούνται, βιάζουν, σκοτώνονται, και όλα αυτά χωρίς gore σκηνές, χωρίς να χυθεί ούτε μια στάλα αίμα. Μπροστά τους, τα Happy Tree Friends θα έτρεμαν σύγκορμα. Πέρα από αυτά, ο Jeroom φτιάχνει διάφορα strips με ήρωες εμπνευσμένους από τη ναζιστική Γερμανία, πακέτα κορν φλέικς, στοιχεία ποπ κουλτούρας, εξωγήινους, τη Λάσσυ και τον Ποπάυ. Ναι, ναι, όλα αυτά και συχνά, όλα μαζί.

269250_154411671390763_283865367_nΌσον αφορά το visual part, ο Snelders χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές. Άλλες φορές σχεδιάζει ρεαλιστικά, άλλες κάνει κολάζ, στη σειρά με τα ζωάκια κάνει γλυκούλικα σχεδιάκια και, πολύ συχνά, συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Επίσης, ο δημιουργός έχει μια ιδιαίτερη σχεδιαστική αντίληψη, που παίζει πολύ με το κιτς, και την αισθητική των 80s (ή 90s, κάπου εκεί, τα μπερδεύω λίγο).

Το σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρον, και προσωπικά, με ευχαριστεί ιδιαίτερα να βλέπω τη δουλειά ενός καλλιτέχνη που δεν έχει κατασταλλάξει σε ένα μοναδικό και συγκεκριμένο στιλ. Το αποτέλεσμα γίνεται έτσι πιο φρέσκο, και διαβάζεται μονορούφι.

466117_166690273496236_352455054_oO Jeroom Snelders έχει εκδώσει τα έργα του σε δύο συλλογές, το RUDY (2002) και το HETO HOL VAN DE REET (2003) και έχει κερδίσει το Belgium Press Cartoon 2002. Αν και η μόνη επαφή που μπορούμε να έχουμε με τις δημιουργίες του είναι μια σελίδα στο Facebook (εμείς οι μή φλαμανδόφωνοι έστω), πιστεύω ότι είναι υπεραρκετή για να σας φτιάξει τη μέρα.