SNAPSHOT REVIEWS 08-10-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

WONDER WOMAN #44Wonder Woman 044
Writer: Meredith Finch
Artist: David Finch
DC Comics

Το run της οικογένειας Finch συνεχίζεται στο WONDER WOMAN, αλλά – δυστυχώς – μαζί του συνεχίζεται και η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης. Η Wonder Woman μοιάζει κομπάρσος στην ίδια της τη σειρά με τις εξελίξεις να την καθοδηγούν, ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Δεν είναι ότι δε συμβαίνουν πράγματα. Συμβαίνουν. Η Wonder Woman δέχεται επίθεση από κάποιον Aegeus, οι Μοίρες βρίσκονται νεκρές, προκαλώντας κλυδωνισμούς στον Όλυμπο, ενώ η Donna Troy καταφθάνει και αυτή στο Λονδίνο (όπου ζει η Diana). Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά η Wonder Woman τα παρακολουθεί μαζί μας σαν θεατής, αντί να είναι η πρωταγωνίστρια. Τελικά το βάρος του run των Azzarello και Chiang έχει πέσει ασήκωτο στους ώμους των Finch (sorry David, σε παίρνει κι εσένα η μπάλα, φουκαρά).

Batman - Superman 024BATMAN/SUPERMAN #24
Writer: Greg Pak
Artists: Yildiray Cinar, Howard Porter, Adrian Cinar
DC Comics

Καλώς ήλθατε στο BATMAN/SUPERMAN, ένα comic που θα ήταν πιο ταιριαστό αν λεγόταν MECHA-JIM GORDON/CLARK KENT, αφού πρωταγωνιστούν ο Gordon με το μηχανικό Bat-Suit του και ο αποδυναμωμένος Superman. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι ένα έξοχο παράδειγμα του στραβού δρόμου που έχουν πάρει τα μηνιαία τεύχη από τον καιρό που έγιναν απλά κεφάλαια στο μελλοντικό trade paperback. Ο Superman έρχεται στα χέρια με τον Aquaman (ποιος ήρθε;), προσπαθώντας να σταματήσουν τον Ukar (συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;) που θέλει να αποκτήσει το μίνι-ήλιο που φτιάχνει η Wayne-Tech σε μια πλατφόρμα στον ωκεανό (φέρτε μας τον ψυχίατρο, να δούμε τι θα γίνει…). Έτσι στα ξεκάρφωτα!

Το πρόβλημα δεν είναι η ανούσια τρέλα της ιστορίας, αλλά το γεγονός ότι ξεκινάει μία ιστορία έτσι στα ξεκάρφωτα, λες και μόλις τελειώσαμε το προηγούμενο τεύχος. Προσωπικά δε θυμόμουν τίποτα, κι ας είχα διαβάσει όλα τα προηγούμενα τεύχη. Βάλτε, ρε άνθρωποι του Θεού, δυο διαλόγους που να μας συνδέουν με τα προηγούμενα. Διαβάστε λίγο AMAZING SPIDER-MAN, όπου ο Stan Lee έκανε ολόκληρη την αναδρομή της ζωής του Peter στις δύο πρώτες σελίδες. Για όνομα!

SUPERMAN/WONDER WOMAN #21Superman - Wonder Woman 021
Writer: Peter J. Tomasi
Artist: Doug Mahnke
DC Comics

Και μετά το παραπάνω παραλήρημα, προχωράμε στον επόμενο team-up τίτλο του Man of Steel, όπου συνεχίζεται το storyline με την ταυτότητα του Superman να είναι – πλέον – δημόσια γνωστή. Οι – πάντα σατανικές – κυβερνητικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μαζέψει όλο το supporting cast του Superman και ανακρίνουν (με τη βοήθεια και της Wonder Woman) τους πάντες, με πρώτη και καλύτερη, φυσικά, τη Lois Lane (το τρίγωνο Clark-Diana-Lois παίζει πολύ τον τελευταίο καιρό και μου μυρίζουν εξελίξεις), ώσπου μπουκάρει ο Superman και ζητάει εξηγήσεις.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια super μυστική βάση, στην οποία – όλως τυχαίως – κρατούνται και μερικοί super-villains. Τώρα, θέλω να μαντέψετε τι θα ακολουθήσει:
Α) Η ανάκριση τελειώνει και όλοι φεύγουν ήσυχα κι ωραία.
Β) Κάποιος απελευθερώνει του villains και γίνονται όλα λαμπόγυαλο.

Μπράβο, το βρήκατε.

Superman 044SUPERMAN #44
Writer: Gene Luen Yang
Artist: John Romita Jr.
DC Comics

Σε όλο το “Truth” storyline, ένα πράγμα είναι – τελείως – ξεκάθαρο. Το ότι οι editors των τίτλων του Superman τα έχουν κάνει ρόιδο. Το SUPERMAN #44, που κυκλοφορεί τελευταίο από όλους τους υπόλοιπους τίτλους του μήνα, μας εξιστορεί γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μόλις έχει γίνει γνωστή η μυστική ταυτότητα του Superman. Άρα πώς να ανησυχήσεις όταν ο Perry White και οι υπόλοιποι κρατούνται όμηροι; Αφού έχεις διαβάσει το “μέλλον” και ξέρεις ότι είναι καλά! Κατά τα άλλα ο Superman μπλέκει με την Livewire και τον Killer Croc σε μια – εντελώς, μα εντελώς – αδιάφορη μάχη.

Αλλά τα παράπονα δεν τελειώνουν εδώ! Γενικά, δεν είμαι ιδιαίτερα fan του Romita Jr. Είναι ένας ικανότατος και σταθερότατος σχεδιαστής που απλά δεν είναι και τόσο του γούστου μου. Όμως, επειδή έχω διαβάσει και καμιά εκατοστή τεύχη του, πιστεύω ότι το SUPERMAN #44 είναι μια από τις χειρότερες στιγμές του. Δεν ξέρω αν βαριέται ή έχει ξενερώσει με το υλικό με το οποίο έχει να δουλέψει, πάντως το αποτέλεσμα είναι – και σε αυτόν τον τομέα – απογοητευτικό.

BATMAN ANNUAL #4Batman Annual 04
Writers: James Tynion IV
Artist: Roge Antonio
DC Comics

Το BATMAN ANNUAL #4 κάνει ένα διάλειμμα από το όλο “ο Gordon είναι ο νέος Batman” story και εστιάζει στον Bruce. Έναν Bruce που δε θυμάται την προηγούμενη ζωή του και, όσο του την εξηγεί ο Alfred, δε θέλει να την ξανα-ακολουθήσει. Η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα πιο βαριά όταν επιστρέψει στην έπαυλη των Wayne, μετά τη – μικρή χρονικά – περίοδο κατά την οποία είχε μετατραπεί σε Arkham Asylum. Τα πράγματα περιπλέκονται, βέβαια, όταν εμφανίζονται οι Riddler, Clayface και Mr. Freeze, οι οποίοι – σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κρατουμένους – δεν εγκατέλειψαν την έπαυλη.

Αρκετά καλή δουλειά από τους Tynion και Antonio, που δίνουν τον κατάλληλο τόνο και ύφος στην ιστορία. Ιδιαίτερα, βλέποντας την προσπάθεια του Alfred να “ξαναζωντανέψει” τον Bruce, νιώθεις κι εσύ τον πόνο του και το βάρος που φέρει. Γενικά, πρόκειται για μια ιστορία που πετυχαίνει το στόχο της, χωρίς μεγάλα λόγια και υπερβολές, κάτι που την κάνει να φαίνεται αριστούργημα μπροστά στα υπόλοιπα τεύχη που είδαμε.