iZOMBIE S02E01: “Grumpy Ol’ Liv”

IZOMBIEΣκηνοθεσία: Michael Fields
Σενάριο: Rob Thomas
Πρωταγωνιστούν: Rose McIver, Malcolm Goodwin, Rahul Kohli, David Anders, Robert Buckley
The CW

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο περιέχει σημαντικά και μη spoilers για το συγκεκριμένο επεισόδιο και τη σειρά γενικότερα. Αν σκοπεύετε να το δείτε και δε θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Κάποιες νέες σεζόν ξεκινούν δυναμικά, βασιζόμενες στην ώθηση που ενδεχομένως τους έχει δώσει κάποιο cliffhanger στο τέλος της προηγούμενης. Κάποιες άλλες ξεκινούν λίγο μουδιασμένα και μάλλον απογοητεύουν, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών των προηγούμενων επεισοδίων. Και κάποιες άλλες μοιάζουν να μη νοιάζονται για προσδοκίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί και μας παρουσιάζουν μια από τα ίδια.

Στην περίπτωση του iZOMBIE, όμως, αυτά τα ίδια είναι και αυτά που θέλουμε! Η τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου comic των Chris Roberson (SUPERMAN, CINDERELLA: FROM FABLETOWN WITH LOVE) και Mike Allred (MADMAN, X-STATIX) άφησε μια κληρονομιά αυθεντικής διασκέδασης κατά την προηγούμενη σεζόν και αυτό ακριβώς φροντίζει να κάνει με το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, με τον τίτλο “Grumpy Ol’ Liv”. Και το ότι είδαμε μια από τα ίδια σημαίνει κυρίως ότι είδαμε όλα αυτά που θέλαμε να δούμε.

Είδαμε, λοιπόν, τους πρωταγωνιστές να αντιμετωπίζουν όλα όσα έφερε το φινάλε της προηγούμενης σεζόν, τρεις μήνες μετά – αν και τα πρώτα δευτερόλεπτα του επεισοδίου βάλθηκαν να μας μπερδέψουν. Και οι μεγαλύτερες εξελίξεις αφορούν σε τρεις πρωταγωνιστές.

Η Liv, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει την οργή σχεδόν όλων όσων αγαπά. Οι απελιπσμένες πράξεις της στο τέλος της πρώτης σεζόν την έχουν φέρει μακριά σχεδόν από όλους, θυμίζοντας τη Liv του πιλότου της σειράς. Ο Major, από την άλλη, αποκτά μια νέα ικανότητα που θα τον καταστήσει τον καλύτερο κυνηγό zombies στον κόσμο! Και σύντομα, θα βρει (απρόθυμα, είναι η αλήθεια, και τον εργοδότη του). Και ο Blaine παραμένει στο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι είναι πλέον θνητός. Τώρα, μάλιστα, είναι που χοντραίνει το παιχνίδι – μη σας ξεγελά η αθώα χωριστρούλα του! Οι εξελίξεις αυτές παρουσιάζονται είτε στον τομέα του exposition είτε σκόρπιες μέσα στο επεισόδιο, ανάμεσα στις σκηνές που αφορούν στο murder mystery της εβδομάδας.

iZombie-2

Αυτό, μάλιστα, μου φάνηκε περισσότερο αδιάφορο από ότι συνήθως. Βέβαια, οι procedural εξελίξεις του επεισοδίου αποτέλεσαν (ως συνήθως) απλά την αφορμή για να δούμε τις νέες ιδιοτροπίες του χαρακτήρα της Liv. Αυτή τη φορά αναγκάστηκε να φάει το μυαλό ενός στριμμένου και μισάνθρωπου γέρου, οπότε καταλαβαίνετε πόσο απολαυστικό μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα. Ξινισμένα μούτρα, γεροντικές προσβολές και άθφονα ρατσιστικά σχόλια αποτέλεσαν τα spikes στο comedy relief αυτού του επεισοδίου!

Και η Rose McIver ήταν και αυτή τη φορά απολαυστική, ως διχασμένη Liv, καθώς απέκτησε για μια ακόμη φορά νέες υποχρεώσεις στο ρόλο της, αλλά παρέμεινε σταθερή στα βασικά χαρακτηριστικά που καλείται να προσδώσει στο ρόλο της, επεισόδιο με το επεισόδιο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δύσκολη αυτή η υποχρέωση, αλλά σίγουρα είναι απολαυστική. Όσο, όμως, κι αν είναι απολαυστικό να παρακολουθεί μια albino κοπελίτσα να υποδύεται έναν στριμμένο γέρο, την παράσταση έκλεψε για μια ακόμη φορά ο – γεννημένος να υποδύεται sleazy villains και πάλι να σε κερδίζει – David Anders, στο ρόλο ενός Blaine που ψάχνει να βρει ξανά τον γλοιώδη εαυτό του!

Παρά το γεγονός, τέλος, ότι το “Grumpy Ol’ Liv” θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε επεισόδιο (άλλωστε, δεν αποτέλεσε την υπερπαραγωγή ή το μπουκωμένο επεισόδιο που συνηθίζουν να ανοίγουν μια νέα σεζόν σε comic related σειρές – κάτι που παραδόξως δεν έκαναν ούτε οι πρεμιέρες των φετινών superhero σειρών), έθεσε τη βάση για το υπόλοιπο της σεζόν. Όπως φαίνεται, ο κεντρικός villain φέτος δε θα είναι άλλος από την εταιρεία Max Rager, η οποία ήδη έχει χωθεί για τα καλά στις ζωές των πρωταγωνιστών και επέλεξε ως πρώτο θύμα της τον Major, ο οποίος περνά μια ακόμη μεγάλη μεταμόρφωση στο τέλος αυτού του επεισοδίου – αυτή σε zombie GPS και απρόθυμο δολοφόνο κατά συρροή φιλήσυχων και μη zombies. Και θεωρώ ότι οι δημιουργοί μας επιφυλάσσουν κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις με τον πληθυσμό των zombies του Seattle στο μέλλον.

Το iZOMBIE, λοιπόν, παραμένει εξίσου απολαυστικό και φέτος, διατηρώντας τη συνταγή του να μην παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του και του να περιστρέφεται γύρω από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες και το ταλέντο ολόκληρου του cast – όλοι, ανεξαιρέτως, άλλωστε, είχαν τον δικό τους χρόνο στους προβολείς, σε αυτό το πρώτο επεισόδιο.