To Charlie Hebdo Προκαλεί Την Οργή Της Ρωσίας

Σατιρίζοντας την πτώση του Ρώσικου επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο

Το τελευταίο φύλλο του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε (τεύχος #1215), εμπεριέχει δύο γελοιογραφίες που σατιρίζουν καυστικά τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συνδέοντας όμως τους βομβαρδισμούς με την πτώση του Ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, που κόστισε τη ζωή σε 224 επιβαίνοντες, και τα αίτια της οποίας ακόμα διερευνώνται.

Στην πρώτη, ένα κρανίο λέει πως έπρεπε να είχε πετάξει με την Air Cocaine, ενώ η λεζάντα γράφει “Οι κίνδυνοι των ρωσικών πτήσεων χαμηλού κόστους”, και στη δεύτερη, η λεζάντα γράφει “Ισλαμικό κράτος: η ρωσική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς”.

charlie-hebdo

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης αποκάλεσε ιερόσυλη αυτή τη διακωμώδηση, και για τα σκίτσα είπε πως είναι απαράδεκτα και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Επίσης, η Maria Zakharova, του Υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε στο facebook της “είναι κανείς ακόμα Charlie;”, προκαλώντας χιονοστιβάδα σχολίων.

Η απάντηση του αρχισυντάκτη του περιοδικού, Gerard Biard, ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση παράλογη και τονίζοντας πως το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί το περιοδικό για να δημιουργήσει διένεξη εκεί που δεν υπάρχει, το οποίο συνιστά συνήθη χειραγώγηση ολοκληρωτικών καθεστώτων. “Το περιοδικό είναι ασεβές, ενώ σέβεται τις αξίες της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης, τις οποίες οι Ρωσικές δυνάμεις δεν σέβονται”, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε πως οι Γάλλοι δημοσιογράφοι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, ενώ δεν εκπροσωπούν τις επίσημες απόψεις της Γαλλικής κυβέρνησης.