Previews Picks

November 2015

Το πρώτο PREVIEWS PICKS του relaunched Comicdom.gr είναι γεγονός και μπορεί το design της στήλης να άλλαξε αρκετά (όπως και το design ολόκληρου του site, προφανώς), αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό: οι ακούραστοι συντάκτες μας συνεχίζουν απτόητοι να ξεφυλλίζουν τον ογκώδη κατάλογο παραγγελιών της Diamond και να σας παρουσιάζουν τις επιλογές τους, σε μόνιμη βάση.

Αυτό το μήνα, οι άνθρωποι που ανέλαβαν να σας προτείνουν τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα comics που θα κυκλοφορήσουν σε δύο μήνες, και παράλληλα να προσπαθήσουν να σας γλιτώσουν από πιθανές “παγίδες”, οι οποίες θα βλάψουν το πορτοφόλι σας, αλλά και το κάρμα σας ως αναγνώστες, είναι η Ερατώ Κονδύλη, που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες εκδοτικές, και ο Δημήτρης Σακαρίδης, που θα ξεκοκαλίσει τα πιο “φτωχικά” listings στο δεύτερο μισό του PREVIEWS…

Blue Pages

Οι Blue Pages του τρέχοντος PREVIEWS ήταν μια πραγματική πρόκληση. Με την πρώτη ματιά, φαντάζουν πολύ φτωχές. Εν τέλει, και μετά απο αρκετές, πιο προσεκτικές ματιες, κάποια κομμάτια ξεχωρίζουν, παρ’ ότι, ως επί το πλείστον, οι μεγάλες εταιρίες καταφεύγουν στα ευπώλητά τους και στη γνωστή, συνεχή τους ανακύκλωση…

Silver Surfer #1

$3.99 page M14 Marvel Comics

O Silver Surfer με τη φιλενάδα του την Dawn Greenwood επιστρέφουν στη γη για τσάι και συμπάθεια και για να της δείξει τον πλανήτη όπως δεν τον έχει ξαναδεί ποτέ. Ένα jumping point, για όποιον ενδιαφέρεται και μια (κατά πως φαίνεται) fun ιστορία με το αγαπημένο ασημί αγόρι.

Leaving Megalopolis: Surviving Megalopolis #1

$3.99 page 43 Dark Horse Comics

(Previously on KickStarter: Οι superheroes της Megalopolis τα έχουν πάρει στο κρανίο και σκοτώνουν κόσμο για άγνωστη αιτία!)

Τώρα, οι κάτοικοι που επιβίωσαν επιστρέφουν (για ακόμη πιο άγνωστη αιτία) στην πόλη που επικρατεί ο πανικός και προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι σατανικοί super- heroes και οι common people που προσπαθούν να επιβιώσουν δίνουν υποσχέσεις για πολύ fun πράγματα.

The Legend Of Wonder Woman 1

$3.99 page 66 DC Comics

Ένα miniseries με – yet another – origin story για την Wonder Woman! Γιατί ποτέ δεν θα βαρεθούμε να διαβάζουμε origin stories! Το saving grace του comic είναι η δημιουργός του, Renae De Liz και η (κλασσική και αγαπημένη) Wonder Woman, στο φυσικό της περιβάλλον.

Suicide Squad Most Wanted: Deadshot/Katana #1

$4.99 page 68 DC Comics

Στην DC, προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι. Η ταινία SUICIDE SQUAD έχει ήδη εκνευρίσει όλο τον κόσμο (για κάποιο λόγο που δεν έχω ασχοληθεί να μάθω) και τώρα ελπίζουν να κάνουν πωλήσεις από το ίδιο, παθιασμένα εκνευρισμένο, κοινό.

Εστιάζοντας, βέβαια, σε δύο χαρακτήρες που (αν δεν κάνω λάθος) έχουν μέχρι τώρα παραμείνει στο απυρόβλητο. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

Επίσης: Φανταστικό εξώφυλλο!

Luna The Vampire #1

$3.99 page 144 IDW Publishing

Στο διάστημα ζουν τέρατα και η πρωταγωνίστρια έχει μια πράσινη, άσχημη μάγισσα για φίλη. To comic αυτό απευθύνεται στους θαυμαστές του Edward Sissorhands, του My Little Pony και του Adventure Time.

Αυτή η περιγραφή κρίθηκε αρκετή από την IDW σαν promotion, άρα εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.

Amazing Forest #1

$3.99 page 145 IDW Publishing

Μία φιλόδοξη ανθολογία, γραμμένη από τον Erick Freitas και τον Ulises Farinas. Υπόσχεται αλληγορίες και ταλαντούχους artists, σκοτεινιά και τρέλα. Εγώ απλά ελπίζω ο Farinas να γράφει τόσο καλά όσο σχεδιάζει.

Από τα λίγα που κατάλαβα πάντως, το επίπεδο του artwork θα είναι ασυνήθιστα και ευχάριστα υψηλό, ενώ το writing των δύο πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών μπορεί να είναι από αριστούργημα της λογοτεχνίας, μέχρι εντελώς σκουπιδένιο (“όπου ακούς πολλά κεράσια…”).

Διατηρώ ελπίδες πως θα τείνει προς το καλό, αλλά δεν θα έπεφτα από τα σύννεφα σε καμία περίπτωση.

Gutter Magic #1

$3.99 page 147 IDW Publishing

Αν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε πολεμηθεί με μαγεία, στη Νέα Υόρκη του σήμερα οι βαρώνοι του εγκλήματος θα είχαν μαγικές δυνάμεις και ένας κύριος εν ονόματι Cinder Byrnes, πασχίζοντας να ανακαλύψει τα μυστικά της μαγείας, θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με έναν από αυτούς.

Ενδιαφέρον, σχετικά, premise, παρότι (ή και χάρη στο ότι) μοιάζει εμπνευσμένο από RPG.

Cry Havoc #1

$3.99 page 176 Image Comics

Λεσβίες, λυκάνθρωποι, στα χακί και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αυτές είναι οι μόνες πληροφορίες που μας δίνονται για το story του CRY HAVOC. Δεν πειράζει όμως, μας καλύπτουν τα ονόματα των Simon Spurrier και Ryan Kelly στη δημιουργική ομάδα αλλά και η υπόσχεση πληθώρας από colorists.

Four Eyes: Hearts Of Fire #1

$2.99 page 180 Image Comics

Το καινούριο arc του FOUR EYES θα βρίσκεται σε λίγο καιρό στα χέρια μας. Αυτή είναι μια είδηση που είμαι βέβαιη μπορεί να χαροποιήσει πολύ κόσμο.

Ο Joe Kelly, μαζί με τον Max Fiumara, πιάνουν την ιστορία του Enrico και του δράκου του, από ‘κει που την είχαν αφήσει, ενώ οι δύο πρωταγωνιστές οδεύουν προς την ενηλικίωση.

Prophet: Earth War #1

$3.99 page 186 Image Comics

Καινούριο arc και για το PROPHET. Για το story δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να πω: κάποιος επαναστατείεναντίον κάποιου για να κλέψει κάτι.

Το artwork του Μυλωνογιάννη είναι, ως συνήθως, εξαιρετικό, ενώ, από το sneak preview ξεχωρίζει, πραγματικά, και το coloring του τεύχους.

Green Pages

Ιδιαιτέρως φτωχό από ενδιαφέρουσες επιλογές, είναι αυτό το μήνα το πράσινο κομμάτι της “γκουμούτσας” που στέλνει η Diamond στα κομιξάδικα ανά την υφήλιο. Μη σας μπερδεύει η ποσότητα των Picks που ακολουθούν (δώδεκα, ζωή να ‘χουν), καθώς αρκετά από αυτά μόνο πραγματικά Picks δεν είναι, αλλά κάπως πρέπει να δικαιολογήσω τον παχυλό μισθό μου…

American Monster #1

$3.99 page 238 PublisherAfterShock Comics

Νέο comic του Brian Azzarello, οπότε είναι βέβαιο πως αρκετοί αναγνώστες (αυτού του post, αλλά και γενικότερα) σκίζουν τα εσώρουχά τους.

Προσωπικά, τον θεωρώ έναν από τους πιο pretentious και υπερτιμημένους συγγραφείς που έχουν περάσει ποτέ από τα αμερικανικά comics, και η μόνη περίπτωση να σκεφτόμουν να δοκιμάσω την όποια καινούργια σειρά του, θα ήταν αν τα τεύχη πωλούνταν με complimentary σοκολατάκια. (Χμμμ… Να ένα πρωτότυπο marketing trick…)

Τα εξώφυλλα του Dave Johnson, πάντως, θα είναι ωραία.

Code Pru #1

$3.99 page 257 PublisherAvatar Press

Ας προσπεράσουμε για λίγο το ότι ο Garth Ennis γράφει συνήθως μαλακίες…

Ας προσπεράσουμε για λίγο το ότι το batting average της Avatar είναι χειρότερο από τετραπληγικού leadoff hitter…

Ας προσπεράσουμε για λίγο ακόμη και το ότι το plot του comic αναμιγνύει cop action με ζόμπι, βρικόλακες και διάφορα άλλα τέρατα…

Αυτό το πανάσχημο εξώφυλλο, πώς γίνεται να το προσπεράσουμε;;;

Mighty Morphin Power Rangers #0

$3.99 page 266 PublisherBoom! Studios

Λόγω ηλικίας, ιδιοσυγκρασίας και προσωπικής αισθητικής, δεν υπήρξα ποτέ fan των Power Rangers. Όχι, ας τοποθετηθώ πιο σωστά… Λόγω ηλικίας, ιδιοσυγκρασίας και προσωπικής αισθητικής, δεν άντεξα ποτέ στη ζωή μου να δω περισσότερο από 20 λεπτά Power Rangers!

Οπότε, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο comic δεν απευθύνεται ούτε στο ελάχιστο σε μένα, ή σε αναγνώστες σαν εμένα.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω, που αγαπούν τους Power Rangers, που μεγάλωσαν με Power Rangers, που ενδεχομένως εξακολουθούν να βλέπουν τακτικά τα παλιά επεισόδια των Power Rangers! Ε, γι’ αυτούς είναι και αυτό το comic… και ευτυχώς για την Boom!, είναι μάλλον κάμποσοι.

Kelly Green: The Complete Collection

$59.95 page 287 PublisherClassic Comics Press

Ένα graphic novel KELLY GREEN έπεσε στα χέρια μου πριν από περίπου 20-21 χρόνια, εντελώς τυχαία, σε μια σκονισμένη αποθήκη κάπου στην Καλλιθέα. Εντυπωσιάστηκα αμέσως, τόσο από την ποιότητα της έκδοσης, όσο και από το εκπληκτικό artwork, και έτσι αναζήτησα κι άλλα, όμως δυστυχώς δεν ήταν καθόλου εύκολο να τα βρω στα αγγλικά (οι πρωτότυπες εκδόσεις ήταν γαλλικές).

Αν αντιμετωπίσατε αντίστοιχες δυσκολίες, ή αν απλά αναζητείτε ένα εξαιρετικό κλασικό comic για να διαβάσετε, αυτή η συλλογή των πέντε graphic novels, από τους κολοσσούς των αμερικανικών comic strips, Leonard Starr και Stan Drake είναι οπωσδήποτε αυτό που χρειάζεστε!

Red Sonja (Vol. 3) #1

$3.99 page 298 PublisherDynamite Entertainment

Ερώτηση #1: Υπήρξε κάποιος ειδικός όρος στη συμφωνία της Dynamite με το τυπογραφείο να είναι όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι άνθρωποι που θα εργαστούν στην εκτύπωση του συγκεκριμένου comic, γυναίκες; Και αν όχι, γιατί;

Ερώτηση #2: Υπήρξε κάποιος ειδικός όρος στη συμφωνία της Dynamite με την Diamond Comic Distributors να είναι όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι άνθρωποι που θα εργαστούν στη διανομή του συγκεκριμένου comic, γυναίκες; Και αν όχι, γιατί;

Ερώτηση #3: Υπήρξε κάποιος ειδικός όρος στη συμφωνία της Dynamite με την Diamond Comic Distributors να είναι όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι retailers που θα αγοράσουν αυτό το comic προς πώληση στα κομιξάδικά τους, γυναίκες; Και αν όχι, γιατί;

Όσοι έχουν δει το solicitation του τεύχους, θα αντιληφθούν τη λεπτή ειρωνεία και τον διακριτικό σαρκασμό των παραπάνω ερωτήσεων. Ή και όχι…

(Αλλά αν όχι, γιατί;)

Crepax: Dracula, Frankenstein, And Other Horror Stories

$75.00 page 320 PublisherFantagraphics Books

Ο Guido Crepax, γνωστός στο ευρύ κοινό (καλά, δεν είναι και τοοοοόσο ευρύ) κυρίως για το αριστουργηματικό comic VALENTINA (προσπεράστε την τσόντα του πράγματος – πρόκειται για μια κορυφαία δουλειά από αφηγηματικής και τεχνικής άποψης) έχει πίσω του ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, στο χώρο του ερωτικού comic (κυρίως, αλλά όχι μόνο).

Η Fantagraphics, πιστή στην αποστολή της να φέρει στο αναγνώστικό κοινό τα κορυφαία comics από όλες τις εποχές και όλες τις ηπείρους, θα εκδώσει τα άπαντα του δημιουργού σε δέκα υπερπολυτελή coffee table hardcovers, που συνολικά θα σας κοστίσουν περίπου όσο μία μικρή μοτοσικλέτα ή μία μεγάλη τηλεόραση.

Comics Dementia

$19.99 page 320 PublisherFantagraphics Books

Τα odds and ends του Gilbert Hernandez από το original run του LOVE AND ROCKETS, αρκετά από τα οποία είναι (σχεδόν) ισάξια με τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες δουλειές του στον τίτλο (POISON RIVER, BLOOD OF PALOMAR, X).

Με δεδομένο ότι ο Gilbert είναι ενας από τους 6-7 κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία των comics, ο μόνος λόγος για να μην το αγοράσετε είναι να έχετε ήδη τα πρωτότυπα τεύχη, ή τα first edition paperbacks. Ή να είστε ηλίθιοι, αλλά αυτό το αποκλείω…

The Tipping Point

$29.95 page 342 PublisherHumanoids

Αν μη τι άλλο, φαίνεται φιλόδοξο… Μια ανθολογία που φιλοξενεί ορισμένους πραγματικά σπουδαίους δημιουργούς, από τις ΗΠΑ (Paul Pope, Bob Fingerman), την Ευρώπη (Enki Bilal), την Ιαπωνία (Naoki Urasawa), αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία (Eddie Campbell) και μάλιστα με ενιαίο theme.

Εδώ καπου είναι που τα χαλάμε. Όχι γιατί είμαι αντίθετος με τη λογική των θεματικών ανθολογιών, αλλά γιατί… ΟΚ, καλύτερα να αντιγράψω το “subject” της ανθολογίας, όπως παρουσιάζεται στο solicitation.

…this unique anthology which explores the key moment when a clear-cut split occurs, a mutation, a personal revolt or a large-scale revolution that tips us from one world into another, from one life to an entirely new one.

Γαμώ το κέρατό μου, γαμώ, αυτό είναι τόσο generic που χάνει το νόημά του! Θέλεις να κάνεις θεματική ανθολογία; Κάνε, αλλά ΠΡΩΤΑ ΒΡΕΣ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΘΕΜΑ και άσε τις γενικότητες και τις ασάφειες!!!

Αϊ σιχτίρ, νευρίασα πάλι…

Cruising Through The Louvre

$22.99 page 354 PublisherNBM

Αν πιστεύετε πως ο David Prudhomme είναι ένας αρκετά καλός δημιουργός comics, ώστε να αξίζει να πληρώσει κάποιος 23 δολάρια για να υποβάλλει τον εαυτό του στη δοκιμασία του να διαβάσει μια ιστορία 350 σελίδων, την οποία έγραψε και σχεδίασε ο δημιουργός του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ με θέμα την περιήγησή του στο Μουσείο του Λούβρου, τότε τί να σας πω…

Τα συλλυπητήριά μου. Και ας το αφήσουμε εκεί για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας.

The Nikopol Trilogy

$34.99 page 376 PublisherTitan Comics

Αναγνωρίζοντας την τεχνική αρτιότητα (τουλάχιστον στους τομείς του σχεδίου, του panel composition και των χρωμάτων), αλλά και την αξιοθαύμαστη φιλοδοξία (τουλάχιστον όσο αυτή δεν μαστίζεται από κρίσεις μεγαλομανίας), πρέπει να παραδεχθώ ότι το NIKOPOL TRILOGY είναι ένα comic που αξίζει να θεωρηθεί “σημαντικό”.

Τώρα για το αν αξίζει να θεωρηθεί “καλό”, αυτό έχει να κάνει με το αν α) θεωρείτε ότι ο Enki Bilal είναι καλός συγγραφέας και β) έχετε ξεπεράσει τον pretentious douchebag που κρύβετε μέσα σας, ο οποίος θεωρεί πως οτιδήποτε γεννήθηκε δεξία από τον Ατλαντικό είναι εκ προοιμίου πιο ψαγμένο, ενδιαφέρον, ποιοτικό! (Και τον οποίο θα έπρεπε να είχατε δολοφονήσει κάπου στα 15-16 σας, την ηλικία, δηλαδή, που οι φυσιολογικοί άνθρωποι αρχίζουν να μεγαλώνουν.)

Faith #1

$3.99 page 402 PublisherValiant

Είναι καινούργιο Valiant, οπότε εγώ θα το πάρω έτσι κι αλλιώς, ακόμη και αν το τελευταίο τεύχος της εταιρίας, που έκατσα να διαβάσω, βγήκε σχεδόν δύο χρόνια πριν την ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει αυτό.

Χμμμ… Ίσως είναι καλή “επέτειος” να κάνω επιτέλους ένα catching up στην ανάγνωση των τίτλων της εκδοτικής που εξακολουθώ να θεωρώ αγαπημένη μου μεταξύ των mainstream, μολονότι δεν διαβάζω τα comics της.

Φαίνεται πως το good will που μου δημιούργησε το υψηλότατο επίπεδο των πρώτων (ούτε καν) δύο χρόνων της νέας Valiant, ήταν αρκετό για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου για πάντα!

The Comics: The Complete Collection

$19.95 page 431 PublisherAbrams

Το THE COMICS του Brian Walker είναι ένα από τα σημαντικότερα “scholar” έργα στην Ιστορία του Μέσου. Πρόκειται για μία δίτομη εγκυκλοπέδια (είχε αρχικά κυκλοφορήσει ως THE COMICS BEFORE 1945 και THE COMICS AFTER 1945), η οποία καταγράφει τους σημαντικότερους δημιουργούς και τα κορυφαία έργα στην Ιστορία της Ένατης Τέχνης, με περισσότερες από 1300 εικόνες και άφθονο υλικό σε επίπεδο πληροφορίας αλλά και ανάλυσης.

Πολύ απλά, πρόκειται για ένα έργο ύψιστης σημασίας, που απλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λείπει από τη βιβλιοθήκη οποιουδήποτε θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό αναγνώστη, ή έστω ισχυρίζεται πως αγαπάει τα comics.

Εδώ και λίγα χρόνια, τα δύο volumes κυκλοφόρησαν σε ένα ενιαίο Omnibus Edition, με αρχική τιμή τα 40 δολάρια (που ήταν αρκετά καλή, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για 676 σελίδες σε μέγεθος μεγαλύτερο από magazine!), αλλά τώρα, σε μια προσφορά που διεκδικεί τον τίτλο του “bargain of the year”, η Abrams δίνει την ίδια έκδοση ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ!

Σηκωθείτε από καρέκλες, κρεβάτια, πολυθρόνες, ντιβάνια, ανάκλιντρα, ξαπλώστρες…