Age Of Apocalypse

Το μεγαλύτερο What If? της Marvel που έγινε μέρος του universe!

Ιστορία

Η πραγματικότητα έχει αντικατασταθεί με ένα δυστοπικό παρόν, στο οποίο ο Charles Xavier έχει πεθάνει πριν προλάβει να ιδρύσει την ομάδα των X-Men, ενώ τη θέση του έχει πάρει ο Magneto. Αυτή η αλλαγή στην ιστορία του X-Universe, όμως, λειτουργεί καταλυτικά ώστε ο Apocalypse να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι γνωρίζαμε, με αποτέλεσμα ένα απολυταρχικό παρόν και μια επερχόμενη γενοκτονία του ανθρώπινου γένους. Μία πραγματικότητα που όμως δε θα έπρεπε να υπάρχει, κι αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο από τον Bishop (ο οποίος είναι ήδη time anomaly) λίγο πριν το deadline της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής χτυπήσει κόκκινο.

Τί Μας Άρεσε

Μία ιστορία που καλύπτει πλήρως τον αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζει, καθώς καταφέρνει να παρουσιάσει, σε τέσσερις μόνο μήνες, γεγονότα 20ετίας. Αβίαστα, με επακριβείς “to the point” αναφορές, ενώ παράλληλα εξελίσσει το βασικό storyline με ένα κατανοητό και συμπαγές pacing. Το artwork σε κάθε τίτλο βρίσκεται σε επίπεδα από καλό έως εξαιρετικό, ενώ υπάρχουν και τεύχη-διαμάντια, που δίνουν τον απαραίτητο τόνο δραματικότητας που κάθε παρόμοιο μεγαλεπήβολο event έχει ανάγκη. Και αναφέρομαι, κυρίως, στο τελευταίο τεύχος του Generation NEXT, αλλά και στο “γκρίζο” X-MEN ALPHA, που βάζει κατευθείαν στα βαθιά τον αναγνώστη. Η επιτυχία του AGE OF APOCALYPSE, που δεν είναι καθόλου τυχαία, φαίνεται ξεκάθαρα από τη μετέπειτα πορεία της όλης ιδέας, τόσο μέσα στις ιστορίες των X-Men έως και σήμερα, όσο και στο ότι το συγκεκριμένο storyline επιλέχθηκε για ταινία. (Το πώς θα μοιάζει, τώρα, αυτή η ταινία, είναι άλλο θέμα…)

age_of_apocalypse_1

Τί Μας Ενόχλησε

Η εξήγηση του γιατί ένα παράλληλο σύμπαν σαν κι αυτό είναι “λάθος της φύσης” και δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς να καταστραφούν, εν τέλει… well… τα πάντα, δεν ήταν καθόλου πειστική, ενώ και το πώς γίνεται να παραμένει “εν ζωή” το AoA, ενώ έγινε ολόκληρο θέμα η αναίρεσή του, ούτε κι αυτό ξεκαθαρίστηκε. Για να μην αναφερθώ στα πολυσήμαντα “aftermath” στοιχεία, που τελικά είτε ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα, είτε δεν ήταν αρκούντως σημαντικά ώστε να κατηγοριοποιηθούν ως life-changing elements του Marvel Universe.

Συνολική Εκτίμηση

Η Marvel, ως γνωστόν, πάντα έπαιζε με το time travel. Σε αντίθεση με την DC, η οποία διάλεξε να ασχολείται με τις παράλληλες πραγματικότητες (52 earths), η Marvel ανέκαθεν φλέρταρε με τον χωροχρόνο, και κυρίως, έμμεσα, με το string theory, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα. Το AGE OF APOCALYPSE είναι ένα event που αποφάσισε να δείξει έμπρακτα τη δύναμη μιας κοσμοθεωρίας που το Χόλυγουντ ενστερνίστηκε, κατ’ ουσία, τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Marvel, λοιπόν, αποφασίζει να κάνει μία ριζοσπαστική κίνηση, βασισμένη σε ένα πολύ απλό σχέδιο: στέλνουμε στο παρελθόν τον γιο του Xavier, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, σκοτώνοντας τον Magneto πριν καν αυτός αποφασίσει να μετατραπεί σε ultimate X-villain. Κάτι, όμως, πηγαίνει στραβά, και αντ’ αυτού δολοφονεί τον πατέρα του, αλλάζοντας έτσι όλη τη μετέπειτα Ιστορία. Το μεγαλύτερο επιστημονικό “What If μπορούσατε να επιστρέψετε στο παρελθόν και να σκοτώσετε τον Χίτλερ;” χρησιμοποιείται περίτεχνα για πρώτη φορά στην Ένατη Τέχνη, θέτοντας τις βάσεις για μια ολόκληρη γενιά ιστοριών και key plots, τροφοδοτώντας την μέχρι και σήμερα. Κι όλο αυτό, σε μια εποχή χωρίς internet spoilers, χωρίς την παραμικρή ένδειξη πως αυτό το event δεν είναι ένα πρώτο Marvel Crisis.

Η καινοτομία, όμως, δεν βρίσκεται μόνο στην ίδια την ιστορία του AoA. Το εκδοτικό στήσιμο του όλου event θα αποτελέσει “οδηγό” (στο μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι στο σύνολό του, εφόσον κάποια σημεία προϋπήρχαν) για τα περισσότερα μετέπειτα Mega Events όλων των mainstream εταιριών. Έχουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά, τη συνταγή που λέει:

  1. Prequel ιστορίας είτε με ένα mini series είτε με ένα mini crossover. Όπως εδώ, με το “Legion Quest”, ένα 5-part story, που εξελίσσεται στα UNCANNY X-MEN #320-321, X-MEN #20-21 και CABLE #20, με το δικό του, μάλιστα, πρόλογο στα X-FACTOR #108-112.
  2. Τελευταία τεύχη όλων των σειρών πριν τη μεγάλη αλλαγή και πώς αυτά επηρεάζονται. (Με ειδική μνεία στο GENERATION X #4.)
  3. Δύο over-sized one-shots, που σηματοδοτούν την έναρξη και τη λήξη του event, συν ένα τρίτο για τη μετάβαση στην προ αυτού καθημερινότητα, X-MEN ALPHA, X-MEN OMEGA και X-MEN PRIME.
  4. Aλλαγή όλων των μηνιαίων τίτλων της εποχής, και επαναπροσδιρισμός τους στα νέα δεδομένα. Έτσι, έχουμε οκτώ “νέους” τίτλους, που θα διαρκέσουν για τέσσερις μήνες, στη θέση των παλιών, οι οποίοι συνεχίζονται με την κανονική τους, πρότερη αρίθμηση αμέσως μετά: AMAZING X-MEN, ASTONISHING X-MEN, FACTOR X, GAMBIT AND THE X-TERNALS, WEAPON X, GENERATION NEXT, X-CALIBRE, και X-MAN.
  5. Ενδιάμεσα mini series, που ασχολούνται με όσα δεν χωράνε να ειπωθούν στο main story (παρελθόν και τί γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο): X-UNIVERSE, X-MEN CHRONICLES, και TALES FROM THE AGE OF APOCALYPSE.
  6. Απομεινάρια και αλλαγές στο “κανονικό” universe, όταν το event τελειώσει, τα οποία είτε είναι χαρακτήρες που μεταπήδησαν στο παρόν (Nate Grey, Holocaust), είτε χαρακτήρες που, κατά λάθος, βρέθηκαν στο παρελθόν της “σωστής” πραγματικότητας, αλλάζοντάς την κι αυτή λίγο (Sugarman, Evil Beast και το πώς εμπλέκονται πλέον με το MUTANT MASSACRE).
  7. Δικλείδα ασφαλείας. Κάτι ή κάποιος που θα αποτελέσει το σημείο εκείνο από το οποίο θα πιαστεί η εκδοτική για να “διορθώσει” τα γεγονότα του event και να μπορέσει να αναιρέσει ό,τι μπορεί να προκαλέσει, μελλοντικά, πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τον Bishop, ο οποίος είναι ο μόνος που θυμάται και γνωρίζει, ουσιαστικά, τρία διαφορετικά timelines (το νορμάλ, το AoA και το δικό του) και αποτελεί τον μοχλό που θα θέσει σε κίνηση τη λύση του κουβαριού που έμπλεξε ο Legion. Κάτι που ξαναχρησιμοποιήθηκε επιτυχώς από την Marvel, στο HOUSE OF M (Wolverine), το SECOND COMING (Cable) και το Age of X (Legion), και ανεπιτυχώς από την DC στο INFINITE CRISIS (Power Girl) και το FLASHPOINT/New 52 (Flash).
  8. Το ΑοΑ άνοιξε το δρόμο για τα παράλληλα σύμπαντα και στη Marvel, αφού, αρκετά χρόνια αργότερα, μάθαμε πως το δυστοπικό σύμπαν του Apocalypse δεν σταμάτησε να υπάρχει, αλλά εξελισσόταν κανονικά, αρχικά με το AGE OF APOCALYPSE 10th Anniversary του 2004, και αργότερα με το “Dark Angel Saga” storyline, στο UNCANNY X-FORCE Vol. 1, που οδήγησε και στο AGE OF APOCALYPSE maxi series του 2012.

Εν ολίγοις, λοιπόν, η Marvel κατάφερε να αποδείξει πως δεν χρειάζεται να αλλάξεις μόνιμα το continuity σου, για να ανανεωθείς, κλέβοντας από την DC κάποια βασικά Crisis tips και αναγάγοντάς τα σε μία χρηστικότατη και ευέλικτη μορφή, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

age_of_apocalypse_2-min

Παράλληλες Προτάσεις

Καταρχάς και ασφαλώς, τα προαναφερόμενα comics στα #7 και #8 της συνολικής μας εκτίμησης. Αν, τώρα, θέλετε κάτι διαφορετικό, που όμως να έχει σχέση με χρονικά παράδοξα, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα τα παρακάτω, από τα οποία, όμως, μόνο το πρώτο είναι comic…