All-New All-Different Avengers #1

Ανοίγει την όρεξη και δεν απογοητεύει

Μετά την επιτυχία των Avengers στην μεγάλη οθόνη, ο ομώνυμος τίτλος αποτελεί την ναυαρχίδα των εκδόσεων της Marvel. Φυσικά, δεν υπήρχε πιθανότητα να μην ίσχυε αυτό και στο σαφώς κινηματογραφοκεντρικό relaunch της εταιρείας. Υπεύθυνος αυτή τη φορά για τις περιπέτειες της – ας πούμε – βασικής ομάδας των Εκδικητών είναι ένας από τους πιο ικανούς συγγραφείς στην διάθεση της Marvel, ο Mark Waid.

Σε αντίθεση με άλλα team books της All-New All-Different ομπρέλας, στις οποίες η αντίστοιχη ομάδα σχηματίζεται γρήγορα ή είναι ήδη σχηματισμένη, εδώ ο Waid παίρνει τον χρόνο του. Για να φανταστείτε, τα μισά μέλη της ομάδας δεν έχουν καν εμφανιστεί στην κύρια ιστορία! Όσον αφορά την ομάδα, το roster είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Εκτός από τα κλασικά μέλη (Iron Man, Vision), έχουμε χαρακτήρες που φέρουν τα ονόματα θρυλικών ηρώων και είτε έχουν μακρά ιστορία με την ομάδα (Captain America) είτε όχι (Thor). Και έχουμε και μια ακόμα κατηγορία ηρώων που σίγουρα θα δημιουργήσουν νέα δυναμική και νέες προκλήσεις για την υπόλοιπη ομάδα. Η ομάδα συμπληρώνεται από τρεις έφηβους ήρωες, τον Spider-Man (Miles Morales), τη Ms. Marvel (Kamala Khan) και τον Nova (Sam Alexander). Ήδη στην δεύτερη ιστορία φαίνονται προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν μεταξύ των ατίθασων νεαρών.

all-new_all-different_avengers_2

Πώς τα πηγαίνει όμως ο Waid; Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη, από την πλευρά του παραδίδει ένα σχεδόν τέλειο πρώτο τεύχος. Στην κύρια ιστορία κάνει την εμφάνιση του ο villain του πρώτου arc, ένας Chitauri που έχει προηγούμενα με τον Nova και φαίνεται να έχει αναπτύξει γρήγορα συνεργασία με έναν αντίπαλο του Stark. Δεν γίνονται πολλά, αλλά πετυχαίνει το characterization όλων των χαρακτήρων (για παράδειγμα, ο Sam, αν και έχει χρόνια στο υπερηρωικό κουρμπέτι, ακόμα προσπαθεί να “δαμάσει” τον ρόλο του ως έγχρωμου Captain America, σε μια κοινωνία που είναι έτοιμη να κρίνει την κάθε του κίνηση, βασισμένη και μόνο στο χρώμα του δέρματος του), τοποθετεί αρκετές αναφορές στο status quo τους χωρίς να φαντάζουν forced, ο ρυθμός δεν χωλαίνει ποτέ και στήνει σε ικανοποιητικό βαθμό την συνέχεια και το interaction μεταξύ των μελών.

Ο Adam Kubert είναι μια ταιριαστή επιλογή, που όμως δεν δίνει το 100% των δυνατοτήτων του σε όλες τις σελίδες. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο στις σελίδες που αποτυπώνεται δράση και είναι πιο δυναμικές (βοηθάει το ιδιαίτερα απλό στήσιμο των αντίστοιχων σκηνών, ειδικά στην συνάντηση του Miles με τον Tony), αλλά στις πιο ήρεμες το linework του μοιάζει χύμα, σα να μην υποστηρίζεται αρκετά από τα μελάνια (τα οποία κάνει μόνος του ο Kubert και συνήθως τα αποτελέσματα είναι ομορφότερα). Χρωματικά, η Sonia Oback δεν φαντάζει η καλύτερη επιλογή. Σε παλιότερες δουλειές του που τον συνόδευαν colorists όπως οι Justin Ponsor και Laura Martin με πιο ζωηρά και έντονα χρώματα, όλες του οι σελίδες ήταν πιο ολοκληρωμένες.

56255c2f327f0

Όσον αφορά στη δεύτερη ιστορία, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Nova με την Ms. Marvel, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα επεισοδιακή. Παρεξηγήσεις, λάθος φράσεις και εφηβικές ορμόνες θέτουν την βάση για μια εκρηκτική σχέση μεταξύ των δύο εφήβων, όταν μπουν και επίσημα στις τάξεις των Avengers. Το εκφραστικό σχέδιο του Mahmud Asrar ταιριάζει σε μια ιστορία που επικεντρώνεται στις προσωπικότητες των δύο ηρώων και έχει πιο κωμική ατμόσφαιρα.

Το δημιουργικό team που μάζεψε η Marvel για το relaunch του κύριου τίτλου της δεν πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη επιλογή. Ο Mark Waid γνωρίζει και από characterization και από διαλόγους και γενικότερα αποτελεί έναν συγγραφέα πολυεργαλείο, που θεωρώ πως διανύει μια αρκετά επιτυχημένη περίοδο της καριέρας του, ο Adam Kubert είναι ένας blockbuster καλλιτέχνης που μαζί με τους κατάλληλους συνεργάτες μπορεί να απογειώσει μια τέτοια ιστορία και ο Mahmud Asrar είναι το κερασάκι στην τούρτα, που ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα στο στρατόπεδο της Marvel που πλέον έχει… ανέλθει. Αν το ALL-NEW ALL-DIFFERENT AVENGERS #1 μας δίνει μια μικρή γεύση από το τι μας ετοιμάζουν για το μέλλον του τίτλου, τότε οι Avengers θα παραμείνουν σε καλά χέρια.