Comicdom Files: Spider-Man: Kraven’s Last Hunt

Spyder! Spyder! Burning bright. In the forests of the night...

Ιστορία

Το KRAVEN’S LAST HUNT είναι μια ιστορία έξι κεφαλαίων, που δημοσιεύτηκε το 1987 σε αντίστοιχα τεύχη των τριών – τότε – μηνιαίων σειρών του ανθρώπου αράχνη (WEB OF SPIDER-MAN #31-32, AMAZING SPIDER-MAN #293-294, SPECTACULAR SPIDER-MAN #131-132) και διηγείται την ιστορία του Kraven the Hunter, μιας εκ των πιο γραφικών φιγούρων των Spider-Villains, ο οποίος μετατρέπεται σε έναν ανελέητο και τρομακτικό ανταγωνιστή του ανθρώπου αράχνη. Ο Kraven, λοιπόν, αποφασίζει να σκοτώσει τον Spider-Man, να πάρει τη θέση του και να του αποδείξει ότι αυτός μπορεί να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο αυτό, νικώντας τον έτσι ολοκληρωτικά. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει πως θα εξιλεωθεί από τις συνεχείς ήττες στα χέρια του Spider-Man και τη ντροπή που νιώθει για αυτές. Την ίδια στιγμή, ο Peter θα πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον εφιάλτη και να αναγεννηθεί, ώστε να επιστρέψει και να διεκδικήσει πίσω τη ζωή του.

Τι Μας Άρεσε

Την ιστορία αφηγείται μαεστρικά ο J.M. DeMatteis, στο – πιθανότατα – μεγαλύτερο αριστούργημά του. Παρότι θα μπορούσε να του προσάψει κάποιος ότι γράφει τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές out of character, στην πραγματικότητα τους κάνει να φαίνονται πιο ρεαλιστικοί και ανθρώπινοι από ποτέ. Διαβάζοντας, δε μπορείς παρά να μπεις στη θέση τόσο του Spider-Man, όσο και – κυρίως – του Kraven και να νιώσεις τις αγωνίες, τις αδυναμίες και τα πάθη τους. Οι ήρωες παύουν να είναι άτρωτοι, παρά τις υπερδυνάμεις τους, και πέφτουν θύματα των – ανθρώπινων – ελαττωμάτων τους, συνειδητοποιώντας πως κάποια προβλήματα δε λύνονται ούτε με αστειάκια ούτε με τη σωματική δύναμη και θα χρειαστεί να παλέψουν με τους δαίμονές τους για να βρουν τη λύτρωση. Η γραφή του DeMatteis είναι ποιητική, χωρίς να είναι δήθεν. Η κινητήριος δύναμη της ιστορίας είναι οι μονόλογοι. Είτε πρόκειται για τον Kraven, τον Peter ή τη Mary Jane, οι σκέψεις, οι φόβοι και οι αγωνίες των πρωταγωνιστών αποκαλύπτονται στον αναγνώστη, χωρίς να μένει τίποτα κρυφό. Όμως, όπψς σε μια σωστή τραγωδία, το ύφος αλλάζει από κομμάτι σε κομμάτι της ιστορίας, κι έτσι σελίδες γεμάτες διαλόγους και περιγραφές ακολουθούνται από σελίδες απόλυτης σιωπής. Αυτές είναι και οι ισχυρότερες όλου του έργου. Χωρίς να χρειαστεί να ειπωθεί ούτε μια λέξη, ο αναγνώστης νιώθει τον τρόμο, την αγωνία ή τη θλίψη των πρωταγωνιστών.

Kraven_Coffin

Το τελικό αποτέλεσμα απογειώνεται όταν προστίθεται το σχέδιο του αξεπέραστου Mike Zeck. Ο κορυφαίος ίσως cover artist που έβγαλε η αμερικανική σχολή των comics (με μερικά από τα καλύτερά του δείγματα να είναι ανάμεσα σε αυτά των έξι τευχών αυτής της ιστορίας), αναλαμβάνει το interior artwork και δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ. Το σκοτεινό και υποβλητικό αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης, η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, οι μοναδικοί μορφασμοί των χαρακτήρων που μόνο αυτός ξέρει να αποδίδει, μα – πάνω απ’ όλα – το κινηματογραφικό στήσιμο των πλάνων πάνω στη σελίδα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το artwork του KRAVEN’S LAST HUNT ένα masterclass για κάθε artist και ένα έργο τέχνης για κάθε αναγνώστη. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά πιστεύω πως κανείς άλλος artist δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει τόσο επάξια στο ρόλο αυτό.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το KRAVEN’S LAST HUNT δίνει την εικόνα του ολοκληρωμένου έργου – πράγμα σπάνιο για τη Marvel, που αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα είναι η μηνιαία σαπουνόπερα – και θυμίζει περισσότερο BATMAN: THE DARK KNIGHT RETURNS ή BATMAN: YEAR ONE.

Τι Μας Ενόχλησε

Το KRAVEN’S LAST HUNT το θεωρώ αψεγάδιαστο. Το τοποθετώ πολύ ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα comics που έχω διαβάσει ποτέ και σίγουρα σε ένα top ten υπερηωικών comics όλων των εποχών. Αν θέλαμε σώνει και καλά να βρούμε ένα αρνητικό, θα έλεγα ότι μπορεί σε κάποιους να ξενίσει μια τόσο σκοτεινή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Spider-Man. Προσωπικά, σε καμία όμως περίπτωση δεν το βρίσκω αρνητικό.

Kraven_Rooftops

Συνολική Εκτίμηση

Το KRAVEN’S LAST HUNT παραμένει όχι απλά η αγαπημένη μου ιστορία με πρωταγωνιστή τον Spider-Man, αλλά η καλύτερη ιστορία που έχω διαβάσει από τη Marvel, ένα βήμα μπροστά από το DAREDEVIL: BORN AGAIN και το MARVELS. Το δυνατότερο σημείο του KRAVEN’S LAST HUNT είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει με τους πρωταγωνιστές – ακόμα και με τον Kraven – και να αναζητεί κι αυτός μαζί τους τη λύτρωση. Αυτή θα έρθει με διαφορετικό τρόπο για κάθε έναν από τους ήρωες, για τον αναγνώστη, όμως, η κάθαρση θα είναι ολοκληρωτική και η ιστορία θα συνεχίσει να υπάρχει στο μυαλό του και μετά το γύρισμα της τελευταίας σελίδας. Αν δεν την έχετε ήδη διαβάσει, κάντε το άμεσα (με ευχαριστείτε μετά) και απολαύστε μια σκοτεινή και ατμοσφαιρική περιπέτεια, με κατάθεση ψυχής από πολλούς χαρακτήρες. Ίσως να μη βρείτε τον Spider-Man που γνωρίζετε, αφού η ιστορία είναι αρκετά αντισυμβατική, αλλά, για να κάνω και ένα λογοπαίγνιο, το KRAVEN’S LAST HUNT δεν είναι η καλύτερη Spider-Man ιστορία, είναι, όμως, η καλύτερη ιστορία του Spider-Man.

Παράλληλες Προτάσεις

Το 1992 κυκλοφόρησε το sequel με τίτλο THE AMAZING SPIDER-MAN: SOUL OF THE HUNTER, ένα 48σέλιδο prestige format comic, από τους ίδιους βασικούς συντελεστές, το οποίο χωρίς να είναι κακό, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αν θέλετε κάτι στο ίδιο σκοτεινό πνεύμα, θα σας συνιστούσα την ιστορία THE DEATH OF JEAN DeWOLFF (PETER PARKER, THE SPECTACULAR SPIDER-MAN #107-110) από τους Peter David και Rich Buckler. Κοινά σημεία, ως προς την πτώση και την αναγέννηση ενός ήρωα, θα βρείτε και στο αριστούργημα DAREDEVIL: BORN AGAIN (DAREDEVIL #227-233) των Miller και Mazzucchelli.