The Warp

Όταν ο Jack συνάντησε τον Frank!

Μετά από το Warp για τη συνάντηση του Jack Kirby με τον Paul McCartney των Beatles, θα ρίξουμε φως σε μια άλλη όχι και τόσο γνωστή φιλία, μεταξύ του αγαπημένου “King” και του Frank Zappa (1940-1993), ενός από τους μεγαλύτερους Rock /Jazz μουσικούς του 20ου αιώνα.

Ο Zappa ήταν μανιώδης αναγνώστης των comics, κάτι που φαίνεται και από κάποιους τίτλους των τραγουδιών του: “The Chrome Plated Megaphone of Destiny”, “Cosmik Debris”, “Plastic People” κ.ά. Έτσι, μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί πως το 1968 ο δίσκος του, WE’RE ONLY IN IT FOR THE MONEY, διαφημίστηκε στα comics της Marvel.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ένας από τους γιούς του Zappa, o Ahmet: “Ο Jack ερχόταν για επίσκεψη, κάπνιζε συνεχώς τα πούρα του και ο πατέρας μου τα τσιγάρα του και συζητούσαν, συζητούσαν με τις ώρες.”

zappakirby

Σε μια από τις συναντήσεις τους, την εποχή που έβγαινε στους κινηματογράφους το STAR WARS: THE EMPIRE STRIKES BACK, o Jack εκμυστηρεύτηκε στον Frank πως ένιωθε ότι οι ιστορίες που είχε δημιουργήσει βοήθησαν στη δημιουργία του STAR WARS και πως έβλεπε μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στους χαρακτήρες του και την υπόθεση των ταινιών. Υποστήριξε πως ο Darth Vader ήταν ο Doctor Doom και η Δύναμη (Force) ήταν το Source που είχε δημιουργήσει στο Fourth World. Θεωρούσε, λοιπόν, πως ο George Lucas τον είχε κατακλέψει.

Ο Frank με τη σειρά του αποκάλυψε ότι του είχαν ζητήσει να γράψει τη μουσική για το πρώτο STAR WARS, αλλά το απέρριψε και τους είπε ότι δεν ενδιαφερόταν. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη, καθώς ο αντισυμβατικός Zappa δεν έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τα εταιρικά τραστ της εποχής και οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί κατεστημένη μορφή εξουσίας στην κοινωνία και στην Τέχνη. Δε μπορεί κανείς, όμως, να μη μείνει με την περιέργεια του πώς θα ήταν πραγματικά όλο το STAR WARS Universe, αν την μουσική επένδυση της πρώτης τριλογίας είχε αναλάβει ο Frank.

Καθώς οι δυο τους ήταν καλοί φίλοι, ο Zappa. μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι του, “Valley Girl ” (1992), προσπάθησε να πείσει τον Kirby να το διασκευάσει σε comic strip! Ο Kirby δοκίμασε να το κάνει και δημιούργησε ένα (και μοναδικό) strip!

valleygirl

Αν και τελικά το concept αυτό δεν προχώρησε, δεν παύει να είναι καταπληκτικό για τους fans των δυο αυτών ιερών τεράτων το γεγονός πως ο Kirby δημιούργησε ένα comic strip βασισμένο σε ένα τραγούδι του Zappa.