Web-Warriors #1

Δε θα έπρεπε να λειτουργεί. Αλλά λειτουργεί!

Όσο ο Peter Parker έρχεται αντιμέτωπος με πτώσεις μετοχών, συμβούλια του διοικητικού συμβουλίου, παπαράτσι και δημόσιες εμφανίσεις, ως CEO της Parker Industries (ας είμαστε δίκαιοι – βάζει αρκετά συχνά και τα κολάν του, έτσι για decompression), οι σύντροφοί του από το event του SPIDER-VERSE έχουν αναλάβει να προστατεύουν τους παράλληλους κόσμους που έμειναν χωρίς κάποιον Spider-Man, εξαιτίας των απωλειών που ήρθαν εξαιτίας των Inheritors.

Με ορμητήριο την Earth-001, λοιπόν, μια φαινομενικά αταίριαστη ομάδα από Spideys, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άνδρες, γυναίκες, Βρετανούς, Ινδούς και… γουρούνια, ταξιδεύει από κόσμο σε κόσμο, δικαιολογώντας την ύπαρξη ενός ακόμη τίτλου (αν δεν κάνω λάθος, βρισκόμαστε ήδη κάπου στους πέντε) με πρωταγωνιστή κάποιον που δέχθηκε το τσίμπημα της αράχνης.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους, βέβαια, ο συγκεκριμένος μοιάζει με τον πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί. Άλλωστε, ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του φαίνεται να είναι η διατήρηση του όρου “Spider-Verse”, ενώ το γεγονός ότι αποτελείται από μια ομάδα σχετικά άγνωστων χαρακτήρων δεν αποτελεί και το καλύτερο επιχείρημα για να πείσει τους αναγνώστες – ειδικά όσους δεν έχουν διαβάσει το SPIDER-VERSE. Τέλος, έχουμε και τα σχεδιαστικά… logistics. Πώς διάολο θα πείσεις τους αναγνώστες πως ένα γουρούνι ντυμένο ως Spider-Man έχει θέση δίπλα στον μυώδη Spider-UK και στον σκοτεινό Spider-Man Noir – και χωρίς να εμφανίζεται απλά ως comic relief (όπως στο SPIDER-VERSE);

WebWarriors001_1

Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση έρχεται από τις πρώτες ήδη σελίδες του τεύχους, όταν μια ομάδα από web crawlers μεταφέρεται στην Earth-3015 (γνωστή από το τηλεοπτικό cartoon του Spider-Man), για να σταματήσει τα σχέδια των ντόπιων Sinister Six. Στην πρώτη αυτή σκηνή, οι David Baldeon, Scott Hanna και Jason Keith (penciller, inker και colorist αντίστοιχα) έχουν ένα φαινομενικά ακατόρθωτο καθήκον: να ταιριάξουν όχι μόνο τους διαφορετικούς Spideys σε μια ομάδα, αλλά και να τους τοποθετήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το φυσικό τους.

Και το καταφέρνουν άψογα! Ο Spider-Ham βρίσκεται αρμονικά στο πλευρό των υπολοίπων και όλοι τους μαζί μοιάζουν σαν στο σπίτι τους στο υπερβολικά καρτουνίστικο και μονοδιάστατο περιβάλλον που τοποθετήθηκαν. Το αισθητικό αποτέλεσμα μοιάζει όσο παράδοξο πρέπει, χωρίς να είναι αταίριαστο, και ο μόνος λόγος για να ανασηκωθεί κάποιο φρύδι είναι για να πιστέψει ο αναγνώστης αυτό που βλέπει!

Εξαιρετική δουλειά κάνει σε αυτό το πρώτο κομμάτι της ιστορίας και ο Mike Costa, ο οποίος δεν προσπερνά τα παραπάνω παράδοξα και επιλέγει να τα δικαιολογήσει με λιγότερο σοβαρό τρόπο. Οι χαρακτήρες του αναγνωρίζουν το ασυνήθιστο της κατάστασης που βρίσκονται, είτε μιλάμε για τους ήρωες που εντυπωσιάζονται από το πόσο εύκολα κατατροπώνουν αυτή την εκδοχή των Sinister Six είτε για τους villains που τρομοκρατούνται και μόνο στη θέα αυτών των περίεργα σχεδιασμένων αντιπάλων τους.

Με λίγα λόγια, το WEB-WARRIORS #1 ξεκινά εντυπωσιακά. Άκρως εντυπωσιακά. Στη συνέχεια, βέβαια, οι τόνοι πέφτουν και έρχεται η ώρα να ξεκινήσει το characterization. Θα ομολογήσω ότι δεν είχα πολλές ελπίδες ούτε σε αυτόν τον τομέα, αλλά και εδώ ο Costa κάνει αξιοπρεπή δουλειά, επικεντρώνοντας αρχικά (και λίγο επιφανειακά) στους Billy Braddock (Spider-UK) και Pavitr Prabhakar (Spider-Man India) και έπειτα στις Gwen Stacy (Spider-Gwen) και Anya Corazon (Spider-Girl). Οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι ελάχιστες, αλλά η φύση της ιστορίας και οι περιορισμοί του ρυθμού δεν επέτρεπαν παραπάνω.

Όχι ότι θα παραπονεθώ. Γιατί σύντομα ξεκινά ξανά η δράση, καθώς η ομάδα των Web-Warriors συνειδητοποιεί ότι δεν είναι η μόνη που έχει συγκεντρώσει μέλη από κάθε παράλληλη γη. Και, να με συγχωρέσετε που προχωρώ σε spoiler ελαφρά τη καρδία, αλλά οι μάχες που ακολουθούν με τους Electro από διάφορους κόσμους είναι σίγουρα εντυπωσιακές και αφήνουν υποσχέσεις για τα μελλοντικά τεύχη.

Το over-sized WEB-WARRIORS #1, όμως, δεν ολοκληρώνεται με την κύρια ιστορία. Έχει μια ακόμη έκπληξη για τους αναγνώστες. Πρόκειται για μια συμπληρωματική ιστορία, τοποθετημένη στη Βικτωριανή steampunk εποχή της Lady Spider, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την Black Cat. Το σενάριο του Robbie Thompson δε μας προσφέρει τίποτε ιδιαίτερο (ήρωας εναντίον villain, μια υποτυπώδης μάχη και σύνδεση με τη βασική μας ιστορία), αλλά το σχέδιο του Denis Medri είναι εξαιρετικό!

WebWarriors001_2

Με λίγα λόγια, λοιπόν, το δυνατό χαρτί του WEB-WARRIORS #1 είναι το σχέδιό του. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι η ομάδα των artists κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά και στο ότι τα περισσότερα από αυτά που κλήθηκαν να σχεδιάσουν δε θα έπρεπε να λειτουργούν. Λειτουργούν, όμως, σε μια επίδειξη ισχύος, που υπόσχεται πολλά στο μέλλον και μπορεί να υπερκαλύψει τις όποιες αδυναμίες στο σενάριο – κυρίως το επιφανειακό characterization μιας ομάδας σχετικά άγνωστων χαρακτήρων.