Superman: American Alien #1

Ή πώς ο Clark Kent έγινε ο Clark Kent

Δε χρειάζεται να διαβάζει κανείς comics, ώστε να έχει μια ξεκάθαρη ιδέα για το ποιος είναι ο Superman. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σας πει ότι πρόκειται για έναν ήρωα από έναν μακρινό πλανήτη, που είναι πιο δυνατός από οποιονδήποτε άνθρωπο, μπορεί να πετάξει και έχει επιλέξει να ζει ανάμεσά μας. Αυτό το ανάμεσά μας, όμως, είναι που πολλοί δημιουργοί αφήνουν εκτός των ιστοριών τους. Ως ένα βαθμό, είναι λογικό. Έχοντας να επιλέξουν από ένα πλήθος εξωγήινων εισβολέων και κακοποιών στοιχείων της Metropolis, το δημιουργικό team ενός τίτλου του Superman έχει άπειρους ενδιαφέροντες κόσμους όπου μπορεί να μας ταξιδέψει.

Υπάρχουν, όμως, και οι μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής, που ο Clark Kent ζει ανάμεσα στις περιπέτειές του. Ιστορίες που σίγουρα συνέβησαν κάποια στιγμή, αλλά που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας αφηγηθεί. Μέχρι τώρα.

Την controversial προσωπικότητα του Max Landis τη λατρεύεις ή την μισείς, αλλά στο θέμα των υπερηρωικών comics, και κυρίως του Superman, έχει αποδείξει παραπάνω από μία φορά ότι έχει πράγματα να πει και ενδιαφέρουσες ιδέες για το τι κάνει τον χαρακτήρα να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υπερήρωες “συναδέλφους” του. Στο AMERICAN ALIEN βλέπουμε την υλοποίηση μερικών τέτοιων ιδεών, σε ένα mini-series εφτά τευχών, με διαφορετικό artist στο καθένα. Στο υπερενθουσιώδες βίντεο που ανέβασε ο Landis στο κανάλι του στο Youtube, δηλώνει πως η σειρά δε θα αφηγείται την ιστορία του πώς ο Clark Kent έγινε ο Superman, αλλά την ιστορία του πώς ο Clark Kent έγινε ο Clark Kent.

Σε αυτό το τεύχος, βλέπουμε την ιστορία του πώς ο Clark έμαθε να πετάει. Μια απλή, mellow ιστορία με φόντο την φάρμα των Kent, που βάζει τον Clark στον ρόλο του παιδιού που νιώθει μη-φυσιολογικό. Απαλλαγμένο από την εφηβική “μα-αφού-ο-κόσμος-θέλει-σκοτεινούς-υπερήρωες” ατμόσφαιρα του MAN OF STEEL, το AMERICAN ALIEN αφηγείται την ιστορία του με μια αφοπλιστική απλότητα, που φανερώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον του Landis για τους χαρακτήρες του και δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα στον αναγνώστη.

superman_american_alien

Στο σχέδιο του πρώτου τεύχους έχουμε τον Nick Dragotta του EAST OF WEST. Σε αντίθεση με την Αποκαλυπτική sci-fi ιστορία του Hickman, όμως, οι manga επιρροές του Dragotta ξεχωρίζουν πολύ πιο έντονα, όταν σχεδιάζει την ήσυχη ζωή του Smallville και το αποτέλεσμα είναι λίγο… ας πούμε up to debate, όσον αφορά στις υπερβολικές εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων.

Πρέπει, επίσης, να κάνουμε οπωσδήποτε και μία αναφορά στο εξαιρετικό μονοσέλιδο με τίτλο “Castaways”, σε σχέδιο Matthew Clark και χρώματα Rob Schwager, που συνοδεύει την ιστορία αυτού του τεύχους και συνοψίζει το παρελθόν του Jonathan και της Martha Kent σε μία άκρως συγκινητική συλλογή από γράμματα, φωτογραφίες και memorabilia.

Ως επί το πλείστον, το πρώτο τεύχος του AMERICAN ALIEN αφηγείται μια ιστορία που κανείς δε ζήτησε να μάθει, αλλά που έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρξει. Μαζί με το με το καινούργιο VISION της Marvel, θα το κατέτασσα στην κατηγορά “ευχάριστη απόδραση από την superhero φόρμουλα” και ειλικρινά ελπίζω να υπάρξουν κι άλλοι αντίστοιχοι τίτλοι. Τα mainstream comics χρειάζονται περισσότερες μικρές, ανθρώπινες ιστορίες. Και, απ’ ότι φαίνεται, το AMERICAN ALIEN σκοπεύει να μας τις προσφέρει απλόχερα.