Klaus #1

Not your father's Santa!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Klaus #1

WriterGrant MorrisonArtistDan MoraPublisherBoom! Studios

Ελάτε τώρα, μη μου πείτε ότι δεν είχατε πάντα απορία για το πραγματικό origin του αγαπημένου Santa Claus! Όχι, δε μιλάω για αυτά που μας έλεγαν στο σχολείο για τον Άγιο Βασίλειο της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας. Μιλάω για το “πραγματικό” origin του Jolly Ol’ Santa, όπως μόνο ο νους του Grant Morrison μπορούσε να συλλάβει!

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας άντρας, που σήμερα όλοι ξέρουν το όνομά του, αλλά που λίγοι γνωρίζουν πώς ξεκίνησε και πώς έφτασε να γίνει αυτό που είναι στις ημέρες μας. O Klaus φτάνει στην πόλη Grimsvig με σκοπό να πουλήσει δέρματα, κρέας και γούνες ζώων και ως αντάλλαγμα να βρει ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί και χρήματα που θα τον βοηθήσουν να συνεχίσει το ταξίδι του προς το Βορά. Συναντά, όμως, μια πόλη που δε μοιάζει καθόλου με το Grimsvig που γνώριζε. Μια πόλη που η χαρά έχει χαθεί από τα πρόσωπα των ανθρώπων, το φως είναι λίγοστο και τα παιδιά απαγορεύεται να παίζουν με παιχνίδια, καθώς αυτά ανήκουν αποκλειστικά στον γιό του Βαρόνου της περιοχής. Μια πόλη που δεν υποδέχεται φιλικά τους ξένους και αντιμετωπίζει σκληρά οποιονδήποτε τολμά να υψώσει τη φωνή ή το ανάστημά του απέναντι στο status quo.

Ο Morrison αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πως είναι ένας εξαιρετικός idea man, καθώς καταφέρνει να μετατρέψει μια ιδέα, που στα χαρτιά είναι 100% high concept (με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις που έχει ο όρος), σε μια κανονική ιστορία, με σαφείς και ξεκάθαρους χαρακτήρες, για τους οποίους αισθανόμαστε πως γνωρίζουμε πολλά, χωρίς να απαιτείται βαρύ exposition, αφηγηματικά τρικ και τόνοι από purple prose για να αποδοθεί το back story, το συναίσθημα και οι προσωπικότητες των ηρώων. Εξαιρετική δουλειά και στο artwork από τον Dan Mora, με ένα οπτικό αποτέλεσμα που μοιάζει συνδυασμός Cary Nord και Mike Oeming, χωρίς όμως να μοιάζει απόλυτα σε κανέναν από τους δύο.

Ένα μεστό, στιβαρό και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρώτο τεύχος, που αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα, όχι μόνο για τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά για όλο το χρόνο.