Top 100 Film & TV Adaptations

100-91: "I am the law"
96

Superman

1948WritersGeorge H. Plympton, Joseph F. Poland, Arthur Hoerl, Lewis Clay, Royal K. Cole DirectorsSpencer Gordon Bennet, Thomas Carr CastKirk Alyn, Noel Neill, Tommy Bond, Carol Forman, Herbert Rawlinson Columbia Pictures

Το 1948, προβλήθηκε η πρώτη live-action μεταφορά του Superman, δέκα χρόνια μετά την παρθενική του εμφάνιση, στο ACTION COMICS #1. Τον ενσάρκωνε ο Kirk Alyn, ο οποίος δεν αναφέρεται στα credits, και σεναριακά ακολουθούσε σχετικά πιστά την ιστορία των comics. Είναι ο μόνος επιζών του Krypton που ανατινάχτηκε και τον μεγάλωσαν οι άτεκνοι Kents σε μια φάρμα. Όταν ανακαλύπτουν πως έχει υπερδυνάμεις, τον αφήνουν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, προκειμένου να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Όταν πεθαίνουν, πηγαίνει στη Metropolis, όπου γίνεται μέλος του προσωπικού της Daily Planet, για να μαθαίνει πρώτος τα νέα και να βοηθά. Έτσι θα μάθει και για τον κρυπτονίτη. Η βασική villain της σειράς, τέλος, είναι η Spider Lady, η οποία δεν υπάρχει στο σύμπαν των comics και προέρχεται από τη Scarlet Widow του ραδιοφωνικού σήριαλ του 1945.

Η σειρά αποτελείται από 15 επεισόδια, συνολικής διάρκειας 244 λεπτών, ενώ υπήρξε και sequel τιτλοφορούμενο ATOM MAN VS. SUPERMAN, το οποίο προβλήθηκε το 1950, αλλά δε γνώρισε την ίδια επιτυχία. Εκεί, ο Luthor γινόταν Atom Man και έφτιαχνε συνθετικό κρυπτονίτη για να νικήσει τον Superman.

Σεναριακά, το Superman του 1948 είναι αφελές, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία στην εποχή του και θεωρείται κλασική σειρά. Ήταν, μαζί με τον Captain Marvel, οι πρώτες live-action μεταφορές superhero comics και άνοιξαν τον δρόμο σε ένα νέο τρόπο διάδοσης του είδους.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91