Top 100 Film & TV Adaptations

70-61: "Keep your friends close, keep your enemies closer"
62

Iron Man 3

2013WritersDrew Pearce, Shane Black DirectorShane Black CastRobert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Jon Favreau, Ben Kingsley Marvel Studios

Ο Tony έρχεται αντιμέτωπος με τον τρομοκράτη Mandarin, ενώ υποφέρει από μετατραυματικό στρες, ύστερα από τα γεγονότα της Νέας Υόρκης (αυτά παθαίνει όποιος μπλέκει με τους Avengers) και πληρώνει τις αμαρτίες των κακομαθημένων νιάτων του, που έρχονται να του θυμίσουν ο εκκεντρικός Aldrich και η χαρισματική Maya.

Εάν οι πρώτες δύο ταινίες της τριλογίας ήταν μία αποθέωση της δύναμης του Iron Man, η τελευταία είναι μία επιστροφή στις ρίζες του χαρακτήρα, στον Tony Stark στο ρόλο του μηχανικού, που είναι ικανός για τα πάντα, ακόμη και αν βρεθεί σε ένα γκαράζ στη μέση του πουθενά, με τη στολή του εκτός λειτουργίας και έναν πιτσιρίκο για βοηθό (ο οποίος, ομολογουμένως, δίνει ρέστα ως sidekick). Αυτό δεν σημαίνει ότι η ταινία δεν βρίθει από εντυπωσιακά ειδικά εφέ, εκρηκτικές σκηνές δράσεις και, αθροιστικά, ίσως τις περισσότερες πανοπλίες Iron Man που έχουμε δει. Ποτέ!

Ο Robert Downey Jr., άνετος στο ρόλο του, εριστικός αλλά και ευάλωτος, αναδεικνύει τις αδυναμίες του ήρωα, οι οποίες ταυτόχρονα του δίνουν ώθηση, ενώ για πρώτη φορά ο χαρακτήρας της Pepper συμμετέχει στη δράση με ισοπεδωτικά αποτελέσματα. Ο Ben Kingsley ερμηνεύει με μπρίο ένα “ρόλο μέσα σε ρόλο”, ο Guy Pearce αποδίδει έναν λεπτοδουλεμένο κακό, ενώ το χιούμορ της ταινίας δένει με τους σφιχτούς σκηνοθετικούς ρυθμούς, σε ένα απολαυστικό υπερθέαμα.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61