Top 100 Film & TV Adaptations

50-41: L'existence précède l'essence

Μπαίνουμε στο Top 50, παρέα με υπερήρωες, εξωγήινους, βρικόλακες και αγαπημένους παιδικούς χαρακτήρες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς διαλέξαμε μια φράση του Σαρτρ, από την πιο “κουλτουριάρικη” ταινία της δεκάδας. Μιλάμε για επίπεδο, όχι αστεία!

50

Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

2002WriterAlain Chabat DirectorAlain Chabat CastChristian Clavier, Gérard Depardieu, Jamel Debbouze, Monica Bellucci, Edouard Baer Pathé

Τη δεύτερη ταινία με πρωταγωνιστή τον Αστερίξ, την πρωτοείδα παιδάκι, και όπως σπανίως συμβαίνει, με διασκεδάζει ακόμα. Η ταινία βασίζεται στο στοίχημα ανάμεσα στην Κλεοπάτρα και τον Καίσαρα, όπου η πρώτη καλείται να αποδείξει το μεγαλείο της αιγυπτιακής χώρας, κτίζοντας, μέσα σε τρεις μήνες, μια πυραμίδα μεγαλύτερη από το παλάτι της Ρώμης. Ο καημένος αρχιτέκτονας Νουμερομπίς, αναλαμβάνει το αδύνατο αυτό έργο, και ζητά τη βοήθεια του Πανοραμίξ για να μην καταλήξει στους κροκόδειλους.

Με μοναδικό μου παράπονο πως η μύτη της Κλεοπάτρας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο τη φανταζόμουν, η ταινία υπακούει εξαιρετικά στο comic, ακολουθώντας το πλούσιο ταξίδι των Αστερίξ και Οβελίξ στην Αίγυπτο. Η ταινία είναι όμορφα σκηνοθετημένη, με καλά στημένο σενάριο, ηθοποιούς ταιριαστούς στους ρόλους τους και πολύ όμορφα ντεκόρ, μέσα στα αιγιπτιακά παλάτια και τις ερήμους. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μοναδική φορά όπου επιτρέπεται στον Οβελίξ να πιει το μαγικό φίλτρο, ιστορική στιγμή για εμάς που περιμέναμε να δικαιωθεί ο αγαπημένος μενιροποιός.
Το υπέρ-κιτς soundtrack και τα “παιδικά” ειδικά εφέ, αποτελούν μάλλον σήμα κατατεθέν της ταινίας, που μας έχει αφήσει πολλές, καλτ πλέον, σκηνές.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41